Atlétika
Nemes Rita

„Aranyásók vagyunk, de érteni kell az ékszerészethez is”

Publikálva: 2020.01.09 Frissítve: 2020.01.08 Cselgáncs

Pánczél Gáborral, cselgáncsózóink vezetőedzőjével, szövetségi kaptánnyal tekintettünk át az előttünk álló esztendő kilátásait.

– Hiába január, a cselgáncsozók versenynaptárának időbeli sajátosságaiból adódóan nem sok lehetőség maradt a pihenésre, ünneplésre.

Számunkra a klasszikus értelemben vett évzárás nem igazán létezik, mivel decemberben és januárban is nagyon fontos kvalifikációs versenyek vártak, illetve várnak ránk. Tóth Krisztián esetében annyi a könnyebbség, hogy az ő olimpiai szereplése biztos, így már csak olyan Grand Slam versenyeken indul, melyeken sok pontot tud szerezni. Február 1-jén a magyar bajnoksággal kezdünk. Ez azt jelenti, hogy december végén – a téli alapozás után – már vegyes edzésekkel készültünk, hogy készen álljunk az országos bajnokságra. Sokan kritizálták az időpontját, de olyan sűrű a versenynaptár, hogy nem lehet máshová beilleszteni. Nekünk azért sem feltétlenül rossz ez az időzítés, mert így még a budapesti Grand Prix előtt ki tudjuk jelölni minden súlycsoport négy legjobbját, akik indulhatnak a GP-n.

– A 2020-as év több szempontból is meghatározó lehet, nem csak az olimpia miatt.

Nagyon fontos lesz az idei esztendő, szövetségi kapitányként azt mondom, elsősorban az olimpia miatt. Klubedzőként nézve viszont ez is csak egy verseny: ha a sportoló úgy lép tatamira, hogy ez élete fő megmérettetése, minden ezen múlik, akkor olyan terhet rak magára, amellyel nincs esélye. Ez látszott Tóth Krisztiánon is Rióban. Nagyon fontos dolog a kvalifikáció, de az olimpián már csak a pillanatnyi forma számít. Statisztikailag nagyon jók Krisztián esélyei, de az övé az egyik legkiegyensúlyozottabb súlycsoport, minden riválisa ott van fizikailag és mentálisan. Ha esetleg nem jön most ki a lépés, az sem feltétlenül a világ vége, épp generációváltás zajlik.

– Klubszinten hogy áll az MTK Budapest?

Nagyon jól. Az utánpótlás-építés alapvetően kínkeserves munka, száz megmozgatott gyerekből egy alkalmas arra, hogy élsportoló legyen. Aranyásók vagyunk, de nem mindegy, hogy a megtalált nemsfémet továbbadjuk az ékszerésznek, vagy mi magunk is azok vagyunk. Értenünk kell az ékszerészethez is, ez a kulcs. Mindezek ellenére már most tisztán látom a 2024-es olimpikonjainkat, sőt, 2028-ra, vagy akár 2032-re is. A 2022-es világbajnoki csapatban már mindenképpen képviseltetni fogjuk magunkat, ott nagyjából el is dől, hogy kik készülhetnek majd a párizsi olimpiára. Alapvetően két-három főben gondolkodom szakosztályi szinten. A 2020-as év inkább a hazai szereplésekről szól a klubunk számára, kor- és súlycsoportváltás vár szinten minden tehetséges gyerekünkre.

– 2019-ben harmadik helyen végeztünk a klubok közötti versenyben, igaz, csonka évünk volt, hiszen év közben öltöztetek kék-fehérbe. Van rá reális esély, hogy idén javítsunk ezen a helyezésen?

Nem tudunk versenyezni a Cegléddel, mert ott olyan korosztály érett be, amely a következő években nemzetközi szinten kiemelkedő eredményeket fog elérni, ráadásul a sportolók létszáma is jóval magasabb. A Honvédnál is több versenyző van, más a támogatási rendszer, de ha 2020-ban is harmadikok leszünk, akkor kihoztuk magunkból a maximumot. Feltett szándékom, hogy dobogós helyen maradjunk.        

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!