Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Jó az irány

Publikálva: 2019.11.26 Frissítve: 2019.11.25 Röplabda

Tóth Gáborral összegeztük az alapszakasz első felének tapasztalatait, tanulságait, illetve tekintettünk előre a csapat előtt álló kihívásokra.

A Jászberény elleni, 3:1-es MTK győzelemmel véget érő találkozóval lezárult a női röplabda Extraliga alapszakaszának első fele. Ahogy az már a szezon rajtja előtt is várható volt, kettészakadni látszik a mezőny: a Nyíregyháza, Kaposvár, Békéscsaba, Vasas kvartett a dobogóért, az UTE, MTK Budapest, Jászberény, Haladás négyes pedig az 5-8. helyért küzd.

Az Extraliga előző kiírásának első három helyezettje várt újonc csapatunkra az első három fordulóban. Bár nagyon igyekeztünk, egyelőre nem tudtuk igazán megszorongatni őket.

Nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy a szezon elején találkoztunk velük – vélekedett Tóth Gábor. – Persze ezeknek a csapatoknak valóban vannak olyan játékosai, akik felfelé lógnak ki a mezőnyből, ezzel együtt nem gondolom, hogy egészen más dimenziót jelentenének. Csapatszinten most már készen állunk, hogy szettet, szetteket raboljunk tőlük, de a pontszerzés még odébb van.  

A mezőny második felében rendkívül kiegyenlített küzdelem folyik, rendszeresek a körbeverések. A kizárólag magyar játékosokra épülő csapatunk féltávnál a hatodik helyen áll, az UTE is csak jobb szettarányának köszönhetően előzi meg. A magyar röplabdasport helyzetét jól érzékelteti, hogy az Újpest és a Jászberény négy-négy, a Haladás három légióssal a kezdőcsapatában állt fel ellenünk.

Az egyetlen dolog, ami miatt hiányérzetem van, az a Haladás elleni mérkőzés. Nem elsősorban a vereség bánt, hanem hogy nyert helyzetből kaptunk ki. Azt a meccset meg kellett volna nyernünk. Nem 3:0-ra, nem 3:1-re. 3:2-re – szögezte le vezetőedzőnk. – Mindezzel együtt, ha valaki a rajt előtt azt mondja, hogy itt fogunk tartani féltávnál, aláírtam volna.

A bajnokság lebonyolításából adódóan az alapszakasz olyan, mint Las Vegas: ami ott történik, ott is marad. Mindegy, hogy hányadik helyen végzünk, nem számít, hány pontunk van – mivel nem visszük tovább őket –, minden a rájátszásban dől el. Rengeteg munka vár még a kék-fehér lányokra a play-outig, bőven van területe a fejlődésnek.

Sokat kerestük a centerjátékunkat, hogy mit is szeretnénk pontosan játszani – árulta el Tóth Gábor. – Király Ancsi érkezésével magasabbak, dinamikusabbak lettünk, de mellette még Durst Annát is integrálnunk kellett a csapatba. Ez folyamatos munka, még messze nincs kész, de minden egyes játékperccel fejlődünk. A szezon elején én is türelmetlen voltam, ugyanazt a játékot akartam játszatni a lányokkal, mint az NB I Ligában. Sok mindenen kell, kellett változtatnunk, hogy eredményesek legyünk. Támadásban és védekezésben is keressük a biztos pontokat, amelyekhez vészhelyzet esetén nyúlni tudunk. Nagyon fontos a stabilitás, különösen, amikor időnként megingunk, az első hibát követi még másik kettő-három. Fizikailag, technikailag abszolút rendben vagyunk, a mentális stabilitásunkon kell dolgoznunk.
 
2019. október 12. Békéscsabai RSE–MTK Budapest 3:0 (13, 11, 16)
2019. október 19. Fatum Nyíregyháza–MTK Budapest 3:0 (13, 17, 13)
2019. október 26. MTK Budapest–Vasas Óbuda 0:3 (–16, –21, –16)
2019. november 2. UTE–MTK Budapest 2:3 (21, –23, –20, 13, –9)
2019. november 9. MTK Budapest–Hungast Haladás 2:3 (21, 20, –20, –16, –14)
2019. november 15. 1. MCM-Diamant Kaposvár–MTK Budapest 3:0 (17, 24, 14)
2019. november 23. MTK Budapest–Jászberény VT 3:1 (21, –24, 22, 22)

Jó az irány

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!