Atlétika
Vári Péter

A lelkierő diadala – az elfelejtett MTK-s hős Szénási Imre (1932-1994) VI. rész

Publikálva: 2020.05.24 Frissítve: 2020.05.28 MTK Budapest

Szekrényessy Attila sorozata | 15. rész

Nagy teljesítményeinek küszöbén, komoly, célirányos felkészülésre volt szüksége, melyről a következőképpen vallott: – Persze más stílusban kell úszni folyóvízben, ahol segít az ár, másként kell haladni csendes és másként viharos állóvízben. Ennek megfelelően, az éppen soros feladattól függően végzem az edzéseimet is. Mondjuk csak tízszer, tizenötször ötszáz métereket úszom a Dunán naponta, nem sok, de ezeket az ötszáz métereket ár ellen úszom. Vagy naponta háromszor körbeúszom a Margitszigetet, tehát másfél kört ár ellen teszek meg, azért, mert egy olyan versenyre készülök, ahol feltehetőleg áramlásokkal kell megküzdenem.

Megedzett testtel és lélekkel, első komoly eredményét – mintegy négy esztendei felkészülést követően - az őt „úszni megtanító” Dunában érte el, 1955. szeptember 3-án, mikor is a kezdeti impulzust jelentő Fajzulin-féle úszást ismételte, 100 kilométert téve meg egyhuzamban.

Ezen az úszáson hárman indultak, és pontosan azt az útvonalat teljesítették, melyet annak idején (amennyiben hitelesnek tekinthető) a tatár katonaorvos is megtett, méghozzá Dunaradványtól a Parlamentig. A résztvevők közül az egészséges Klein Iván (Bp. Spartacus) a korabeli beszámolók szerint valamivel hosszabb távot (102 km-t) tett meg és elsőként ért célba 15 óra 10 perces időeredménnyel. Őt követte Szénási, ki este 22 óra 18 perckor, ugyancsak megjavítva Fajzulin idejét, 15:58-as nagyszerű eredménnyel lépett partra az Országház előtt. A versenyt az évi balatoni Szekrényessy Kálmán emlékverseny bajnoka

Kovács László (Csepel Autó versenyzője) 40 km megtétele után feladni kényszerült.Szénási fél esztendővel később, 1956. március 26-án ötven méteres uszodában 32 km-t teljesített 12 óra leforgása alatt.

Első balatoni úszására, a forradalom kirobbanása előtt három hónappal került sor. A magyar tenger élete végéig legjobban szeretett úszóközege, igazi szerelme maradt. Fent említett balatoni úszása, 1956 júliusában zajlott, méghozzá 25-26 km-es távon. Ez az úszás történelminek nevezethető, ugyanis először teljesítették az 1880-as Szekrényessy-féle Siófok-Balatonfüred közötti távot duplán, Siófok-Balatonfüred-Siófok formában. Szénási ezt 10 óra 02 perces eredménnyel teljesítette.

Szénási Imre második, kiemelkedő, ugyancsak történelminek nevezhető balatoni úszását a következő, 1957-es esztendőben hajtotta végre, mely a Szekrényessy Kálmán által is tervezett Balaton hosszanti átúszása volt. Ennek a Balatonkenese és Keszthely közötti távnak azonban már nyílt világcsúcs-felállítás volt a célja. A rekordot egy olyan amerikai úszó tartotta, aki az Ontario-tóban 50 km-es távot teljesített.

Szénási úszása – az imperialista USA elleni csapásként imponált a hazai pártvezetésnek, így ideológiailag aktívan, anyagilag viszont passzívan támogatták. Ennek értelmében minden kiadás Szénásit és úszótársát terhelte, aminek anyagi forrását külön műszakvállalásokkal kellett előteremteniük.

Még augusztus folyamán fogott neki Szénási kiváló úszókollégájával, Kovács Lászlóval a kísérletnek. Kovács egyébiránt ekkor állt úszópályafutása csúcsán. A Szekrényessy Kálmán emlékverseny háromszoros bajnokaként (1948, 1955, 1956) méltán számíthatott Szénási mellett a remélt sikerre.

Az augusztus közepén megrendezett rekordkísérlet a nagyobbacska balatoni vihar következtében időlegesen csődöt mondott. Szénási és Kovács tízórai úszását követően tört ki a fent említett ominózus égiháború. Kovács László ekkor beszállt a kísérő motorcsónakba, de Szénási Imre, a rá jellemző kitartással és makacssággal még négy órán át küzdött az elemekkel, míg végül ő is feladni kényszerült a harcot.

Csupán két hétig hagyta nyugodni a kudarc.

Végül egyedül vágott neki a hatalmas távnak és 21 óra 25 perces küzdelem után felállította a hosszútávúszás új világcsúcsát, még ha a Balaton teljes hosszúságában történő átúszása váratott is magára. Szénási, kinek az MTK adott hitet sportolói karrierjéhez és bátorította álmai megvalósításában, elindulhatott a világsiker felé. (Folytatjuk)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!