Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Köves Gábor szerint minden olyan, mint régen

Publikálva: 2019.09.11 Frissítve: 2019.09.11

„Marcival olyan a kapcsolat, mintha el sem ment volna.”

A hétvégi, Davis-kupa osztályozóval kapcsolatos sajtótájékoztatón Köves Gábor szövetségi kapitány elmondta, a meccsek hosszától függően menet közben változhat a felállás, de a mérkőzések lerövidülése miatt már nem kell egy-egy játékosnak 10-11 órát a pályán töltenie egy DK-párharcban.

– Úgy tervezem, hogy a legjobbak fognak szerepelni mindaddig, amíg éles a meccs. Az új szabályok és a két nyert szettre menő meccsek a papíron gyengébb csapatnak kedvezhetnek, mivel ha valaki jó formában van, és hoz egy szettet, akkor már csak egyre van szüksége a győzelemhez, és nem kell esetleg tartalékolni egy hosszabb csatára. A párharcok fizikális oldala eléggé visszaszorult. Már nincs olyan, hogy a kapitány +malmozik+ másfél szettig, aztán ha úgy alakul, kitalál valamit – fejtette ki, hozzátéve, a magyarok mellett szól a hazai pályán túl az is, hogy ők választhattak számukra kedvező borítást.

– A hangulat remek a csapatban, együtt ebédelünk-vacsorázunk, nagy az összetartás. Marcival pedig olyan a kapcsolat, mintha el sem ment volna – utalt arra, hogy Fucsovics Márton (MTK Budapest) tavaly februárban, a Belgiumban 3-1-re elvesztett nyolcaddöntőben szerepelt legutóbb nemzeti színekben.

Fucsovics – Babos Tímeával együtt – múlt szeptemberben bejelentette, hogy nem kíván együttműködni a Magyar Tenisz Szövetséggel, amíg annak működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és szakmai koncepcióján. A magyar éljátékos idén augusztusban közölte, hogy visszatér a válogatottba.

Mint korábban kiderült, a kapitány nem számíthat Piros Zsombor (MTK Budapest) játékára, mivel a világranglista 365. helyezettje részleges bokaszalag-szakadást szenvedett a múlt heti, székesfehérvári versenyen. A szakvezető így Fucsovics Mártont (65. a világranglistán), Balázs Attilát (136.), Nagy Pétert (604.) és Borsos Gábort (1098.) nevezte a csapatba.

Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, az ellenfél 2-0-ra vezet: 1997-ben a Római Teniszakadémián és 2005-ben Donyeckben is 3-2-re győztek az ukránok. A 22 évvel ezelőtti, budapesti csatában a jelenlegi szövetségi kapitány Andrej Medvegyev az egyes és páros mérkőzését is megnyerte.

Az ukrán szakvezető Szerhij Sztahovszkij (147.), Ilja Marcsenko (371.), Eric Vanshelboim (713.) és Gyenyisz Molcsanov (páros 70.) játékára számít Budapesten. A játékosként Roland Garros-döntős kapitány kifejtette, hogy csak Alekszander Dolgopolov hiányzik a keretből, aki súlyos sérülése miatt másfél éve harcképtelen, és csak jövőre térhet vissza.

– Remek a szervezés és már az időjárás is. A magyarok erős csapatot alkotnak, de képesnek érzem magunkat arra, hogy hozzunk három meccset – mondta Andrej Medvegyev, majd felelevenítette az 1997-es párharc emlékeit: – Favoritokként érkeztünk Budapestre, de nagyon megszenvedtünk a sikerért. Életemben csak akkor fordult elő, hogy a Sávolt Attila elleni meccsen vérhólyagok keletkeztek a talpamon. A mérkőzés közben csak azt éreztem, hogy csúszkálok a cipőmben, aztán az öltözőben eléggé megijedtem a látványtól, és bíztam benne, hogy nem kell egyhamar megint a magyarok ellen játszanom – tette hozzá tréfásan.

A DK-osztályozót szombaton és vasárnap 11 órától a Sport11 sportközpontban rendezik meg salakon. Az első napon két egyéni, a másodikon egy páros és két egyéni mérkőzés lesz.
A párharc győztese marad a világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet.
Idén, a Davis Kupa új lebonyolítási rendjének első évében a februári selejtezőben a magyarok – akik 2017-ben 21 év után kerültek vissza a világcsoportba – 5-0-ra kikaptak Németországtól Frankfurtban, így kényszerültek osztályozóra.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!