Atlétika
Krizsán Xénia

Krizsán Xénia kihagyja a fedettpályás atlétikai világbajnokságot (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.01.11 Frissítve: 2020.01.11 Atlétika

Országos csúcstartó többpróbázónk nem indul Nandzsingban.

A tavalyi szabadtéri után a márciusi, fedettpályás atlétikai világbajnokságon sem áll rajthoz Krizsán Xénia, az MTK Budapest többpróbázója. Az országos csúcstartót az okokról kérdeztük.

Miután az ülőgumóm még picit fáj, így nem szeretnénk kockára tenni a tokiói olimpiai indulásomat. Kiváló szakemberekhez járok, és kezelésről-kezelésre javulok, de ha százas skálán kellene értékelni, akkor 85 százalékosnak ítélném az állapotomat, és – edzőmmel együtt – úgy érezzük, hogy nincs értelme veszélybe sodorni az olimpiai szereplésemet, így nem utazom Kínába.

Mely számoknál érzed leginkább a fájdalmat?

Talán a gát a legkritikusabb, mert ott a nyújtott láb mellett rá is kell hajolni, de már az is egyre jobban megy. Mostanra eljutottunk odáig, hogy bár a sérülésem hosszú idő alatt alakult ki, de közel a gyógyulás, ám márciusig túl kevés idő van ahhoz, hogy olyan formába lendüljek, hogy megfelelő eredményt érjek el.

Mikorra várható a teljes felépülés?

A szabadtéri szezon kezdetére rendben leszek.

Mi a célkitűzés Tokióban?

A hatosok megtetszettek – mondja nevetve. 6600 pont felett teljesítettem tavaly, az olimpián is ilyen eredményt szeretnék elérni, és jó lenne, ha ezzel a legjobb hat közé kerülnék.

Xéni edzője, Szabó Dezső is azon a véleményen van, hogy rizikós lenne indulni a világbajnokságon.

Az olimpia és az ottani jó szereplés érdekében nem érdemes kockáztatni – kezdi a szakember. Így nem kell kapkodnunk, nincs rajtunk kényszer, hogy már márciusra olyan formába hozzuk Xénit, hogy a tudásának megfelelően szerepeljen.

Mi lett volna a célkitűzés a márciusi nandzsingi világbajnokságon.

Egyértelműen a dobogós helyezés. Ehhez viszont ki kell élezni őt és százszázalékos állapotban kell lennie. Így viszont több időnk marad olyan, technikai jellegű apróságok javítgatására, melyek az olimpián pontokat hozhatnak.

Xéni hogy fogadta a döntést?

Természetesen folyamatosan egyeztettünk vele is, és belátta, hogy minden az ő érdekében történik. Nyugodtan alapozhatunk, nem siettet bennünket a naptár, nincs visszaszámlálás, hogy már csak 63 nap van hátra a világbajnokságig. Most mindent az olimpiának rendelhetünk alá. Az a cél, hogy a szabadtéri szezon elejére tökéletes állapotba, az olimpiára pedig csúcsformába kerüljön.

Forrás: atletika.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!