Kézilabda
Szőke Szonja

A plovdivi sikerről

Publikálva: 2017.03.05 Frissítve: 2017.03.05 Vívás

Várkonyi Marina, az MTK Budapest tőr/párbajtőr szakosztályának vezetője értékelte a Brüll Alfréd akadémista, Muhari Eszter március 2-i szereplését.

– Számítottak erre az Európa-bajnokság előtt?

Reméltük, mert pazar szezont fut Eszter, több világkupadöntőt is megjárt már. Serdülőként a kadetek és a juniorok között is megállja a helyét. Egy ideig átok ült rajta, mert rengeteg versenyen az ötödik helyet szerezte meg, és mindig hajszállal maradt le a döntőről. Nem akartam elkiabálni, de bíztam benne, hogy ez lesz az a verseny, ahol megtörik az átok.

– Mennyire szokatlan az, hogy 14 évesen ilyen sikereket érjen el valaki felsőbb korosztályban?

Egyáltalán nem gyakori, mert nem megszokott, hogy ilyen fiatalon valaki ennyire türelmes és ennyire erős legyen mentálisan. Nagyon jó tanuló, minden téren terhelhető, és szívja magába a tudást. Roppant szerencsések vagyunk, hogy a mi versenyzőnk.

– Ez a mentális erősség segíthet neki feldolgozni azt, hogy a döntőben mindössze egy ponttal maradt le a győzelemről.

Nincs elkeseredve. Ezúttal nem neki kedvezett a szerencse, de ez így is csodálatos eredmény. Tavaly újoncként a 24. helyen végzett, csapatban pedig 5. lett, viszont idén a csapatnak is nagy esélye lesz arra, hogy dobogós helyen végezzenek. Aztán jön a junior verseny, így előre tud tekinteni.

– Az edzői stábban sem volt hiányérzet amiatt, hogy ilyen közel került Eszter a győzelemhez?

Egyáltalán nem. Ha nem kerül döntőbe, csak a 16 közé, az is nagyon szép eredmény lett volna, figyelembe véve a korát.

– Hogyan lehet elérni azt, hogy ne szálljon a siker a fejébe, és hogy felnőttként is ilyen eredményes legyen?

Nagyon sok jó példa van előtte, mert előtte már számos világbajnokot nevelt ki az MTK Budapest. Mincza Ildikó és én is tartunk edzéseket, igyekszünk Eszternek azt tanítani, hogy a sport iránti alázat az alapja mindennek, és csak az nyerhet, aki ennek szellemében dolgozik. Nagyon határozott lányról van szó, de nem érzem, hogy bármi esély lenne arra, hogy elszálljon magától.

Az interjú után a Gnám Tamara, Kazár Dóra, Muhari Eszter, Petri Renáta összeállítású női párbajtőrcsapat aranyérmet szerzett.

A plovdivi sikerről

 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!