Atlétika
Krizsán Xénia

Jó küzdés a legnagyobb esélyes otthonában

Publikálva: 2017.04.08 Frissítve: 2017.04.08

A felsőházi rájátszás negyeddöntőjének első mérkőzésén a bajnoki cím legnagyobb esélyese, a keleti csoportot megnyerő Debreceni EAC otthonában, megilletődött kezdés után végig jól küzdött, és becsülettel helytállt együttesünk.

Debreceni EAC - MTK Törökbálint  78-62 (29-18, 18-10, 21-14, 10-20)

Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok, 500 néző

statisztikai lap

Az Oroszlány elleni találkozón combsérülést szenvedett Bihari Máté nélkül lépett pályára az MTK Törökbálint csapata Debrecenben, a bajnoki címre leginkább esélyesnek tartott, az NB-I/A csoportba való feljutást egyértelmű célként megjelölő DEAC vendégeként. A láthatóan jelentős költségvetésből gazdálkodó hazaiaknál az amerikai légiós mellett számos volt válogatott illetve A-csoportos játékos is szerepel.

A csapatunkban, némi meglepetésre – az alapszakaszban nem sokat játszó – Baross Kristóf kezdett center poszton. És ha már ott volt, ő is dobta a meccs első kosarát. Utána viszont 10-4-re a hazaiak vezettek. Horváth Kristóf sikeres triplája után ugyan feljöttünk 10-7-re, ám a következő percekben semmi sem sikerült, meglehetősen megilletődött kosárlabdázást láthatott részünkről a szép számban összegyűlt debreceni publikum. Sajnos ez a nem egészen négy perces időszak az egész meccsre rányomta a bélyegét, a 12-0-ás hazai roham következtében 15 pontos hátrányba kerültünk (22-7). Újabb Horváth-tripla vetett véget ennek a számunkra rossz periódusnak, végül 29-18-ös állásnál ért véget az első játékrész.

A második negyedben, Mohay Péter találatával tíz ponton belülre kerültünk, és utána egy darabig jól tartottuk magunkat. Sajnos az etap második felében megint sokat hibáztunk, és 18 pontos vezetéshez jutott a Debrecen (40-22). Utána följebb lopództunk, de az utolsó másodpercekben hibák és kisebb fegyelmezetlenségek miatt négy pontot kaptunk, aminek következtében 47-28-as állásnál fújták le az első félidőt.

A nagyszünet utáni első két kosarat a vendéglátók szerezték, de Jakab Péter büntetőivel, és Máriás Gergő triplájával tartottuk magunkat (51-35). A következő öt percben viszont alig tudtunk értelmezhető támadást vezetni, miközben sorra kaptuk a könnyű kosarakat. Az újabb gödör egy 17-2-es szakaszban jelent meg számszerűen, és nagy hátrányba kerültünk (68-37). A maradék időben, Boinitzer Dávid kosarával és Jakab negyedzáró hárompontosával kicsit sikerült kozmetikázni az eredményen (68-42).

Nagyon becsülendő, hogy ekkor sem adta fel csapatunk, és a publikum azt vette észre, hogy – annak ellenére, hogy az első kosarat a negyedik negyedben is ők dobták – a kicsit túl magabiztossá váló hazaiak előnye percről-perce fogy. Végre összeállt a védekezésünk, és a helyzeteinket is sikerült értékesíteni, ekkor Boinitzer és Horváth termelték a pontokat. Szabó Tibor zsákolása, majd újabb közeli találata 0-17-es szériát jelentett, és három perccel a vége előtt már-már látótávolságon belülre kerültünk (70-59). Tovább viszont már nem tudtunk faragni a hátrányból, és a favorit végül biztosan húzta be a párharc első mérkőzésén a győzelmet.

Azt tudtuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de felkészülten érkezett csapatunk Debrecenbe. Sajnos nem először fordul elő, hogy a rájátszás első mérkőzésén az első félidőben nem tudjuk hozni a saját szintünket. Két hullámvölgy pedig végképp nem fér bele az ilyen szintű mérkőzésbe. Ami viszont felettébb dicséretes: a utolsó pillanatig küzdött csapatunk, és elismerésre méltó a negyedik negyed produkciója. Egyénileg Jakab Péter emelhető ki leginkább, ő nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt. Igen jó megmozdulásokat láthattunk Horváth Kristótól, Boinitzer Dávidtól, Szabó Tibortól és Mohay Pétertől is, sőt Máriás Gergő is megvillantotta képességeit, de az összprodukciójuk hullámzóra sikeredett.

A negyeddöntő második mérkőzése április 15-én, szombaton lesz Törökbálinton. Remélhetően addigra Bihari Máté is bevethető lesz, és megpróbáljuk megráncigálni az oroszlán bajszát. Reméljük ebben szurkolóink is segítik a csapatot!

Szarvas Gábor vezetőedző: – Megérdemelten nyerte meg az első mérkőzést a hazai csapat, annak ellenére, hogy taktikailag nem kaptunk semmi újdonságot tőlük. A nagy hátrányból sikerült felépülnünk, ami optimizmusra ad okot. A második mérkőzésen számíthatok Bihari Mátéra, csapatunk szívére. Hazai pályán mindent megteszünk, hogy kiegyenlítsük a párharcot.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!