Kézilabda
Fekete Bozsana

Balatonlellei adok-kapok

Publikálva: 2019.06.25 Frissítve: 2019.06.25 Sakk

Felemás eredményeket értek el versenyzőink a korcsoportos nemzeti sakkbajnokság hétfői játéknapján, Balatonlellén.

Délelőtti forduló:

Kiss Inez szabadnapos volt, Tóth Lili pedig nem a legjobban építette fel állását: ellenfele fenyegetését későn védte, minőséget kellett áldoznia, és már nem volt visszaút. Koltai Dóra szerencsére nyerni tudott, Pogány Dorkát győzte le 1-0-ra.

A 8 éves fiúknál Németh Bálint megszerezte első győzelmét a kezdő Birovecz Benjámin ellen, Tóth Jonatán viszont veszített. A 10 éves fúknál Bíró Dániel a megnyitásban ugyan túljátszotta ellenfelét, de aztán nem folytatta pontosan, és lépésismétléses döntetlen lett a vége. Tóth Rafael 1-0-ra legyőzte Kása Barnabást. A 12 éves fiúknál Gergely Dániel nyert, míg egy korosztállyal feljebb Juhász Ágoston gyors, kiütéses győzelmet aratott. Farkas Ottó nem érezte a kétélű, finom védekezést megkívánó állást, és a sokasodó gondok időtúllépéshez vezettek – holott az állás még játszható volt. Ottó támadni már jól tud, most a pontos védekezést kell megtanulnia! Barsi Botond semmit sem hozott ki megszokott változatából, a döntetlenre adás maximálisan indokolt volt. Szalay-Őcsák Bánk jó játékkal végre nyert három remi után. Kardos Levente első győzelmét aratta. Sanidis-Fábry Konstantin veszített.

A 16 éves fiúknál Öngüt Tamás derekasan próbálkozott Karácsonyi Gellért ellen, többször is kiment az ismétlésből, de csak remi lett a végén. Fodor Kornél érdekes, nehéz változatban kicsit összegabalyította a tisztjeit, és veszített. Gehér Koppány sajátos megnyitás (1. f4 Hh6, de nem ő találta ki, Ohotnik és Van Foreest nagymesterek már játszották) után nagyon könnyen nyert. Virág Bálint szenzációs taktikai csihi-puhi után állhatott fel győztesen. Kovácsy Barna pozíciós eszközökkel próbálta megnyerni a végjátékot, sajnos csak remi lett. A házi rangadón Forgács András nagy küzdelem után döntetlenezett Varga Boldizsárral. Lakatos Tamás remek győzelmet aratott.

A 18 éves fiúknál Kálóczi Kristóf a megnyitásban tisztet nézett el, utána már hiába küzdött hősiesen, és Birovecz Ben Jordán is veszített sajnos.


Délutáni forduló:

A 8 éves lányoknál Kiss Inez riválisával, az egyetlen értékszámos versenyzővel, Balogh Borival játszott, és hosszú, küzdelmes partiban nyert. Ezzel Inez félidőben egy pont előnnyel vezeti a mezőnyét. Deák Zsófi megszerezte első győzelmét, hasznos volt a felkészülés, és a lelki segítség.

A 10 éves fiúknál Bíró Dani kissé indokolatlanul gyalogot áldozott, de aztán szívósan játszva megmentette a fél pontot. Tóth Rafi is játékba lendült, ismét győzött. A 12 éves fiúknál Gergely Dani érdekes, színvonalas, hullámzó partiban végül remizett, és továbbra is kiválóan áll, folyamatosan erősekkel játszik. Juhász Ágoston Pásti Áronnal szemben alulmaradt.

Szalay-Őcsák Bánk érdekesen, jól játszott, de a vad állás jobban feküdt ellenfelének. Barsi Botond egyet fog velem érteni abban, hogy a mai partiját minél gyorsabban el kell felejteni. Farkas Ottó vadul támadhatott, ezt imádja, így hát nyert. Kardos Levente remizett, Sanidis-Fábry Konstantin, aki mindig erősebbekkel játszik, veszített.

Hatalmas küzdelmek dúltak U16-ban: az első táblán Gehér Koppány végig jobban állt az egész verseny egyetlen 2400 feletti játékosa, Persányi Barnabás ellen, de végül remi lett. Öngüt Tamás fantasztikus és változatos küzdelemben verte Pribelszkyt hosszú partiban. Az általam eddig látottak közül ezt tartom a legérdekesebb játszmának – vélekedett Szabolcsi János. Virág Bálint először ügyesen kivágta magát szorult helyzetéből, majd nem tudta megnyerni minőségelőnyös végjátékát. Kovácsy Barna próbálkozott, de nem talált fogást ellenfelén, aki fehérrel csak remit akart. Fodor Kornélnál szintén csak a próbálkozásokig jutottak el, ez is remi lett. Lakatos Tamás szemfülesen leszedett egy tisztet, győzelmével feljött 50 százalékra.

Forgács András sajnos nem volt belemélyedős kedvében, míg Varga Boldizsárnak – elmondása szerint – kellett némi szerencse a remihez.

Végül az U18-asok között Kálóczi Kristófra végigszenvedett parti után rámosolygott a szerencse, ellenfele vesztő lebonyolítást választott. Kristóf holnap kedden lesz 18 éves, gratulálunk neki! Birovecz Ben Jordán is megszerezte első fél pontját, habár meg kellett volna nyernie gyalogelőnyös állását.
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!