Atlétika
Vári Péter

Parádés nyitás a csapatbajnokságon

Publikálva: 2016.11.13 Frissítve: 2016.11.13 Sakk

Remek kezdésen vagyunk túl, mindkét csapatunk a papírformára rácáfolva szerzett győzelmet, egyik veretlen is maradt, a másik pedig hét ifivel felállva tekintélyes különbséggel múlta felül tapasztaltabb ellenfelét.

NB I/B: Haladás VSE II. – MTK Budapest 5-7

Szabolcsi János beszámolója:

Kicsit szorongva vágott neki az MTK I. az új évadnak, hiszen tavaly kikaptunk Szombathelyen. A hosszú utazás, az ellenfél összeállításának kiszámíthatatlansága miatt is aggódtunk. A tavalyi 4. helyezett ellen játszottunk (csakúgy, mint az MTK II.!)

Erősen álltak fel, négy külföldivel, nyolc táblán volt (igaz, csak némileg) magasabb értékszámuk, mint nekünk, mégis sikerült nyernünk.

Veretlenek maradtunk, nem kockáztattunk, a csapat végén pedig fiataljaink hozták a győzelmeket.

Az első táblán Kállai Gábor – tőle meglepő – királygyalog megnyitása után végig kezdeményezett, de nem sikerült átütnie a támadásának. Egyik újoncunk, Juhász Ármin izgalmas pozíciós harcban szorongatta magas értékszámú ellenfelét, de ez is remi lett. Második újoncunk, Juhász Kristóf újdonsült nemzetközi mester, a félelmetes Noteboom-változatban szépen állt, de ez is döntetlenül végződött. Marosi Levente szépen kiegyenlített Pergel mester ellen, és remire adták. Szabó Balázs remekül játszott az ellenfél tehetséges ifije ellen, időzavarban talán volt is nyerési esélye, de itt is pontosztozkodás lett a vége. Jean-Luc Roos, korrekt pozíciós küzdelemben osztozott meg a pontokon. Én fölényesen álltam, de egylépéses durva elnézés után remire kellett adnom. Berta Sándor nagyon szívósan védte hátrányosabb állását, és elérte a döntetlent. Harmadik újoncunk, Farkas Lajos kiegyenlített állásban elfogadta a remit. Ugyanezt tette Laza Szabolcs is, talán egyéni versenyen továbbjátszotta volna, de most alárendelte magát a csapatérdeknek. Terbe Juli meggyőző játékvezetéssel „csont nélkül” és látványosan nyert. Fodor Balázs az egyenlő állásban időzavarban szép mattal kínálta meg ellenfelét, aki nem tudott ennek ellenállni.

Jól kezdtünk, de azért még nagyon nehéz lesz az áhított feljutást kiharcolni. Köszönet a gépkocsivezetőknek, a tartaléknak, és szurkolóinknak!

NB II: Zsámbéki SBE – MTK Budapest 4,5-7,5

Balla Attila beszámolója:

A csoport újoncaként (ugyan tavaly is NB II-ben játszott második egységünk, de a keletibb helyszínekkel operáló Erkel csoportban) a tavalyi negyedikhez utaztunk Zsámbékra. A hazaiak tapasztalt játékosok régi baráti társasága, amelybe folyamatosan kerülnek beépítésre ifik (elismerően meg is jegyezte a csapatvezető Pregitzer György, hogy ritka, hogy az ellenfél áll fel több ifivel, ezt a „vetélkedőt” mi 7-3-ra nyertük), az értékszámok szerinti papírforma alapján nem is számíthattunk sok jóra, hisz mindössze három táblán volt a mi játékosunk a magasabban jegyzett. A partikról a látottak-hallottak alapján röviden (többnyire nálam erősebbek meglátásaira támaszkodva): az éltáblán Mark Lyell pozíciósan hátrányosabbnak látszó állását a középjátékban lépésről lépésre kitartóan fokozta nyerésig. Mihók Lacira sajnos taktikai csapást mért ellenfele. Vitályos Marci, többszörösen fordulatos partiban szerzett döntetlent volt csapattársunk, a mesterjelölt Varga Vili ellen. Surányi Pali igazi időzavar rangadóban gyűrte le Péczeli Zolit (és még másfél percet benn is hagyott). Tóth-Katona Tamás nagyot küzdött, de végül nem tudta térdre kényszeríteni a zsámbékiak legnagyobb ifi reménységét, az országos bajnok Persányi Barnabást. Czumbel Péter és Kálóczi Kristóf partijában sem kellett játszmavesztéstől félnünk (előbbi nyert, utóbbi döntetlenezett). Juhász Ágoston sokáig jól játszott, majd a kiegyenlítődött állásban időzavarban elnézéssel vesztett. Gehér Koppány és Birovecz Ben Jordán nagyon könnyen agyonvágták ellenfelüket. Koltai Dani kiegyenlített állásban állapodott meg az ellenfél csapatvezetőjével. Virág Bálint hátrányosabbnak látszó állásban kapott remiajánlatot, amit talán csak a javaslatom miatt játszott tovább, és végül sok küzdelem árán meg is tartotta a fél pontot.  

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!