Atlétika
Moravcsik Angéla

Lesz ez még jobb is

Publikálva: 2019.10.30 Frissítve: 2019.10.29 Sakk

Sűrű hétvégén van túl sakkszakosztályunk.

Paks–MTK Budapest I. 4,5-1,5

Mindjárt a második fordulóban a fő riválissal találkoztunk. Papírforma-vereséget szenvedtünk. Az elsőn Krsztulovics Alex rákészült Gehér Koppányra, olyat játszott, amit eddig soha, és bár Koppány jól játszotta a nyitást, a pozíciós nyomást nem sikerült taktikai fenyegetésekkel ellensúlyoznia, viszonylag simán kapott ki. Öngüt Tamás kicsit jobban állt Losonczi Marcell ellen, de az ellenkező színű futós végjátékot nem lehetett megnyerni. Juhász Ágoston hajmeresztő partit játszott az azonnal húzó Tancsa ellen, és időzavarban nem tudta kivédekezni. Kovácsy Barni kezdeményezett, de halvány előnye a végjátékra elolvadt. Koltai Dóri stabil, de passzív állásban egy-két pontatlant lépett Tóth Niki ellen, és vesztett. Mátyássy Lázár sok száz ponttal magasabban jegyzett ellenfelével szemben remekül tartotta az állást, sőt itt-ott talán előnybe is kerülhetett volna, végül remi lett.

MTK Budapest I.–Tapolca 4,5-1,5

Ez is papírforma, de örömtelibb, ugyanakkor zűrösebb meccs volt. Az első táblán Gehér Koppány a nyitásból gyalogelőnnyel jött ki, amelyet lassan, módszeresen érvényesített. Öngüt Tamás örvénylő partit játszott Juhász Judit ellen. Sötéttel is mindenáron nyerni akart, megbontotta az egyensúlyt, és Judit aktív bástyái sajnos az ő javára döntötték el a küzdelmet. Juhász Ágoston sokkal jobban állt – a szokása szerint hamar hatalmas időzavarba kerülő – Bakos Balázs ellen, amikor izgalmában rosszat lépett, egy, majd két gyaloghátrányba került. Ekkor minden erejét megfeszítve koncentrált támadást indított a király ellen, és sikerült megnyernie a partit. Virág Bálint – a tőle megszokott finom, ravasz kis csapdák alkalmazásával – elég simán nyert. Koltai Dóri végeredményben sima partit nyert, csak újabb hatalmas időzavara vitte közelebb szurkolóit a szívrohamhoz. Mátyássy Lázár teljesen korrekt partiban remizett.

Meritum SE–MTK Budapest II. 5,5-0,5

Kálóczi Kristóf játszmája jól indult, de idővel ellenfele támadást indított, aminek a vége gyalognyerés lett. Utána még szépen kavart, próbálta megnehezíteni az ellenfél dolgát, de sajnos nem járt sikerrel. A második táblán Czumbel Péter megmentette a csapat becsületét, és stabil játékkal túljátszotta ellenfelét, melynek két gyalogelőny lett a vége. Rossz lebonyolítás miatt sikerült az ellenfelének döntetlent kiharcolnia. A hármason Fodor Kornél folyamatos izgalmakban úszkált, mivel állása eszméletlen bonyolult volt. Mindkét játékosnak rengeteg taktikai lehetőség kínálkozott, de végül nem sikerült kibogozni az állást. A négyesen Lakatos Tamás fantáziadús támadást vezetett tiszthátránnyal, ami sajnos nem törte meg ellenfele védekezését. Az ötös táblán Tóth Lili játszmájában a megnyitás szépen kijött. Gyaloghátrányért cserébe volt aktivitás, ami ezúttal nem kerekedett az anyagi előny fölé, és hosszas küzdelem után az ellenfél „lenyúzta” az állást. Horváth András a hatos táblán nagy anyagi hátrányban küzdött, és szépen megnehezítette ellenfelének a győzelmet.

MTK Budapest III.–Tamási 4,5-1,5

Az egyes táblán Szalay-Őcsák Bánk rendezett és fegyelmezett játékkal lépésről lépésre leszorította az ellenfelét a tábláról, és végül sok gyalogelőnnyel megnyerte a játszmát. A kettesen Farkas Ottó kicsi előnyét jó technikával fokozatosan növelte, és nyert a végjátékban. Varga Boldizsár a hármas táblán térelőnyét próbálta nyerésre váltani, de ellenfele szívósan védekezett. Érkezett a döntetlen ajánlat, amit Boldi visszautasított, és az időzavar ellenére is megnyerte. A négyesen Broderick Tamás papírformát hozva, cseppnyi esélyt sem adva ellenfelének győzedelmeskedett. Az ötös táblán Koltai Anna állása zárt jelleget vett fel, és az izgalmas játszma végén már egyik fél sem tudott volna mit tenni, így döntetlenben egyeztek meg. A hatoson Tóth Fanni a megnyitásból egész jól jött ki, sokáig szépen állt, de sajnos elnézés miatt ellenfele nyert.

MTK Budapest II.–Bástya Dunaújváros 2-4

Az egyes táblán Kálóczi Kristóf sikeresen jött ki a megnyitásból, de egy ponton nem vette észre ellenfele tervét, így rosszabb állásba került, amit sajnos nem lehetett kitartani döntetlenre. A kettesen Fodor Kornél gyanús állásba keveredett a megnyitásból, és viszonylag gyorsan érvényesíteni tudta az ellenfele az álláselőnyét. A hármason Birovecz Ben Jordán lesöpörte ellenfelét a tábláról. A technika része is rendben volt, talán kicsit az időzavarral hozta a frászt a csapatkapitányra és társaira. A négyes táblán Forgács András elszórakozta a játszma elejét, utána sajnos hiába kockáztatott és ment előre, nem tudta megzavarni ellenfelét. Az ötösön Tóth Lili bonyolult, izgalmas játszmában pontosan számolva a változatokat nyerő állást hozott ki, ahol ellenfele kicsit megkönnyítette a dolgát, mivel gondolkozási ideje lejárt. Horváth Andris a hatos táblán korán gyaloghátrányba került, de ettől függetlenül megizzasztotta az ellenfelét. Dicséretes a küzdeni akarás, de jobban le kell lassulni.

MTK Budapest III. - Géniusz Tata 1-5

Az egyes táblán Szalay-Őcsák Bánk komolyan meglepte ellenfelét a megnyitásban, majd izgalmas, taktikus középjátékban kicsit pontatlan számolás hatására megmaradt az anyagi hátrány, amit ellenfele nyerésig fokozott. A kettesen, Farkas Ottó lelkes készüléssel fogadta a játszmát. Hazai pályán volt a megnyitást tekintve, és sokáig szépen, aktívan játszott, de hosszú küzdelem után ellenfele aktívabb állása nyert. A hármason Varga Boldizsár hozta az egyik bravúrt. Végig dominálta a játszmát, minden lélegzetvételnyi lehetőséget elvett az ellenfelétől, de végül elfogadta a döntetlent. A négyes táblán Broderick Tamás volt a második, aki meglepetésszerűen döntetlenezett. Folyamatos időelőnye volt a majdnem 500 élővel erősebb ellenfelével szemben. A végállásban jól döntött Tamás riválisa, amikor elfogadta a döntetlen ajánlatot. Az ötös táblán Koltai Anna nagyot küzdött. A középjátékban sajnos elhullott egy gyalog, de folyamatos nyomást helyezett ellenfelére, mivel üldözőbe vette a királyát, végül vezéreket kellett cserélni, ahol már nem volt esély megmenteni a játszmát. Tóth Fanni a hatos táblán a megnyitásban anyagi hátrányba került, és onnantól kezdve nehéz volt javítani az álláson, viszont próbálkozott, és nem adta fel, ami mindenképp dicséretre méltó.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!