Taekwondo
Salim Sharif

Eseménydús 2019 előtt

Publikálva: 2019.02.06 Frissítve: 2019.02.06 Brüll Alfréd Akadémia

Számos fontos verseny vár Sterck Laurára.

Klubunk kiváló sportolójával, Sterck Laurával beszéltünk, aki a magyar karate egyik legmeghatározóbb alakja katában, amely a formagyakorlatok bemutatására épül. A Brüll Alfréd Akadémia tagja elmondta, mik azok az eredmények, melyekre a legbüszkébb.

– Az U21-es világkupa bronzérem jut eszembe először, mint legszebb emlék, mert ez volt az első dobogós helyezésem komolyabb versenyen. Emellett hatszoros felnőtt magyar bajnok vagyok, és többször ötödik voltam Premier League versenyen, amire szintén rendkívül jó szívvel tekintek vissza. 

A 22 éves sportoló arról is beszélt, milyen volt számára alkalmazkodni a felnőtt versenyekhez.

– Egy éve szálltam ki az utánpótlás-korosztályból, mivel karatéban 21 éves kor után már csak felnőtt versenyeken lehet részt venni. Ugyan 16 éves korom óta indulok a legnagyobbak között, nehéz alkalmazkodni ehhez a szintlépéshez. Sokkal több sportoló vesz részt a megmérettetéseken, és sokkal érettebek. Katában tényleg csak nemesedik az ember, hiszen egyre javul az előadásmód, és a technikák is egyre jobban beérnek. A mostani világbajnoki címvédő például 37 éves.

Ennek megfelelően Laura tudja, hogy rendkívül fontos lesz a pályafutásában a rutinszerzés, és a gyakorlati elemek tökéletesítése.

– Az előadásmódban és a megjelenésben kell fejlődnöm, ezekben ugyanis mindig lehet mit csiszolni. Fontos, hogy egyre jobban beérjen az, hogy milyen hatást tudok gyakorolni a bírókra, ami a rutinosabb versenyzőknek nagy előnye. Úgy érzem, hogy az edzőmnek hála fizikailag nagyszerűen fel vagyok készítve, és erősebb vagyok a mezőnynél ilyen szempontból.

Karatékánk arról is mesélt, miben segít neki az, hogy idén is tagja lehet a Brüll Alfréd Akadémiának.

– Az akadémia támogat abban, hogy minden fontosabb versenyre eljussak. ami az olimpiai kvalifikációhoz szükséges. A legtöbb ilyen viadalt eddig Európában rendezték, azonban az utóbbi időben már világszerte vannak ilyen megmérettetések, ezért elengedhetetlen az akadémia hozzájárulása.

2020-ban a karate is szerepel az olimpiai programban, így természetesen az ötkarikás játékok is szerepelnek a célkitűzések között.

– A mi kategóriánkban nagyon nehéz a rutinos versenyzőket kitúrni, akiknek már megvan a tekintélyük. A világranglista alapján a 2020-as olimpiára nagyon nehéz lesz kijutni, de jövőre lesz márciusban kvalifikációs verseny, ahol az első három helyezett kvótát szerez, így arra gőzerővel készülünk. Talán azonban a 2024-es olimpia reálisabb cél lehet – akár már világranglista alapján is.

A 2019-es év rendkívül sűrű lesz klasszisunk számára, hiszen több kontinensviadalon is helyt kell állnia.

– Az Európa-bajnokság és az Európa Játékok rendkívül fontosak lesznek idén, de a nyári Maccabi Európa Játékokra is gőzerővel készülök, szóval idén nem lesz sok időm pihenni. Utóbbinak a szervezésébe bevontak engem is, hiszen én leszek a verseny arca. Ugyan meglepett ez a felkérés, nagyon örültem neki, és nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért. 2017-ben sikerült megnyernem a Maccabi Világjátékokat, ami meghatározó élmény volt számomra. A hazai közönség miatt picit nagyobb lesz a teljesítési kényszer, de igyekszem megfelelni az elvárásoknak.

Az említett Maccabi Európa Játékok miatt Laura sokszor jár az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Kis termetű kutyája, Lola gyakran elkíséri, a jelenlévők nagy örömére.

– Immáron tíz éve boldogít engem, és mivel sűrűn járunk a stadionba, már nagyon megszokta a közeget, plusz egyetemre és néha edzésekre is jár velem. Otthon igazi rosszaság, de cserébe itt mindig jól viselkedik.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!