Atlétika
Moravcsik Angéla

Böczögő Dorina kék-fehérben (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.01.27 Frissítve: 2018.01.26 Torna

A két olimpián szerepelt, sokszoros magyar bajnok sportoló Békéscsabáról szerződött hozzánk.

Böczögő Dorinát, edzőjét és a szövetségi kapitányt a Központi tornacsarnokban látogattuk meg.

– Üdvözlünk a klubban! Talán 5 éves lehettél, amikor a Torna Club Békéscsabába kerültél, ezek komoly szálak. Mennyire volt nehéz döntés, amikor a klubváltás mellett tetted le a voksodat?

– Nem volt egyszerű. Az egész úgy indult, hogy a szövetségi kapitány felhívott az egyik tesztverseny előtt, hogy töltsek négy hónapot Budapesten! Megtetszett, így próbáltam húzni-halasztani, végül pedig úgy döntöttünk, hogy maradok. Már ezt sem volt könnyű megbeszélni a csabaiakkal, de megoldottuk. Az iskola is ide kötött, mert a TF-re jártam. Aztán jött a klubváltás. Na az sem volt egyszerű történet, mert nagyon erősen kötődőm Békéscsabához, és világ életemben fogok is. Azonban mindenképpen megtiszteltetés – és a mérleg nyelve is volt – hogy ilyen nagymúltú egyesületben sportolhatok.

– Ha a hazai versenyeken szerzett aranyérmeidet próbáljuk számolgatni, akkor két tucatnál abbahagyja az ember a kutatást, mert gyakorlatilag a végtelen felé tendálnak. Mekkora esélyt látsz arra, hogy új egyesületed színeiben, az MTK Budapest tornászaként tovább gyarapíthatod a gyűjteményedet?

– Látok rá lehetőséget. Ha távolabbra tekintek, akkor az olimpiával kapcsolatban pedig kifejezetten optimista vagyok. Amióta az eszemet tudom, nem volt ilyen erős csapatunk. A kisebbek pont addigra nőnek bele a felnőttkorba, a rutinosabbakat pedig meg kell tartani, és nem lesz gond. 1996 óta nem volt csapatunk olimpián, már az is nagy dolog, hogy egyáltalán esélyünk van erre.

– Az MTK Budapestben, Schermann Bianka személyében van egy fiatal, feltörekvő versenyző, nevezhetjük vetélytársnak is. Ő a 2017-es év mesterfokú bajnoka...

– Nyilván versenyezni fogunk egymással, de eddig is ugyanígy tettünk. Az a jó ebben a teremben – mutat körbe a Központi tornacsarnokban –, hogy mindenki húzza a másikat. Békéscsabán nem voltunk ennyien. Itt több korosztály sportolói készülnek együtt, viszonylag sok a versenyző, ebből csak valami nagyon jó születhet.

– Milyen a kapcsolatod az edzővel?

– Kiváló, mindig is jóban voltunk. Remek szakember.

– Te, Bianka, a többiekkel kiegészülve meg tudjátok szerezni az olimpiai kvótát?

– Remélem! Sok embernek kell ehhez a maximumot nyújtania, de van esélyünk.

Megkérdeztük az edzőt, Botyánszky Mariannt is, miként vélekedik új versenyzőjéről?

– Nagyon örülök, hogy az MTK Budapest ennyit segített ebben a kritikus szituációban. Sajnálom, hogy nevelőklubjától el kellett jönnie, de az élet néha nehézségek elé állítja az embert. Rendkívül jó helyre került. Boldog vagyok, mert nagyon szeretem a munkáját, szép tornát képvisel, ami a „békéscsabai konyhával” jött Budapestre. Mindenki tudja, hogy a TC Békéscsabában olimpiai bajnokok nevelkedtek, nagyon sok lehetőség van benne. Az elmúlt pár évben átalakult a női torna. Nemcsak kislányok indulnak, és érnek el eredményt, mert – ahogy lehet látni az angol-amerikai-orosz vonalon – kitolódott az életkor. A „pálcika gyerekek” eltűntek, nem is igazán tudnak érvényesülni, mert a markánsabb felépítésű tornászoké a jövő. Dorina nem a markáns felépítésével, hanem a tapasztalatával tartozik az élmezőnyhöz. Lelkes vagyok az érkezésétől, mert Schermann Bianka felnéz rá, megfogadja a tanácsait, és amikor én már unalmas vagyok, akkor jön Dorina, és rá hallgat. Van benne anyai ösztön is. Érzi, hogy hozzánk tartozik, imádom. Remélem, a továbbiakban is jó hatással lesznek egymásra. Ráadásul összeáll a szuper felnőtt csb-csapatunk is, bízom benne, hogy kiváló eredményeket tudunk elérni. Nagyon örülök Dorinának, szeretem a munkáját, szurkolok neki, és tudom, hogy a nemzetközi megmérettetésekben ki fog jönni a tudása, higgadt felkészülése. Közeleg a világbajnokság, és idén már a 24-be kerülés a cél. Jövőre pedig – a 2003-ban született Biankával – együtt megyünk harcba a kvótáért.

– Mit szólsz a fanyalgókhoz, akik az életkorát kritizálják?

– Tévednek. Lásd a román Ponor, Iordache, vagy a volt szovjet Okszana Csuszovityina páldáját! (Még aktív, pedig idén 43 éves. A Szovjetuniónak, a Független Államok Közösségének, Németországnak és Üzbegisztánnak szállította a dobogós helyezéseket. Háromszor volt világbajnok, csapatban olimpiai bajnok. A szerk.) Dorinának nagyon  szerencsés a testfelepitese izomzatilag könnyedén veszi még most is az új elemeket.

Kíváncsiak voltunk a szövetségi kapitány véleményére is. Draskóczy Imre pozitív jövőképet festett:

– Én kértem meg Dorinát, aki már két olimpiai ciklusban is részt vett, hogy vállalja be a harmadikat csináljuk együtt! A rutinjára, tapasztalatára szüksége van a válogatottnak. Amikor összejött a kapcsolatfelvétel az MTK Budapesttel, az motivált, hogy a klub sportolója Schermann Bianka, a legfiatalabb reménység, és Böczögő Dorina a legidősebb tornászunk. Ez a páros biztosan nagyot fog alkotni együtt. Amúgy az eredmény már látszik, hiszen a 2017-es mesterfokú bajnokságon Bianka meg tudta verni Kovács Zsófit, aki Európa-bajnoki ezüstérmes. Azt gondoljuk, hogy Dorina és Bianka párosa jó úton halad. Amennyiben a csapat olimpiára jut, Dodó (Böczögő Dorina beceneve. A szerk.) rutinjára számítanom kell, és fogok is. Oszlopos tagja volt a válogatottnak mindig. Aki pedig a korával példálózik, az nem ért a tornához. Anasztaszija Musztafina, az orosz válogatott ékessége, egyik legjobb tornásza. Tavaly szült, idén már ott akar lenni világbajnokságon. Más ma a világ. Fontos, hogy Dorina nemcsak versenyzőként, de talán kicsit csapatkapitányként is, a lányok összetartójaként, nagyon hasznos a válogatottban. Optimista vagyok.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!