Atlétika
Szabó Beatrix

Lassítás

Publikálva: 2015.08.17 Frissítve: 2015.08.17 Labdarúgás

Rovatunkban, szabálykönyvvel a kézben néztük végig a Ferencvárosi TC – MTK Budapest OTP Bank Liga mérkőzést. Ha kellett, leállítottuk a filmet, és akár kockánként ellenőriztük, hogy helyesen ítélkezett-e a játékvezetői ötös.

A mérkőzést Iványi Zoltán vezette. Oldalvonali asszisztensei Kóbor Péter és Medovarszki János voltak. Az alapvonalaknál Pintér Csaba és Kulcsár Katalin segítette munkáját, míg Lémon Oszkár tartalék játékvezetőként, Székely Ferenc ellenőrként működött.

Iványi Zoltánék megfelelő módon levezették a mérkőzést, melyen végeredményt befolyásoló hibát nem követtek el. Magas fault-mércéjét a meccs teljes egészében tudta tartani, 13 szabálytalanságot látott az FTC-nél, 9-et az MTK Budapestnél. A csapatok példaértékű sportszerűséget tanúsítottak, amit alátámaszt, hogy mindössze 4 sárga lapot osztott ki Iványi, melyből csak egyet adott fault utáni szabálysértés miatt! Kettőt „eltérő vélemény kifejezése szavakkal vagy tettekkel” szabálysértés miatt (reklamálás), egyet „megpróbálja megtéveszteni a játékvezetőt sérülés, vagy ellene történt szabálytalanság színlelésével” (szimuláns). Véleményünk szerint egy-egy figyelmeztetés mindkét oldalon elmaradt, ezekről lentebb írunk. Három előnyszabályt mutatott a vendégeknél, melyből az egyik különösen szép volt, hiszen a vendégek legnagyobb helyzete alakult ki utána (Torghelle-ziccer). A Ferencvárosnak egyet jelzett. Iványi tőle megszokott módon, a mérkőzés legelején tudatosította, hogy ki a főnök, egy esetben lappal (Vass Ádám, 20. perc) több esetben erős szóbeli feddéssel. Sokat sétált, futása továbbra is darabos, sípja hangos, figyelemfelkeltő! Nagyobb érzelmi kirohanás nem történt, de a mérkőzésen helyet foglaló - magyar szinten - sok néző miatt, illetve a mérkőzés történelmi háttere okán, az Örökrangadót, „nehéz” kategóriába soroljuk.

A mérkőzés 10. percében, Kanta József, ütemkéséssel megrúgta ellenfelét - a játékvezető szerint - gondatlan módon. Szerintünk a szabálytalanság kimerítette a felelőtlen minősítést, azaz „teljesen figyelmen kívül hagyta cselekedete veszélyességét, illetve annak következményeit ellenfelére nézve.” A sárga lapos figyelmeztetés elmaradt.

A 20. percben Vass Ádám részesült figyelmeztetésben, „eltérő vélemény kifejezése szavakkal vagy tettekkel” szabálysértés miatt, jogosan.

A 30. percben nagy felháborodást váltott ki a vendég szurkolókban, mikor Iványi megállította a játékot az MTK Budapest támadása közben, miután Torghellével ütközött Leandro, aki a földre rogyott, majd lenn maradt. „ A játékvezetőnek jogában és feladatkörében áll megszakítani a játékot, ha véleménye szerint a játékosnak súlyos sérülése van.” ( Labdarúgás Játékszabályai; 5.szabály) Ilyen esetben el kell fogadni a játékvezető döntését, hiszen pillanatok alatt kell felmérnie a sérülés komolyságát, veszélyét, ami még orvosoknak is kihívás. Iványi nem az.

A 38. percben Gera Dániel szimulált szabálytalanságot a büntetőterületen belül, de nem sikerült átvernie Iványit. Helyesen figyelmeztette a vendég 56-ost „megpróbálja megtéveszteni a játékvezetőt sérülés, vagy ellene történt szabálytalanság színlelésével” szabálysértés miatt. Kifelé közvetett szabadrúgás.

A mérkőzés 42. percében Nalepa gondatlan módon, ígéretes szituációban megrúgta ellenfelét, Gera Dánielt. Torghelle a szabad labdát továbbvitte és gólhelyzetbe került. Az előnyszabály kiváló, de utólag a sárga kártyás figyelmeztetés elmaradt!

A 44. percben Ramirez sárgult be, miután visszatartotta ellenfelét, Gerát.

Az 53. percben Gera Zoltán szerzi meg a vezetést a hazaiaknak, szabályos körülmények között 1-0!

Az 56. percben a játékvezető Hegedüst részesítette sárga lapos figyelmeztetésben, „eltérő vélemény kifejezése szavakkal vagy tettekkel” szabálysértés miatt. A játékvezetői csapat munkáját dicséri, hogy a mérkőzés legelejétől időhúzó vendég kapust több esetben figyelmeztették (Kulcsár, 6-os számú jv.-24. perc, Iványi, jv-26. perc, Pintér,5-ös számú jv.- 46. perc, majd Iványi síppal 50. perc), Hegedüs mégsem időhúzásért kapta a figyelmeztetést.

A mérkőzés 57. percében Radó András szándékosan megtévesztette a játékvezetőt, mikor a büntetőterületen belül nekifutott Vadnai vállának, majd elesett. Hasonló fegyelmezési módszerben kellett volna részesíteni, mint Gerát!

A 60. percben Böde duplázta meg az FTC előnyét, szabályos körülmények között, 2-0!

A 69. percben, utoljára Vadnai lábát érintve hagyta el a labda a játékteret. Az egyes számú asszisztens, Kóbor Péter mégis a vendégeknek ítélte a dobást, amikor Iványi felülbírálta őt, és a zöld-fehérek végezhették a partdobást. Csúnya, felesleges hiba az ellentétes ítélet, ilyen magas szinten, pláne kommunikációs-készülékkel birtokunkban!

A 89. percben ugyancsak az egyes asszisztens követett el hibát, amikor nem jelezte a tőle 5-7 méterre lévő szabálytalanságot. Iványi 18-20 méterről észlelte és lefújta a faultot. NB1-ben ritkán látható figyelmetlenség.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!