Taekwondo
Patakfalvy Luca

Búcsú (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.06.19 Frissítve: 2018.06.19 Labdarúgás

Utolsó útjára kísértük Kovács Ferencet

A Pestszenterzsébeti Temetőben Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, valamint Garancsi István, a Videoton tulajdonosa és dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke jelenlétében búcsúztattuk legendás labdarúgónkat, edzőnket, Kovács Ferencet.

A szertartáson klubunk vezetői – Zakor Sándor és Polyák Balázs – mellett megjelent Garami József, illetve több kiváló edző, pályatárs, tanítvány. Jelen volt az 1964-es KEK-döntőben szerepelt csapatunk több tagja is, valamint jónéhány szurkolónk.

dr. Deutsch Tamás beszéde:

A világ egyik legfontosabb ügye, a futball, vonzza a jelzőket.

Egy mérkőzés lehet izgalmas, látványos vagy idegtépő, egy játékos lehet szenzációs, istenáldotta vagy földöntúli, egy bajnokság lehet kiélezett, fordulatos vagy éppen drámai. Már-már fokozni sem tudjuk ezeket a minősítéseket, hiszen láttunk már – gondoljuk legalábbis – mindent, amit a futball elénk tárhat kilencven perc, egy idény, egy játékos-sors, egy évszázados nemzeti vagy klubfutball-történet során.

Fokozni nem tudjuk már a jelzőket, halmozzuk hát, és így el is koptatjuk őket.

Ma a magyar és az európai futball egyik olyan egyéniségétől búcsúzunk, akinek életpályájára egy, a futballban viszonylag ritkán használt, pedig mégannyira fontos szó illik, és aligha illik ez a szó nála jobban más magyar sportemberre.

Az elsőosztályú klubjátékos, a válogatott és kupagyőztes futballista, a csúcsokra jutó klubedző, a szövetségi kapitány, a klubvezető, a mentor, azaz Kovács Ferenc, a magyar futball egészének Feri bácsija maga volt a megtestesült, a valósággá vált elegancia.

Tisztelt Gyászoló Család, Tisztelt Búcsúzó Közösség!

Kovács Feri bácsi elegáns volt a pályán, a kispadon, az öltözőben, a vitákban, a tribünön, a díjátadókon, bárhol, ahol találkoztunk vele.

Alaposan a fejébe véste a futball egyik legfontosabb szabályát, megtanította neki, akkor még Kovács III-nak maga a játék, és társai, az ötvenes-hatvanas évek aranygenerációjának játékosai és edzői: a futball csak azokat tartja meg, és azokat emeli fel, akik alázatot mutatnak iránta.

Akik sosem engednek abból, hogy győzelmet és vereséget, megyei bajnokságbeli és válogatott edzőséget, csapatkapitányságot és a keretből kiszoruló játékos szerepét egyaránt csakis elegánsan, emelt fővel és tisztelettel lehet viselni.

Az MTK - amelynek színeiben játékosként magyar bajnok és válogatott, Közép- Európai Kupa győztes és KEK-döntős, olimpiai bronzérmes, edzőként pedig Magyar Népköztársasági Kupa győztes lett – Kovács Ferencet a legsikeresebb és legfontosabb sportemberei között tartja számon. Olyan egyéniségként, akinek hivatásbéli, emberi és vezetői kvalitásai egyaránt zsinórmértékét adják annak, amit a magyarok közössége elvár és megkövetel mindenkitől futballpályán innen és túl.

Ahogy a világ, annak minden része és eleme gyorsul, gyengül és értéktelenedik, egyre nagyobb szükségünk van megfontoltságra, erőre és értékekre. Nem csak a sportra igaz ez, bárhova kerülünk, bármivel is foglalkozunk, ezt érezzük.

Megfontoltságra, mert a gyorsaság felületessé tesz. Erőre, mert a gyengeség elbutít és vereségeket mér. Értékekre, mert az értéktelenség pusztulásba visz.

Mi, mindannyian úgy fogunk emlékezni Rád, Feri bácsi, hogy mindig azt tanítottad nekünk, mindig azt mutattad példaként: légy megfontolt, akkor is, ha az ellenfél, a pálya vagy a nézők felületes gyorsaságba kergetnének!

Légy erős akkor is, ha már jártányi erőd is alig van a pályán vagy a kispadon és hallgass a belsődre, támaszd a hátad az elődeidtől megtanult értékeknek akkor is, ha volna könnyebb út.

Az MTK nevében azzal búcsúzom Tőled, Feri bátyám, hogy amíg lesz magyar sport és magyar futball, a neved, a példád jelen lesz minden futballpályán és öltözőben és minden magyar futballszerető ember emlékeiben.

Köszönjük a csodás pillanatokat a Hungária körúttól a Sóstói stadionon át a Bernabeuig! Jó volt látni játszani és győzni a csapataidat, jó volt hallani megfontolt szavaidat, jó volt bezsebelni a dicséreteidet, és elgondolkodni a korholásaidon!

A Jóisten nyugtasson, Mester, és az élet egyik legfontosabb ügye, a futball csodálatos békéje kísérjen az utadon!

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!