Atlétika
Szabó Beatrix

Kerek az életünk

Publikálva: 2015.11.22 Frissítve: 2015.11.23 Brüll Alfréd Akadémia

Szendy Lilla és Szendy Márk öt év különbséggel kezdett kajakozni az MTK Budapest keretein belül. Mindkettőjük munkáját segíti a tagság a Brüll Alfréd Akadémiában, valamint iskolájuktól is támogatást kapnak.

­– Lilla, mikor és miért választottad ezt a sportágat?

 2011-ben váltottam a ritmikus gimnasztikáról a kajakra. Volt egy fizikai problémám, ami akadályozott az eredményességben, emellett tetszett, ahogy Márkó űzi ezt a sportot. Eleinte hiányzott az rg, de ma már igazi kajakos vagyok. Ösztönzően hat rám a testvérem is és az is, hogy ez a sportág sikeres, így van miért küzdeni, dolgozni.

–  Márk, te hogyan lettél kajakos?

 Taksonyban élünk és gyakran láttam a taksonyi hídról a hajókat. Megtetszett, ezért 2006-ban elkezdtem edzeni. Korábban úsztam, így a víz nem állt távol tőlem.

– Mennyit vagytok együtt az edzéséken és hogyan hattok egymásra?

SZ.L.:  A téli időszakban a konditeremben dolgozunk együtt. Nekem nagyon jó érzés látni, ahogy Márkó hajtja magát, ez nekem is erőt ad.

SZ.M.: Jó testvérek vagyunk, figyelünk egymásra. Egy iskolába is járunk, a Budapest Baptista Külkereskedelmi Szakközépiskola és Sportgimnáziumba, Pestrezsébetre. Idén ősszel váltottunk, mert ez az iskola az élsportolóknak indított köznevelési típusú gimnáziumi sportosztályt. Erre a tagozatra olyanok járnak, akik aktívan sportolnak, s akik vállalják, hogy az órarendbe építve szervezzék meg számukra a délelőtti és a délutáni edzéseket. Az angol mellett németül is tanulunk, valamint a közismereti tantárgyak mellett sportelméleti és -gyakorlati tanulmányokat is folytatunk. Idén szeptemberben, amikor készültem lengyelországi Bydgoszcz-ban megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyére, különösen fontos volt, hogy az előttem álló feladatra koncentrálhattam.

–  Nem is maradt el a siker, hiszen K2 1000 m-en a győri Erdőssy Csabával megszereztétek az első helyet. Ha már itt tartunk, milyen évet zársz a saját értékelésed szerint?

 2014 őszén Vásárhelyi Norberttel kezdtem meg a felkészülést a párosokra. A párosunk ugyan jó volt, de sajnos kevés ahhoz, hogy nemzetközi versenyekre kvalifikáljuk magunkat. A Budapest Bajnokságon K1 1000 m-en harmadik lettem, K2-ben 1000 m-en 1. helyen és 500 m-en 2. helyen végeztem. A Magyar Bajnokságon a fő számomban új társsal, a győri Erdőssy Csabával indultam és K2 1000 m-en meg is szereztük az aranyérmet. 500 m-en pedig a csepeli Csók Viktorral indultam és lettünk másodikak. A korosztályos Eb-n Romániában nem sikerült hasonlóan szerepelnünk, és a 6. helyen végeztünk. Bennünk volt a jobb teljesítmény, de fejben nem voltunk teljesen ott. Csabával nemcsak a párosunk, hanem az emberi kapcsolatunk is nagyon jó. Tudom, hogy együtt a vízen mindenre képesek vagyunk. 

–  Lilla is bejutott a válogatott keretbe. Elégedett az idei teljesítményével?

 Teljesen nem. A Magyar Bajnokságon teljesíthettem volna jobban is, a Budapest Bajnokságon azonban sikerült aranyérmet szereznem K1 500 m-en. A téli edzőtáborra maximális erőbedobással készülök, bízom benne, hogy az eredmények is jönnek majd.

 A sport és a tanulás mellett mire jut még idő?

SZ. M. : –  A családdal töltjük a szabadidőnket. Nekem igazából most semmi nem hiányzik, tökéletesnek érzem az életemet.

–   Mi az, amiben a Brüll Alfréd Akadémia segítséget tud nyújtani a számotokra?

SZ.L.: –  Technikai és emberi támogatást egyaránt kapunk onnan. Az előbbire példa az új gps-es, pulzusmérős óra, de folyamatban van a lapátra szerelhető csapásmérő beszerzése is, az utóbbira pedig a pszichológus és kineziológus. Ezek a szakemberek a mi kérésünkre rendelkezésre állnak, ami megnyugtató érzés, hiszen az esetleges elakadás esetén van kihez fordulnunk.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!