Atlétika
Krizsán Xénia

Szomorú vasárnap

Publikálva: 2015.12.11 Frissítve: 2015.12.11 Sakk

Nem úgy alakult a Nemzeti Csapatbajnokság hatodik játéknapja, ahogy azt az MTK Budapest versenyzői remélték: mind a Szentgotthárd, mind a Honvéd ASE felül tudta múlni a kék-fehéreket.

Az NB I/B-ben vitézkedő MTK Budapest I. a sereghajtó Szentgotthárd-Alsószölnök STE otthonába látogatott. A csapatvezető, Szabolcsi János beszámolója szerint, a hazaiak legjobb összeállításukban álltak ki a tartalékos kék-fehérek ellen, de nem ez volt a legnagyobb gond. 

Radnai Ádám súlyos elnézéssel, Honos Attila jobb állásban hibás lebonyolítás miatt, míg Márta Dominik pontatlan végjátékkezelés miatt vesztett.
Fodor Péter és fia, Kornél mindketten az óra áldozatai lettek: Kornél egyenlő, Péter zavaros, de inkább előnyösnek mondható állásnál lenyomta az órát, de továbbra is az övék járt, és szépen leestek, miközben az ellenfél gondolkodott. Szabó Balázs rosszabb pozícióban tisztáldozattal próbált ellenesélyeket keresni, de sikertelenül. Terbe Juli hosszú ellenállás után maradt alul a pozíciós küzdelemben.

Az első táblán, Kállai Gábor nagy pozíciójátékkal rukkolt elő, Capablancához méltóan múlta felül ellenfelét. Marosi Levente sötéttel is kezdeményezett, némi hullámzást követően a végjátékot már biztosan nyerte. Szabolcsi János simán verte ellenfelét, Boros Dániel remizett, míg Terbe Zsuzsi tetszetős támadó játszmát nyert.

A mostani vereség ellenére sincs ok az aggodalomra, a kék-fehérek mindössze egy pontra vannak a dobogótól.

Szentgotthárd-Alsószölnök STE – MTK Budapest 7,5-4,5

Az MTK Budapest II. a Honvéd ASE otthonába látogatott. A hazaiak mindössze fél ponttal maradtak le tavaly az MTK Budapest I. mögött.

Nem tudni, hogy tényleg ennyire tartottak-e az MTK Budapest második csapatától, vagy csak a tavalyi vereségért akartak revansot venni, mindenesetre nagyon megtisztelő volt, hogy az egyébként is kiemelkedő erősségű csapatuk még a megszokotthoz képest is egy-két erősítéssel támogatva sorakozott fel a foghíjas kék-fehérek ellen.

Balla Attila beszámolója szerint Csonkics Tünde, női nagymester, korábbi olimpiai válogatott első meccsét játszotta MTK-s színekben, és a még mindig erős Petrán Pállal szemben szállított értékes döntetlent. 

Az ifik közül Fodor Balázs nyitotta a sort a kettesen, azonban Liptay mester végül le tudta győzni őt, hiába indította jól a játékot. Vitályos Marci nyerésre állt, de végül be kellett érnie remivel, Rigó mester ellen. Tóth-Katona Tamás szintén remizett a nemzetközi nagymester, Nagy Ervinnel szemben. Surányi Pál hosszú kihagyás után tért vissza, és remekül küzdött, bár pontot nem szerzett. Yip Michael anyagi hátrányos végjátékban hosszasan küzdött az értékszámban nagyon megugrott Görcsi Gábor ellen, de sajnos nem lett meg a jutalma. Az idősebb Gehér testvérek fél-fél ponttal gazdagították a csapatot, Schreuder-Peters Misja és Czumbel Peti számára túl nagy volt az erőkülönbség. Gehér Koppány partijában végül a tapasztalat döntött ellenfele javára.

Külön köszönet illeti Kemény Vagyimot, aki elvállalta a helyszíni tartalék hálátlan szerepét.

A vereség ellenére az MTK Budapest II. továbbra is tartja dobogós helyét a bajnokságban.

Honvéd ASE – MTK Budapest II. 9,5-2,5

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!