Tenisz
Piros Zsombor

Vegyes érzések

Publikálva: 2018.08.14 Frissítve: 2018.08.14 Atlétika

Így látta Xéni az Európa-bajnokságot.

Múlt héten klubunk atlétája, Krizsán Xénia a hetedik helyen zárt hétpróbában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon. Két évvel ezelőtt, az amszterdami Eb-n Xéni 6257 ponttal a negyedik helyet érte el, ezúttal 6367 ponttal fejezte be a versenyt, mindössze 23-mal lemaradva az egyéni csúcsától, teljesen mégsem elégedett.

– A célomat sajnos nem értem el, hiszen szerettem volna az első hatba kerülni, és új egyéni csúcsot elérni, de ez nem sikerült. Egyrészről csalódott vagyok emiatt, másrészről azonban biztató, hogy korántsem tökéletes versenyzéssel rendkívül közel kerültem az eddigi legjobb eredményemhez.

A 25 éves atléta ígéretes első napot tudhatott maga mögött, hiszen a 9. helyen állt négy szám után, a második napi programban pedig a távolugrás mellett két erősebb próbájával, a gerelyhajítással és a 800 méterrel is lehetősége volt közelebb jutni az élbolyhoz.

– Elég rosszul keltem aznap reggel: mindenem fájt, nehézkes volt a bemelegítés, ráadásul hideg is volt az elmúlt napokhoz képest. A távolugrás ennek ellenére kiválóan sikerült, hiszen két centiméterre megközelítettem az egyéni csúcsomat, ami nagyon feldobott. A gerelyhajításhoz úgy mentem oda, hogy itt nem lehet baj, ugyanis az edzéseken folyamatosan 47 méter felett dobtam, így a 45,45 méteres eredmény után picit összetörtem, mert ebben a számban voltam a verseny előtt a legmagabiztosabb – értékelt Xéni. – Visszagondolva azt  mondhatom, túl nagyot akartam dobni, ez pedig nem így működik. Görcsössé váltam, kapkodtam, túl hamar indítottam el a dobást, így hiába volt benne erő, technikailag rossz volt a kivitelezés.

A gerelyhajítás után pár óra pihenő következett a hétpróbázóknak, ami elég volt Xéninek ahhoz, hogy összeszedje magát a 800-ra: 2:07.61-es idejével simán nyerte a futamát, sőt, az egész mezőnyben övé lett a legjobb idő.

– Szerencsére volt elég időm megnyugodni. Tudtam, nagyon meg kell futnom, hogy legalább az első nyolcba kerüljek, és éreztem, képes lehetek erre. Nekem volt a legjobb időm az évben a futamomban, így előre kellett állnom már a verseny elején, és szerencsére jól jött ki a lépés.

Xéni már számtalanszor bizonyította, a világ legjobb többpróbázói között van: Eb negyedik, fedett pályás Eb negyedik, világbajnoki kilencedik és fedett pályás világbajnoki hatodik helye is van már.  Az igazi áttöréshez, és akár ahhoz, hogy érmet hozzon haza világversenyről, talán csupán sérülésmentes felkészülési időszakra van szükség.  

– A tavalyi idény után most sem volt zavartalan az alapozás, hiszen nyolc hétre kiestem, mert megsérült a hajlítóizom az ugrólábamon. Szerencsétlenül jött ez ki, és emiatt megint azon tűnődtünk Szabó Dezsővel, az edzőmmel, hogy „mi lett volna ha?”. Akkor ívelhetnek igazán felfelé az eredményeim, ha nem kell sérüléssel bajlódni a versenyek előtt, de sajnos az utóbbi két évben nem így történt. Dezső megnyugtatott, hogy eljön az az alkalom, amikor akadálymentes lesz a felkészülés, és lesz olyan világverseny a jövőben, ahol sorra fogom dönteni az egyéni csúcsokat, és még szebb eredményt érhetek el.

Fotó: Getty Images, Szabó Miklós

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!