Atlétika
Krizsán Xénia

Pista! Isten éltessen! Hamarosan találkozunk a pályán.

Publikálva: 2020.05.08 Frissítve: 2020.05.08 Atlétika

Május 8-án ünnepli születésnapját Rózsa István.

Rózsa István 1944. május 8-án született Tolna megyében, Németkéren. Két fia és egy leánya van, unokája 19 éves. Felesége, Czigány Brigitta MTK-s atléta volt, távolugró, sprinter. Az általános iskola után a Tungsram egyik gyakorló iskolájában szakmát tanult, majd több tanfolyamot, technikumot végzett. Hatszoros magyar bajnok futó. 1969 és 1975 között – 1971 kivételével – minden évben magyar bajnoki címet szerzett 400 méteres síkfutásban. A Magyar Atlétikai Szövetség versenybírói testületének tagja, 43. éve versenybíró.

Rózsapista – ahogy mindenki szólítja – néhány hónappal ezelőtt a szövetség oldalán nyilatkozott munkatársunknak:

– Miután édesanyád a Textiles üdülő gondnoka volt (Az MTK 1950 februárjától a textilipari dolgozók szervezetének egyesülete volt, és a nevet is viselte. A szerk.), nem sok kérdés merülhetett fel, hogy melyik klubban kezded a sportolást.

– Az 50-es évek elején kerültem kapcsolatba az MTK-val. Az edzőtáborok ott voltak az üdülőben. Hidegkutiék, Lantosék odajártak a felkészülési időszakban. Emlékszem a napra, amikor Sándor Csikar először vett fel MTK-szerelést. Nem is sejtettük, mekkora focista, példakép, igazi ikon lesz.

– A Római parton volt az üdülő, így talán inkább az úszás, evezés adta volna magát, mégis atléta lettél.

– Amikor először – 1954-ben – kiszemeltek atlétának, már szerettem úszni, lapátolni, hiszen a Duna ott volt mellettünk. Kovács József „Kléri” (A magyar atlétika első Európa-bajnoka, 20-szoros országos csúcstartó, az első 48 mp-en belüli magyar 400-as, az első 15 mp-en belüli magyar 110 m-es gátfutó. A szerk.) hordott le. Eleinte nem akartam, jobban tetszett a víz, de ő ennek ellenére naponta lehozott a VW Bogarával. Jött 1956, Kléri disszidált, akkor meg is állt minden. Amikor visszajött, ismét beindultak a dolgok, ezután Dénes Pistával felváltva vittek az edzésekre. (Dénes István 1959-től, 1963-ig az MTK elnöke volt. A szerk.) 1960-ban kezdtem versenyezni. Rögtön nyertem 100 méteren, a Csömöri úti pályán, akkor többé-kevésbé el is dőlt a sorsom. Nyertem bajnokságokat, olyan 100 alkalommal voltam válogatott.

– Az akkori újságok azt írták, hogy Rózsából olimpiai és/vagy világbajnok is lehet, bár a te távjaid nem tipikusan magyar számok. A nemzetközi szint meddig volt meg?

– Akkoriban az európai szinteket tekintve az első tízbe belefértem. Angliában, Belgiumban, Németországban, a szocialista országok közül pedig Lengyelországban futottak olyanok, akik előttem jártak.

PISTA! BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT! VIGYÁZZ MAGADRA! HAMAROSAN TALÁLKOZUNK A PÁLYÁN.

A teljes interjú ITT olvasható.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!