Tenisz
Fucsovics Márton

„Fergeteges hétvége volt”

Publikálva: 2019.05.27 Frissítve: 2019.05.27 Atlétika

Krizsán Xénia az olimpiai kvótaszerzésről.

Krizsán Xénia a hétvégén – új egyéni csúccsal – olimpiai kvótát szerzett hétpróbában, a götzisi Hypo-Meeting versenyen. A 6469 pontos egyéni csúcs a harmadik helyhez segítette sportolónkat a rangos viadalon, erről kérdeztük klubunk atlétáját.

– Mi volt az első reakciód, amikor láttad, hogy sikerült elérni a szintet?

 Már a 800 előtt reménykedtem, hogy meglesz a kvóta. Őszintén, nagyon örültem, minden pillanatát élveztem a versenynek. Jó időnk volt, kiváló hangulat, így fergeteges hétvégét tudhattunk magunk mögött.

– Már a gerelyhajítás után érezted ezek szerint, hogy meglehet a szint? Számolgattatok a 800 előtt, hogy milyen időre lesz szükség?

 Az edzőm, Szabó Dezső számolgatott, de én igyekeztem nem figyelni arra, milyen idő kell, csak próbáltam minél jobban teljesíteni a 800 métert.

– A bronzérem csak hab a tortán?

 Abszolút. Nem gondoltam volna, hogy dobogóra állhatok, hiszen az volt az elsődleges célom, hogy az első tízbe bekerüljek, ugyanis rendkívül erős a mezőny. Ezért is nagyon meglepő, és örömteli a harmadik hely.

– Minek köszönhető, hogy ilyen jól jött ki a lépés?

 Annak nagy szerepe van ebben, hogy nem voltam sérült a tavaszi felkészülés során. Próbáltunk változtatni a futóedzéseken, de eddig nem jött ki 200-on jobb eredmény, ami a kisebb sérüléseknek is betudható, hiszen az a pici kimaradt munka érződött a versenyeken. Most szerencsére sima volt az alapozás, semmi nem gátolt, ezért sokkal jobban tudtam teljesíteni.

– A 2017-es egyéni csúcsodat döntötted meg, amit szintén Götzisben értél el. Mitől ilyen jó ez a megmérettetés?

 Teljes mértékben a sportolókra figyelnek. Amit kérünk, azt teljesítik. Nincs például call room, mint egy világversenyen, ezért úgy tudunk melegíteni, ahogy az nekünk kényelmes. A hangulat remek, általában az idő és a szél is kedvező. Népes a mezőny, tudjuk húzni egymást, ráadásul családias, szép helyen rendezik a versenyt, és a pálya is jó.

– 100 gáton és 200-on is új egyéni rekordot futottál. Mekkora hangsúlyt fektettetek a gyorsasági munkára tavasszal?

 Picit változtattunk a felkészülésen. Majdnem minden futóedzésbe tettünk sprinteket, ezáltal nem szokott el a lábam és az izomzatom a gyorsabb mozgástól, valószínűleg ezért sem sérültem le, és ez az, ami segített jobb időket elérnem.

– Meglepett bármelyik eredmény?

 A 100 gát és a 200 lepett meg igazán, de picit a távolugrás is. A második gáton hibáztam, de így is sikerült megjavítanom az egyéni csúcsomat. 200-on már régóta vártam arra, hogy ilyen jót fussak, már jó ideje szeretnék elmozdulni a 25 másodperces időktől. Távolugrásban vétettem technikai hibákat, ennek ellenére a 6,24 méteres kísérlet nagyon kellemes csalódás.

– Mi az, amiben még tudsz javulni az évben? Mely számokból lehet még több pontot kicsikarni?

 Nagyon örülnék, ha a 200-on tudná hozni ezt a szinten, a többi számban pedig még van mit javulni. A több versennyel a technikai számok tovább csiszolódhatnak, ezért remélem, minden egyes próbában tudok még további pontokat szerezni.

– Mik a célkitűzések az évre, illetve a 2020-as olimpiára?

 Tokió még nagyon messze van, persze nagyon boldog vagyok, hogy kijutottam. Egyelőre a világbajnokságra fókuszálunk. Egy hónap múlva Franciaroszágban lesz újabb hétpróbám, – az utolsó Doha előtt – azt pici pihenő követi, majd néhány egyéni verseny, és jöhet is a világbajnokság.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!