Tenisz
Fucsovics Márton

Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon

Publikálva: 2020.02.25 Frissítve: 2020.02.25 Vívás – tőr/párbajtőr

A Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek és Somody Soma alkotta párbajtőrcsapat bronzérmet szerzett a horvátországi utánpótlás vívó Európa-bajnokság negyedik, kadét versenynapján.

Az első, majd a második asszó is 3-3-mal ért véget, tapintani lehetett a feszültséget a poreci Zatika Sportcentrumban, amikor a magyar és a francia párbajtőröző fiúk küzdöttek egymással csapatban a kadét Európa-bajnoki bronzéremért. Kó Benedek kéttusos előnyre tett szert a harmadik csörtében (11-9), de Mael Denaux fordított Somody Somával szemben (16-17). Kovács Gergely 6-6-ot vívott Corentin Mathieuvel, majd Benedek egyenlített (26-26). Somody Soma remekelt (30-27), Denaux viszont ismét egalizált, így 32-32-es állásnál fordulhattak a felek a zárófelvonásra. Gergely elképesztően magabiztos volt, nem remegett meg a keze, minek nyomán a magyar együttes 40-37-re megnyerte a párharcot, így az Andrásfi Tibor vezette négyes a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

– Azt hiszem, ez a győzelem kárpótolt minket az elveszített elődöntőért és az egyéni versenyen történtek miatt. Bár ezúttal is voltak hullámvölgyeink, most mi örülhettünk a végén. Mérhetetlenül boldog vagyok, büszke a fiúkra − értékelt a helyszínen fülig érő mosollyal a szakvezető az asszót követően.

Ami pedig az előzményeket illeti: a mester szavaiból sejthető, hogy a srácok érzelmi hullámvasúton utazva jutottak el a bronzcsatáig. A törökök után a svédeket utasították maguk mögé 45-38-ra.

– Vállalható ágra kerültünk, a törökök ellen bemelegítettünk, a svédekkel szemben pedig kicsit keményebb mérkőzést vívtunk, mint amire számítottam, de hoztuk a kötelezőt. A folytatásban a svájciakkal találkozunk. Biztos, hogy nagyon kiélezett párharc lesz, hiszen az ő versenyzőjük, Theo Borchard szerzett aranyat egyéniben − mondta akkor a szakember.

És a bravúr megérkezett: a végén 45-39 állt az eredményjelzőn a magyarok javára. A sikerhez nagyon kellett, hogy jól teljesítsenek Brocharddal szemben. Ezt maradéktalanul teljesítették: Benedek 5-2-re nyerte meg a csörtét ellene, míg Csabai Máté és Kovács egyaránt 5-5-re hozta azt a párharcot.

– Kó kiválóan vívott. Az olaszok elleni csata igazi rangadó lesz, a fiúknak át kell lépniük a saját árnyékukon. Most nem számít, hogy a rivális fiataljai az egész évadban sokkal jobban szerepeltek egyéniben a mieinknél, ez csapatverseny, föléjük nőhetünk! − így a mester.

De már a negyedik csörtében úgy tűnt, hogy a fiúk lemondhatnak a döntőről, hiszen tíz tusra engedték el a riválist (8-18). Ám nem adták fel: Benedek és Soma is hozta a magáét (30-33). Gergely 37-40-nél lépett pástra az utolsó asszóban, és 42-42-re hozta fel a gárdát. Az utolsó tus döntött a ráadásban: Fájdalom, Simeone Mencarelli nem remegett meg, és továbbjuttatta az olaszokat az aranycsatába…

Végül az olaszok nyerték az Európa-bajnokságot, miután a döntőben legyőzték az oroszokat 45-44 arányban.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec.

Kadet férfi párbajtőrcsapat, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: 

Magyarország-Törökország 45-15 (Csabai +14, Kovács +7, Kó +5, Somody +4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Svédország 45-38 (Kovács +5, Kó +2, Csabai 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Svájc 45-39 (Kó +7, Csabai +1, Kovács -2).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 42:43 (Somody +6, Kovács +2, Kó -3, Csabai -6).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 40-37 (Kovács +3, Somody 0, Kó 0).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Magyarország (Csabai Máté, Kó Benedek, Kovács Gergely, Somody Soma, válogatott edző: Andrásfi Tibor, edzők: Csabai Imre, Márka István, Kovács László, Bakodi Róbert).

Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon

Forrás: utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!