Karate
Sterck Laura

Irány az NB I

Publikálva: 2019.04.01 Frissítve: 2019.04.01 Sakk

Feljutottunk.

NBI/B

Debreceni Sakkiskola-Kwizda–MTK Budapest I. 5,5-6,5

Kállai Gábor beszámolója a mérkőzésről:

Az NBI/B Maróczy-csoportjában szereplő csapatunknak nehéz napja volt. A legutóbbi 4-8-as vereségünk, a reggel 6-kor történt kelésünk, majd a háromórás utazás Debrecenbe, illetve az a tény, hogy az ellenfeleinknek nyolc táblán is magasabb volt az értékszáma, nem sok jó ígért. Mindennek ellenére 6,5-5,5-re nyertünk, és már az utolsó forduló eredményétől függetlenül bajnokok vagyunk, és ismét feljutottunk az NBI-be!

Mindenkire szükségünk volt ehhez a fontos győzelemhez. Doleschall  Gyuri évente csak 1-2 játszmát vált, de azt jól. Most is jóval magasabb Élős ellenfelét túljátszva biztosította a döntetlent. Én, Halász Tamás, Boros Dani és Honos Attila jól felkészült partikban tartottuk az egyensúlyt. Lyell Marknak 5 órán keresztül kellett megragadni az ellenesélyét, de jól állt helyt, és végül sikerült kitartani a gyaloghátrányos bástyavégjátékát. Barnabásra az ellenfel pontosan készült fel, de Barni – szép minőségáldozattal – teljes értékű játékhoz jutott, ami végül egyenlőbe oldódott.

Téglás Balázs sajnos nagyon erőtlen megnyitást választott, amit az ellenfél csapatának egyik legjobbja ki is tudott használni.  Fodor Balázs állása tetszetősebb volt, de elég volt egy ellenőrizetlen pillanat, és a tehetséges fiatal ellenfele, kis kombinációval a maga javára tudta a játszma sorsát billenteni.

Viszont volt három nagyon szép győzelmünk is. Koppány, tanári paulsenével biztos győzelmet aratott mongol kislány partnerével szemben. Ágoston hozta a feljutást jelentő 6. pontunkat, amiért nagyon meg kellett dolgoznia. Sikere titka abban rejlett, hogy még akkor is nyerőesélyt talált a végjátékában, amikor ellenfele azt hihette, hogy már túl van a nehézségeken.

A meccset eldöntő győzelem talán Egyed Judité volt, aki a stílusához híven, bátran tört nyerésre, sőt, mattra. Ezért gyalogot és minőséget is áldozott, amit végül siker koronázott. Külön örülök, hogy Judit kemény feje, végre teljes és nagyon fontos pontot hozott.

Köszönöm a mieinknek az elkötelezett játékot, és persze a zászlóinkat meghajtom az ellenfél csapata előtt is. Korrekt, jó vendéglátók voltak, fiataljaikat szemmel láthatóan jól nevelik és eredményesen képzik.

 A mai eredmény ITT is megtekinthető.

Külön köszönet Boros Daninak, Honos Attilának és Kovácsy Zsombornak, hogy fuvaroztak minket. 
Az utolsó fordulót is természetesen komolyan vesszük, ahogy ez az MTK-hoz illik.
Aztán ősztől megint jöhet az NBI! 

NB II

Energia SC Gyöngyös–MTK Budapest II. 8-4

Szabolcsi János beszámolója:

Ellenfelünk a csoport bajnokesélyese, minden mérkőzésüket megnyerték. A papírforma alapján 9-3-ra voltak jobbak. Sajnos ezúttal nem tudtunk meglepetést okozni.

Egyetlen győzelmünket Botlik Béla szerezte, aki minőségáldozattal ellenállhatatlan támadáshoz jutott, és biztosan nyert.

Óriási dicséretet érdemel Surányi Pál, aki a második táblán nehéz védekezés után, maratoni partiban harcolta ki a remit, éppen kétszázzal magasabb értékszámú ellenfelével szemben. Szabolcsi János, Kálóczi Kristóf, Tóth-Katona Tamás, Gehér László és ifj. Farkas Ottó különösebb kilengések nélkül remizett. A többiek jól küzdöttek, de az ellenfél ezúttal jobb volt.

Továbbra is a 3. helyen állunk, és ha utolsó, hazai meccsünkön legalább döntetlent érünk el – és erre minden reményünk megvan –, akkor bronzérmesek leszünk. Köszönet a gépkocsivezetőknek (Botlik Béla, Farkas Ottó, Virág István és Surányi Pál), valamint a biztonsági tartalékoknak!

 

Budapest III. osztály

ÚKSE II. - MTK budapest V. 5,5-6,5

 

Az ÚKSE ellen majd minden táblán erősebben ültünk le, így a sovány 6,5-5,5-os győzelmünk inkább enyhe csalódás, mintsem örömteli. Az utolsó fordulóban még javíthatunk az éremszerzés reményében.

Czumbel Péter jelzés nélkül késett az első tábláról, de az értelmetlen kontumálást kockáztatva bíztam benne, hogy megjön, így leülhetett, aztán sajnos nem talált fogást, papíron gyengébb ellenfelén, és zárt állásban meg kellett elégednie a döntetlennel.

Horányi Gábor – régi csapattársa ellen – a tőle megszokott módon sötéttel is élesre töltött, az ellenkező oldali sáncolás utáni rohamban azonban épp a 2. sorig jutott gyalogja jelentette az akadályt a támadásban, az ő királya maradt védtelenebb, és ez eldöntötte a küzdelmet.

Fodor Kornél más súlycsoportban sakkozott, mint az ellenfele, ezt 11:00 órára le is tisztázta vele.

Koltai Dóra sötéttel sokáig jól állt, majd talán már kicsit hátrányosabb pozícióban adta remire.

Varga Boldizsár, bár sokáig próbálkozott, nem talált előnyt világossal a partijában, egyszerűsítés után bele kellett nyugodnia a döntetlenbe.

Róna András, bátor királyszárnyi támadásának, és ellenfele számolási hiányosságainak köszönhetően csak negyed tizenkettőig tudta parádés játékával szórakoztatni őt és a kisszámú közönséget.

Géczi-Zajzon Kristóf, egyórás villámgyőzelmet aratott, ellenfele óvatlan és mohó királyszárnyi nyitása után gyors matthálót szőtt az uralkodó köré.

Gergely Dániel sötéttel szépen sakkozott, végig tartva az egyensúlyt végül rosszabb bástyavégjátékra kellett egyszerűsítenie, amit nem tudott tartani.

Tóth Lili, végig aktívan játszott, sajnos közben összeszedett egy gyaloghátrányt, amit végül védekezni kényszerülve nem tudott kitartani, 

Biró Dániel, gyalogot nyert, cserébe az ellenfél kicsit aktívabban állt, és amikor ezen Dani javítani akart, akkor egy óvatlan lépéssel végzetesen meggyengült a királyállása.

Sanidis-Fábry Konstantin, nagyon szép támadást vezetett a kiralyszárnyon, sajnos az áttörés utáni cserék folyamán elfogyott a lendülete, és kihagyott egy tisztnyerést is, de végül az egyenlő gyalogvégjátékot ellenfele orbitális hibája miatt megnyerte.

Kiss Inez türelmesen fárasztotta kislány ellenfelét, aki erőfeszítéseit végül tisztvesztéssel honorálta, innen pedig nála ez tiszta ügy.

Irány az NB I

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!