Atlétika
Szabó Beatrix

Kvótás pozícióban

Publikálva: 2019.09.06 Frissítve: 2019.09.10 Cselgáncs

A tokiói világbajnokság utáni világranglisták alapján, a jelenlegi állás szerint hat cselgáncsozó képviselhetné Magyarországot jövőre az olimpián, köztük az MTK Budapest kiválósága, Tóth Krisztián.

Klubunk sportolója a 90 kilogrammosok között a 2. helyen áll az olimpiai rangsorban, így szinte biztos, hogy ott lehet a 2020-as ötkarikás játékokon. A magyarok közül még Csernovizki Éva, Karakas Hedvig, Ungvári Attila, Pupp Réka és Ungvári Miklós áll kvótás helyen.

A kvalifikációs menetrend szerint 252-en a nemzetközi szövetség 2020. május 25-i világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe, a 14 súlycsoportból az első 18 helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy-egy kvótát. A maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

A ranglistákról ennélfogva „kiesnek” a házigazda japánok, és – mivel az olimpián egy országból csak egy dzsúdós léphet tatamira – azok is, akik ugyanazt a nemzetet képviselik. Ha ugyanis egy országnak két vagy több versenyzője is kiharcolja az indulási jogot, akkor a nemzeti szövetség dönt arról, hogy melyiküket nevezi a játékokra.

A 2016-os riói játékokon nyolcfős magyar küldöttség vett részt, amely egy ötödik, illetve három hetedik hellyel zárt.

Forrás: MTI

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!