Tenisz
Fucsovics Márton

Kétszer kell a topon lenni

Publikálva: 2017.09.29 Frissítve: 2017.09.28 Rövidpályás gyorskorcsolya

Az olimpia és a kvalifikációs versenyek a legfontosabbak.

Bánhidi Ákos, az MTK Budapest és magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott edzője elmondta, hogy sikerült a felkészülés az idei szezonra.

– Az edzőtáborokban maradéktalanul meg tudtuk valósítani, amit elterveztünk. Két –igen hosszú és fáradtságos –edzőtáboron vagyunk túl. Azokat a határértékeket elértük intenzitásban és mennyiségben, amiket szerettünk volna. Gőzerővel dolgozott a stáb azért, hogy ez a terhelés ne okozzon sérüléseket, így csupán apróbb problémáink voltak. Sikerült mindent áthidalni, megtettük, amit előzetesen elterveztünk.

Természetesen a februári olimpia nagyban befolyásolta a sportolók felkészülését.

– Más az időzítés idén, hiszen a kvalifikációs világkupák nem ugyanabban a ritmusban zajlanak, és ezek mind arról szólnak, hogy kijussunk az olimpiára. Már szeptember végén, Budapesten elkezdődik a sorozat, ezért is volt augusztus végén már a magyar bajnokság. Azok a funkciók, amik felkészítenek minket a versenyre, későbbre épülnek fel általában. Két óriási hullám van, amire fel kell készülnünk: először is kvalifikálnunk kell magunkat az olimpiára, ott pedig jól kell szerepelnünk – vélekedett a szakember. Szeptember végén, október elején és novemberben kell az első feladatokat abszolválnunk, utána pedig az olimpiára koncentrálunk. Ezért is volt fontos a magyar bajnokság, és ezért is volt jó, hogy az olimpiai lebonyolításban szerveztük, hiszen így mindenre fel tudunk készülni megfelelően.

Az említett országos bajnokságon klubunk remekül szerepelt, de itt is inkább a felkészülés volt szem előtt.

– Nem dől össze a világ, ha valaki éppen nem úgy teljesít most. Olyan szituációkat is kipróbálunk, amiket máskor esetleg nem tennénk, így ezúttal nem is feltétlenül a klub eredményei a fontosak, inkább a válogatottat tartjuk szem előtt. Ezzel együtt a helyezéseket és az időket mindig figyeljük, de ez a verseny most könnyedebb felfogásban zajlott.

Ákos zárásként arról is beszélt, hogy már ezen a megmérettetésen is az olimpia és a közelgő világkupa-sorozat volt a legfontosabb.

– Igyekszünk többnyire a klubok irányába terelni ezt a fontos megmérettetést. Az például, hogy kevert váltók indultak nem teljesen újdonság, hiszen nem dúskálunk a versenyzőkben. A váltók elengedhetetlen tapasztalatot és tudást adnak a sportolóknak, így ha megoldható, és nem olimpiai évről van szó, akkor nem keverjük a csapatokat. Ez a megmérettetés ilyen szempontból ez az olimpiai szereplés érdekeinek alárendelődött. 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!