Atlétika
Vári Péter

Válogatott győzelem Szlovákiában

Publikálva: 2017.06.15 Frissítve: 2017.06.15 Sakk

Vendégsikert hozott a Szlovákia – Magyarország ifjúsági válogatott sakkmérkőzés. A sikerből Juhász Ágoston, az MTK Budapest versenyzője is kivette a részét.

A tavalyi mátraházi találkozó után idén Szenice városában találkozott Szlovákia legjobbjaival a Rácz Zoltán vezette nemzeti csapat. Ki kell emelni, hogy a vendéglátók igyekeztek minél több érdekes programot besűríteni a magyar csapat látogatásának idejére, így szabadidejükben sem unatkozhattak a játékosok.

Kilencfordulós villámtornával kezdődött a találkozó programja. Samir Sahidi a helyiek harmadik táblása nyerte a versenyt Krstulovic Alex előtt.

Az első játéknapon szorosan alakult a nemzetek közti viadal, csupán 4,5-3,5 állt a képzeletbeli eredményjelzőn. Három gyors győzelemmel kezdődött a találkozó, ahol Márkus Molli, Tancsa Tamás és Juhász Ágoston hozták a pontokat. Krstulovic Alex és Karácsonyi Gellért játszmái végig kiegyensúlyozottak voltak, így a végjátékokban igazságos döntetlenek születtek. Borhy Marcell meccsa hullámzott, itt inkább mi örülhettünk a reminek. Kovács Judit egyenlő állást próbált megnyerni, de a rossz időbeosztás és a sorozatos hibák végül vereséghez vezettek. Pribelszky Bence fejezte be utolsónak a küzdelmet, aki izgalmas partiban szenvedett végül vereséget.

A délutáni előadást Czebe Attila nagymester tartotta. Attila a Dunaszerdahely csapatának az oszlopos tagja. A csak magyarokból álló csapat idén megnyerte a szlovák bajnokságot. A nagymester legizgalmasabb játszmáiból mutatott be párat.

Az időjárás majdnem elmosta az aznapra tervezett focimérkőzést. Szerencsénkre az eső elállt és a gyerekek tudtak kicsit mozogni is. A 2-2 tökéletes eredmény volt a barátságos mérkőzésen. A legszebb gól különdíját Kovács Judit félpályáról rúgott, kapus felett átszálló lövése érdemelte ki.

Az esti második villámtornán újból a szlovák fiatalok diadalmaskodtak, Sahidi Samir és Macko Miroslav végeztek az első két helyen. Krstulovic Alex a legjobb magyarként a 3. helyen zárta a tornát.

A másnapi 2. forduló rendkívül jól kezdődött számunkra, hiszen 2-3 óra játék után az állás 4-0 volt a javunkra. Márkus Molli és Tancsa Tamás sikere után Krstulovic Alex is leiskolázta első táblás ellenfelét majd Borhy Marci győzött a szicíliai védelem egyik mellékváltozatában. Sajnos a hátralévő partikból már csak két döntetlent értünk el. Juhász Ágoston sötéttel is bátran játszott, bástyaáldozata igen tetszetős volt, de az ellenfél ügyesen védekezett és leszerelte a középen rekedt király elleni támadást. Kovács Juditnak nem sikerült a visszavágás, fölényes állását az idő szorításában remire rontotta. Karácsonyi Gellért másodszor is remizett az újból végjátékig kijátszott partiban. Pribelszky Bence ellenfele kockáztatott az Aljechin védelemben s már a harmadik lépésben új utakra terelte a küzdelmet. Sajnos a terve bevált, a magyar fiú az időzavarban hibázott és elvesztette a küzdelmet.

Végeredmény:

Szlovákia – Magyarország 6,5-9,5

A két nap összesítésében megérdemelt győzelmet aratott a válogatott. Élő alapján az első három táblán a hazai csapat volt az erősebb, de Krstulovic Alex az első táblán szépen játszott és 1,5 pontot szerzett a jól bevált „világossal nyerni, sötéttel remizni” recept alapján. Karácsonyi Gellért is jól tartotta az egyik legígéretesebb szlovák fiút. Pribelszky Bencének a rossz időbeosztás miatt nem ment a játék. A hátsó öt táblán mi voltunk az erősebbek, Juhász Ágoston bátorsága elismerést érdemel. A győzelmet döntően a két U10-es fiatalnak köszönhetjük, hiszen az összes játszmájukat megnyerték.

A szövetség célja, hogy a mostanihoz hasonló válogatott találkozók folytatódjanak, hasonló mérkőzéseket szerveznének a lengyel és a cseh válogatottal.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!