Tenisz
Fucsovics Márton

Magas állami kitüntetést kapott Fábiánné Rozsnyói Katalin - LAPSZEMLE

Publikálva: 2015.08.23 Frissítve: 2015.08.22 Kajak-kenu

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. Példamutató, áldozatos tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetésben részesült Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredző, korábbi olimpiai ezüstérmes kajakozó. Az MTK egykori kiváló szakemberével a Magyar Kajak-kenu Szövetség készített interjút.

– Hívjon tíz perc múlva, mert beindítom a motorost – kért egy kis időt szerda délután Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki délelőtt magas állami kitüntetést vehetett át Balog Zoltán minisztertől.

Most is edzést tart Kati néni?

– Hát persze. A csoportomból maradtak itthon versenyzők, velük is foglalkozni kell, őket is készítem az országos bajnokságra. Nincs pihenés.

Mit szól hozzá, hogy ilyen magas állami kitüntetéssel ismerték el eredményes pályafutását?

– Nagyon büszke vagyok erre. Jó érzés professzorok, orvosok, egyetemi docensek között megjelenni, jó érzés az, hogy tudják, ki vagyok, ismerik a pályafutásomat, őszintén kérdezgetnek a kajakozásról.

Ha megkérdezik öntől, hogy mire a legbüszkébb a pályafutásából, mit mond?

– Arra, hogy még mindig itt vagyok. Én ugyanis kibírok mindent. Pont az egyik orvos mondta nekem: bár tudja, hogy nőtől nem illik a korát megkérdezni, de kíváncsi, hogy hány évesen ülök be még mindig a motorosba. Mondtam neki, hogy hetvenhárom. Azt mondta, az ő felesége is pont annyi. Kérdezte, hogy mi a titkom? Hát a férfiak! – feleltem neki. Engem ugyanis fiatalon tartanak a fiaim. Agyilag is frissnek kell lennem, meg is kell jelennem közöttük, nem engedhetem meg azt, hogy elhagyjam magam. Sajnos sok a gondom a magánéletemben, én az edzésekkel levezetem a felgyülemlett feszültséget, nekem örömöt ad, ha vízen lehetek, de csak akkor, ha a srácok is partnerek benne.

Azok?

– Igen, azok.

Hogy indította őket útnak a milánói világbajnokságra?

– Ne higgye, hogy a buksijukat simogattam. Azt mondtam nekik, úgy álljanak oda az előfutamra is, mintha az a döntő lenne. Nem szabad elbízni magukat, nem lehet úgy kiállni, hogy mi nyertük az Európa Játékokat, és mi vagyunk a Janik. Ha nagy a mellény, akkor nagyot fognak csodálkozni is. Én a munkát elvégeztem, nekem nem lesz lelkiismeret-furdalásom.

Nehéz lesz kvótát szerezni?

– A kvótával szerintem nem lesz gond, de örülnék neki, ha dobogósak lennének. Ha nem, akkor sincs baj, mert jön az ősz és majd jól kijavítom a hibákat.

Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok:

– Először is gratulálok Kati néninek ehhez az elismeréshez, ő az, aki valóban a legmagasabb kitüntetést érdemli. Hogy miért? Mert az edzésmódszereiben húsz évvel megelőzte a korát, és ezt bizton állíthatom. Ő mindig mert változtatni, újítani, sosem félt kipróbálni új dolgokat. Ez a bátorság pedig hatalmas fegyver volt a kezében. Kati néni jóban és a rosszban is mindig következetes volt, törekedett az állandóságra. Ha rosszul mentünk, tudtuk, hogy nincs mese, jön a büntetés. Nála nem lehetett semmit sem megúszni.

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok:

– Szívből gratulálok ehhez az elismeréshez. Kati néni hihetetlen munkát végez el, lenyűgöző az a lelkesedés, amivel a mai napig jelen van ebben a sportágban. Tényleg minden elismerést megérdemel a pályafutása.

(Forrás: kajakkenusport.hu, fotó: MTI)

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!