Tenisz
Fucsovics Márton

Jó iskola az NB I (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.04.22 Frissítve: 2019.04.21 Kézilabda

Élvonalbeli tapasztalatnak sincsenek már híján a júliusi, győri leány U19-es kézilabda Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott játékosai. Golovin Vlagyimir kapitány társulatának tagjai közül a legtöbben hétről hétre az NB I-ben edződnek, és szép reményekkel készülnek a hazai rendezésű kontinenstornára. Bemutatja a csapatot az utanpotlassport.hu.

Nem lehet nem észrevenni, hogy valami elindult a nyári korosztályos kézilabda-világversenyek után a fiatal játékosok menedzselése terén. Akár a világbajnok női juniorválogatottat, akár a jelenlegi U19-es együttest nézzük, azt látjuk, a játékosok legnagyobb része hétről hétre a világ egyik legerősebb bajnokságának tartott NB I-ben szerepel – többet vagy kevesebbet.
A júliusi – Golovin Vlagyimir vezette – sikercsapatból hárman már a múlt év végi felnőtt Európa-bajnokságon hetedik helyen végző magyar válogatottnak is tagjai voltak. Lakatos Rita és Tóvizi Petra remekül helyt állt, Háfra Noémit pedig a torna All Star-csapatába is beválasztották. Háfra klubjában, a Ferencvárosban – Faluvégi Dorottyával, Klujber Katrinnal, Márton Grétával és Pásztor Noémivel együtt – a Bajnokok Ligájában is bizonyított, egészen a negyeddöntőig menetelt. A címvédő Győri Audi ETO KC együttesében a szintén junior-világbajnok Fodor Csenge kapott lehetőséget a mostani BL-idényben.
És az eddigi eredmények alapján úgy látszik, hogy a két évvel fiatalabbakat sem kell félteni. A 2000-es korosztály válogatottja a 2016-os győri EYOF-on aranyérmet nyert, még azon a nyáron az U17-es Eb-n a harmadik helyen zárt, míg a tavaly augusztusi U18-as világbajnokságon csak a döntőben maradt alul.
A csapat vezéregyéniségei közül többen kiharcolták a helyüket a felnőttélvonalban. Kácsor Gréta – aki már a debreceni juniorcsapatnak is a tagja volt – a Vác egyik elsőszámú gólfelelőse, a mostani évadban huszonkét meccsen 103 gólt szerzett. A Pest megyeiek másik fiatalja, Kuczora Csenge is remekül, kezdte a szezont, de ő már hónapok óta sérüléssel bajlódik.
A társaság négy győri játékosa (Afentaler Sára, Kellermann Dóra, Pál Tamara és a kapus Tóth Nikolett) egyelőre nem áll közel ahhoz, hogy kezdőpozíciót harcoljon ki magának a mindenfajta túlzás nélkül világválogatottnak is nevezhető kisalföldi csapatban. A szintén győri nevelésű beállós, Varga Emőke már az Alba Fehérvárt erősíti, őt követi a nyáron Afentaler, míg Kellermann és Pál Tamara is az élvonalban játszik a következő szezontól.
Az FTC ígéretes irányítója, Tóth Nikolett az utóbbi hetekben remek játékával többször is felhívta magára a figyelmet, az EHF a legutóbbi BL-fordulóban a legjobb fiatal játékosnak választotta, miközben a másik fővárosi együttesben a csapat két szélsője, Bánfai Kíra és Stranigg Zsófia is rendre tapasztalja az NB I-es szintet.
Rajtuk kívül is akad bőven elsőosztályban edződő kézilabdázó a válogatottban: Érden Schatzl Natalie és Simon Armilla, Debrecenben többek között Arany Rebeka és nyártól a most még NEKÁ-s Vámos Petra vagy éppen Dunaújvárosban Mihály Petra.
És persze a kapusokról se feledkezzünk meg: a NEKÁ-tól a szezon kölcsönben Mosonmagyaróvárra érkező Herzceg Lili több kitűnő meccset is produkált már az élvonalban, s minden bizonnyal jövőre is az NB I-ben bizonyíthat.
És a felnőttek között szerzett tapasztalatokat a saját korosztályukban is tudják hasznosítani a játékosok. Ezt mutatta meg a márciusi, siófoki Négy Nemzet-torna, amelyen a német, a dán és a francia válogatottat is kiütötte a juniorcsapat. Na meg az NB I-es felkészülési meccseken sem ment rosszul az együttesnek: egy döntetlen és egy vereség mellett négyszer is győzött.
A párhuzamosan az MTK Budapest női alakulatát is irányító Golovin Vlagyimir viszont nemrégiben úgy nyilatkozott, még erősebb válogatottat szeretne az Eb-re. És amennyiben valóra válik a kívánsága, a tavalyi debreceni vb után a július 11-én rajtoló győri Eb-n – amelyen a magyarok a spanyolokkal, a montenegróiakkal és az osztrákokkal került egy csoportba – is ezer okunk lesz az örömre.
A NŐI JUNIORVÁLOGATOTT KERETE A SIÓFOKI NÉGY NEMZET-TORNÁN:
Kapusok: Csapó Kincső (Dunaújvárosi KKA), Herczeg Lili (Mosonmagyaróvári KC), Tóth Nikolett (Győri Audi ETO KC)
Balszélsők: Háfra Luca (FTC), Schatzl Natalie (Érd), Stranigg Zsófia (MTK Budapest)
Balátlövők: Kácsor Gréta (Váci NKSE), Vámos Petra (NEKA)
Irányítók: Kellermann Dóra (Győri Audi ETO KC), Pál Tamara (Győri Audi ETO KC), Tóth Nikolett (FTC)
Beállók: Simon Armilla (Érd), Varga Emőke (Alba Fehérvár KC)
Jobbátlövők: Afentaler Sára (Győri Audi ETO KC), Albek Anna (Graz, osztrák)
Jobbszélsők: Arany Rebeka (DVSC), Bánfai Kíra (MTK Budapest), Mihály Petra (Dunaújvárosi KKA)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!