Kézilabda
Poczetnyik Luca

Öngüt Tamás Günes csak a döntőben nem borította a papírformát

Publikálva: 2020.07.17 Frissítve: 2020.07.17 Sakk

Az MTK Budapest 17 éves sakkozója, Öngüt Tamás Günes magát is meglepve egészen a Hello Sakk-kupa döntőjéig menetelt.

Május elején otthon kezdődött, és kedden a sakkszövetségben ért véget a legjobb hazai fiatalokat felvonultató Hello Sakk elnevezésű online kupa, amelyben 16 fiú- és 8 leányjátékos a kiemelések után, egyenes kieséses rendszerben döntött a bajnoki címről.

A két 10 perces plusz 2 másodperces bónuszú rapidmérkőzésekből álló verseny négyes döntőjébe a mezőny legnagyobb Élő-pontszámával büszkélkedő, ezzel együtt első helyen kiemelt Kozák Ádám mellett, Kökény Norbert, Leszkó Bence és az MTK Budapestet képviselő, 17 éves Öngüt Tamás Günes került. Az elődöntőben Kozák Kökényt (1,5–0,5), Öngüt Leszkót (1,5–0,5) győzte le, a fináléban pedig a 18 éves, U18-as rapid és villám Eb-győztes nagymester, mondjuk úgy, érvényesítette a papírformát, és magabiztosan nyert (1,5–0,5) a hetedikként kiemelt, így bravúrosan teljesítő Öngüt ellen.



– Kisebb meglepetésként ért engem is az eredmény – mondja Öngüt Tamás Günes. – Nem számítottam rá, hogy idáig el fogok jutni. Mivel az első nyolcban voltam kiemelt, csak két meccset kellett játszanom a négy közé kerülésért. Próbáltam nem stresszelni. A második körben Vanczák Tamásnak már magasabb volt az Élő-pontszáma az enyémnél, ennek ellenére nyertem. A Leszkó Bence elleni mérkőzésre két hetet készültem, örülök, hogy meg is lett az eredménye. Úgy érzem, a Kozák Ádám elleni döntőben is mindkét partiban voltak esélyeim. Magamhoz képest nagyon jól játszottam, a második partiban még nyerhettem is volna, ha megtalálok egy erős lépéskombinációt. Összességében arra vagyok büszke, hogy ilyen szépen helytálltam.

A döntő érdekessége az volt, hogy a játékosok a sakkszövetség épületében, bár egymással szemben ültek le, mégis számítógépeken folytatták a versenyzést.

– Online játékban mindig a csalás a legnagyobb veszély, így ezzel a megoldással ennek a lehetőségét minimálisra csökkentették a szervezők. Láttam már hasonló rendezést, de még nem voltam részese. Mind a négyen jóban vagyunk, picit viccelődtünk is a szituáción, de amint a partik elkezdődtek, már mindent komolyan vettünk.

Tamás pénteken már Ajkán szerepel, délután ugyanis elkezdődött a magyar rapid egyéni sakkbajnokság, amely egyben az V. Csaba Árpád Emlékverseny és Ajka rapid nyílt bajnoksága. A háromnapos, 13 fordulós viadalon igen népes (hozzávetőleg 200 fő) és erős mezőny gyűlt össze: a legjobb hazai felnőtt- és korosztályos játékosok is jelen vannak. Klubunkat Tamás mellett Kovácsy Barnabás, Fodor Balázs, Gehér Koppány, Forgács András, Szalay-Őcsák Bánk, Farkas Ottó és Fodor Kornél képviseli.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!