Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Kinőtték a karatekastélyt (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.09.11 Frissítve: 2018.09.11 Karate

Ténylegesen nyerőnek bizonyult a 21 a karatésok hétvégi Budapest Openjén: a szerencse sorszámát viselő nemzetközi versenyen tudniillik szinte minden korábbi számszerűsíthető rekord megdőlt.

Előzetesen negyven ország regisztrált, végül 38-nak a harcművészei töltötték meg szombaton és vasárnap a pestszentimrei Sportkastélyt. Már azzal is új csúcsot állítottak fel a Budapest Open történetében, hogy  összesen csaknem ezerhétszázan mutatták meg, hol tartanak a japán eredetű, a 2020-as tokiói olimpián már a hivatalos ötkarikás programban szereplő küzdősport titkainak elsajátításában.

Rebicek Gerd, a 21. alkalommal kiírt verseny főszervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy a mezőny zömét az utánpótláskorú fiatalok adták a formagyakorlatozó nyolcévesektől, valamint az először a tízesztendősöket tatamira szólító küzdelmi kategóriáktól kezdve a kadétokon és a juniorokon át egészen az U21-esekig bezárólag.

– Hihetetlenül magas volt a színvonal már a legifjabbaknál is, és aki dobogóra akart állni, annak igazán minőségi mezőnyön kellett átverekednie magát. Olykor negyven-ötven fős kategóriák is összejöttek – mesélte a karatemester főszervező, hozzáfűzve, hogy ezúttal nem a mieink, hanem a külföldiek, köztük is az ukránok vitték a prímet.

– Roppant nehéz volt érmet szerezni gyakorlatilag az összes kor- és súlycsoportban, és magyar győztest bizony most kevesebbet avattunk, mint a korábbi években – mondta.  –  Még Baranyi Zsófinak, egyetlen ifjúsági olimpiai résztvevőnknek sem sikerült az első helyen végeznie, de azért a dobogóra felállhatott a juniorok 59 kilós kategóriájában.

Az MTK Budapest még így is a legsikeresebb magyar csapatként zárt, csak az ukrán, illetve az orosz válogatott szerepelt jobban klubunk versenyzőinél. 

A Budapest Openre a távoli Ausztráliából és Új-Zélandról éppúgy érkeztek karatékák, mint Izraelből és Kuvaitból, Thaiföldről és Nepálból, vagy éppen Brazíliából, hogy csak néhány vendégországot említsünk. A teljes magyar csapat csaknem másfél száz fősre rúgott, meghökkentő módon azonban ezzel sem fértünk be az első három közé azon a listán, amely a versenyzői delegációk nagysága alapján készült. Tudniillik Ukrajna és Szlovákia háromszáznál is több nevet tartalmazó lajstrommal rukkolt ki, de Lengyelországból is kétszázat meghaladó létszámú küldöttség jött el Budapestre.

– Ahogyan nálunk, több európai csapat esetében is ez a verseny egyben kvalifikációs állomás is volt a februári, dániai korosztályos Európa-bajnokságra, amelyen a legjobb kadétok, juniorok és U21-sek vehetnek majd részt. Ebből a szempontból is emlékezetes viadalon vagyunk túl. De tanulságos verseny marad ez a mostani kétnapos azért is, mert egyértelművé vált: kinőttük a Sportkastélyt. Át kell gondolnunk a hogyan továbbot, választanunk kell, hogy jövőre, a 22. Budapest Opent vagy háromnaposra bővítjük ki, vagy nagyobb csarnokba visszük át – nyilatkozta Rebicek Gerd.

(Forrás: utanpotlassport.hu)

 
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!