Keresés

Kevésen múlt a dobogó

Publikálva: 2018.03.18 Frissítve: 2018.03.18 Rövidpályás gyorskorcsolya

Liu Shaolin Sándor negyedik lett 1500 méteren, a Montrealban zajló rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság szombati napján.

A magyar váltóval olimpiai bajnok klasszis a fináléban elég korán élre állt, de féltávnál a leghosszabb egyéni szám ötkarikás aranyérmese, a dél-koreai Lim Hjo Dzsun megelőzte őt. A 22 éves Liu Shaolin azonban nem hagyta annyiban és visszavette az éllovas pozíciót. Az utolsó két körre azonban úgy tűnt, kissé elfogyott az MTK Budapest sportolójának ereje, ugyanis előbb a kanadai közönség nagy kedvence, Charles Hamelin, majd Lim korcsolyázott el mellette. Ezt megpróbálta a szintén kanadai Samuel Girard is, bár neki nem volt helye, ezért meglökte magyar riválisát, aki ugyan vele szemben ennek ellenére megvédte pozícióját, viszont az ütközést kihasználva az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg a bronzérmet.

Az élen, a háromszoros olimpiai bajnok Hamelin haladt át a célvonalon, aki tizedik vb-aranyérmét nyerte, egyéniben az ötödiket, ebben a számban pedig – 2014 után – a másodikat. Mögötte Lim lett az ezüstérmes, a Pjongcsangban ötkarikás bronzérmes Jelisztratov pedig ezúttal is harmadikként zárt. Liu Shaolin, a dél-koreai játékokhoz képest egy helyet javított, ott ötödik, itt negyedik lett, akkor Hamelint zárták ki a vele szembeni szabálytalanság miatt, most az 1000 méter olimpiai bajnokát, Girardot diszkvalifikálták.

A fiatalabb Liu fivér, Shaoang a kisdöntőben volt érdekelt. Előbbi a hajrában a futam második helyéért összeakadt a kínai Han Tien-jüvel, aki elesett. Az MTK Budapest – szintén olimpiai bajnok – 20 esztendős versenyzője talpon maradt, de megbillent, így végül harmadikként ért célba. A zsűri ugyanakkor kizárta szabálytalanságért Liu Shaoangot, mégis riválisa járt rosszabbul, ugyanis az esést követően percekig ápolták a jégen, s végül nyakmerevítőben, hordágyon vitték le. Liu Shaoang a büntetés miatt összesítésben 12. lett.

A nőknél Bácskai Sára Luca számára az elődöntő jelentette a végállomást, összesítésben 15. lett.

A többi verseny sajnos nem sikerült jól a magyarok számára, hiszen 500 méteren Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is botlott, ráadásul ezúttal sem a női, sem a férfi váltónak nem sikerült a döntőbe jutás.

Eredmények:

Férfi 1500 m:

1.  Charles Hamelin (Kanada) 2:12.982 perc

2. Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 2:13.157

3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 2:13.312

4. Liu Shaolin Sándor 2:13.596

...12. Liu Shaoang

...26. Burján Csaba

Női 1500 m:

1. Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:23.351 perc

2. Sim Szuk Hi (Koreai Köztársaság) 2:23.468

3. Kim Boutin (Kanada) 2:23.592

...11. Jászapáti Petra

..15. Bácskai Sára Luca

Forrás: mti.hu

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!