Atlétika
Jankovics Dániel

Otthonra találtak (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.10.22 Frissítve: 2018.10.22 Rövidpályás gyorskorcsolya

Immár két Krueger van a csapatban: Cole után John-Henry is megkapta a magyar állampolgárságot, a testvérek azért dolgoznak, hogy meghálálják a bizalmat.

Az MTK Budapest rövidpályás gyorskorcsolya szakosztályát erősítő testvérpár a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek adott interjút. 

Adódik a kérdés: miért választották éppen Magyarországot, miért gondolták úgy, hogy itt folytatják a pályafutásukat?

Cole Krueger: – Amerikában nem túl jók a körülmények, ráadásul az ottani klubomban nem maradhattam, így új lehetőségeket kellett keresnem, Magyarországon pedig már akkor is minden adott volt ahhoz, hogy a legmagasabb szinten űzhessem ezt a sportágat. Ez elég kevés országról mondható el. Itt több kiváló short trackes készül remek edzőkkel, minél több időt töltöttem el Budapesten, annál jobban tetszett a közeg. Mivel a tengerentúlon egyre rosszabb lett a helyzet, érdeklődtem a magyar szövetségnél, lenne-e mód arra, hogy magyar színekben folytassam, és örömmel fogadtak. Mindezt elmeséltem az öcsémnek, John-Henrynek, aki szintén gondolkozott azon, hogy országot vált – elmondtam neki, milyen komoly munka folyik itt, szerettem volna, ha ő is tudja, hogy a short trackesek számára Magyarország a tökéletes hely.

John-Henry Kruger: – Tizennyolc éve korcsolyázom, ez az életem. Mivel az amerikai szövetség olyan edzőket foglalkoztat, akik szerintem szakmailag nem a legjobbak, hiszen az élversenyzőket nem tudják magas szinten felkészíteni, az elmúlt négy esztendőbn Dél-Koreában és Hollandiában edzettem. Abban, hogy Magyarországra igazoltam, szerepe volt a két edzőnek, Linának és Ákosnak, valamint a két legjobb korisnak, Liu Shaolinnak és Liu Shaoangnak. Az lebegett a szemem előtt, hogy itt létrehozhatunk egy Ázsián kívüli szupercsapatot, amely nemcsak az egyéni, hanem a váltószámokban is tarolhat. Magyarország minden short trackese mindig és mindenhol győzni akar, éppen úgy, mint én – ez az a csapat, amelynek én is a tagja akartam és akarok lenni!

– Az anyai ágon van magyar felmenőjük: ki ő?

C. K.: – Az anyai dédszüleink Magyarországon születtek, itt is házasodtak össze. Még egy esküvői fotónk is van róluk a templom előtt – ide el is látogattam már. Az első világháború alatt költöztek az Egyesült Államokba, a nagyapánk már ott született, ám amíg nem járt iskolába, nem is beszélt angolul, csak magyarul. Azt hiszem, nagyon fájt nekik, hogy el kellett hagyniuk Magyarországot, nem sokat beszéltek erről, de például ünnepnapokon gyakran ettünk magyar ételeket, így kötődtünk a magyar gyökerekhez. Hihetetlenül nagy szerencse, hogy pont az az ország, ahonnan a felmenőink származnak, a short trackben is kiváló.

Már itt vannak, látják a szövetség működését. Mi a véleményük most erről immár így, testközelben?

J-H. K.: – A magyar szövetség számára a korcsolyázók az elsők, minden döntéshelyzetben a sportolók érdekeit tartják szem előtt. Az épülő jégcentrum révén az ország a short track szentélyévé válhat, biztos, hogy a sportág nagyhatalmai is ide akarnak majd járni edzeni. Európában mindenképpen az első számú központ lehet a létesítmény.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!