Keresés

Vége a bohóckodásnak (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.10.05 Frissítve: 2019.10.04 Cselgáncs

Nyuszi-kupás sikerekkel kezdődött, azóta junior Európa-bajnoki ezüstéremig jutott Vantaa városában alig egy hónappal ezelőtt az MTK Budapest húszesztendős cselgáncsozója, Gőz Roland (90 kg). A sportoló teljes erőbedobással a marokkói korosztályos világbajnokságra készül, amely két hét múlva kezdődik.

Ugribugri, rossz srác volt az óvodában, amikor gyerekkori jó barátja elkezdett dzsúdózni, így ő is a terem felé vette az irányt.

Annyira mozgékony voltam, hogy négyévesen muszáj volt találni nekem valamilyen sportot Szolnokon. A tatamin zajló játékos gyakorlatok és a társaság egyből magával ragadott, azóta is a cselgáncs szerelmese vagyok – emlékezett vissza a kezdetekre a junior Európa-bajnoki ezüstérmes Gőz Roland.

A MTK Budapest versenyzője mindig sikerorientáltnak tartotta magát, ez motiválja, ebből nyer erőt a mindennapos, embert próbáló feladatokhoz. Hozzá kell tenni: nem akármilyen felkészülést biztosít neki mestere, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor:

Nem kérdés, előnyben vagyok a többiekkel szemben, hiszen nap mint nap Gábor dirigálja az edzéseimet. Az is sokat segít, hogy az esetek döntő többségében a felnőtt világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián a partnerem. Velem egykorú társam is van: Rajkai Róbert, aki nagyon különleges stílussal küzd, neki is sokat köszönhetek. Úgy vélem, a finnországi kontinenstornára minden tökéletesen összejött.

Ami az Európa-bajnokságot illeti, Roland célja az éremszerzés volt, és ha előre azt mondják neki, második lesz, mosolyogva aláírta volna. Utólag azonban kicsit másképp látja:

A sorsolásom kifejezetten rossz volt, gyakorlatilag az európai ranglista első tíz helyezettje mind az ágamra került. Fejben összeszedett voltam, kiválóan sikerült a nap. A koncentráció viszont a lehető legrosszabbkor hagyott el: a finálé utolsó egy percére kapcsoltam ki. Hiába vezettem egy vazari értékű akcióval a grúz Lasa Bekuri ellen, huszonkét másodperccel a gongszó előtt beleszaladtam az ipponjába. Ez van, le kellett szűrnöm a tanulságot: mentálisan végig kell bírni az erőpróbákat.

Roland a beszélgetésünk előtt kérte, küldjük el előre a kérdéseinket, amelyek között szerepelt az is, hogy melyek az ő legnagyobb erényei, és mely területeken kell még a legtöbbet fejlődnie. Ő ezután Pánczélhoz fordult, hogy segítsen neki. A szakember így felelt:

Roland, gondold végig, mondd el nekik a véleményed, és azokkal a dolgokkal foglalkozunk ezentúl kiemelten, amiket te mondtál.

Nos, nézzük a választ!

Mindig azt hallgattam, hogy jó dzsúdós vagyok, de elbohóckodom a nagy meccseimet. Azt hiszem, a finnországi Európa-bajnokságon értem el olyan szintre, hogy ezt kiküszöböljem, ez azonban még közel sem elég. Jövőre mindenképpen meg szeretném mutatni magam a felnőttek között is, s ott nincs lehetőség a hibázásra. taktikusabbnak és erősebbnek kell lennem. Technikailag alapvetően jónak tartom magam, persze apró simításokra mindig szükség van.

Nem titkolja, Marokkóban világbajnoki dobogóra szeretne állni – mindegy, milyen színű érmet akasztanak a nyakába. Ami pedig a távolabbi céljait illeti: korainak érzi a 2020-as, tokiói olimpiát, a szándéka az, hogy a 2022-es budapesti felnőtt-világbajnokságon képviselhesse Magyarországot, és a legjobb hét hely valamelyikén zárja a viadalt.

(Forrás: utanpotlassport.hu)

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!