Atlétika
Nemes Rita

A 3. forduló nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna

Publikálva: 2019.10.21 Frissítve: 2019.10.20 Sakk

Egy csapatgyőzelem és két vereség a mérleg.

A tény a papírformát tükrözi, de a gólarány lehetett volna jobb. Ezúttal 22 ifivel (és 14 felnőttel)  ültünk le. Bizony, hiányzott néhány jó játékosunk, akik most éppen nem értek rá.

Néhány ifink kedvezőbb, vagy egyenlő állásból szórt el fél- és egész pontokat. Meg kell tanulniuk, hogy a középjáték vége felé kell a legjobban koncentrálni, általában a 30. és a 40. lépés között, ahol a partik jelentős része eldől. És megint túl sokat szaladgáltak egyesek a hadállásukban való elmélyedés helyett.

Semmi baj nincs persze: csapataink jól állnak, de a dobogó elérése sehol sem lesz könnyű. Ha a játszmaelemzések komolyan megtörténnek, az edzők feltárják a súlyos hibák okait, akkor hasznos volt ez a forduló is.

MTK Budapest III.–Tabáni Spartacus II, 8,5-3,5

Az első táblán Gehér Koppány kissé hátrányosabb állásban tisztet nézett el. Buzás Bertalan ismét példát mutatott erélyes, koncentrált, az ellenfél hibáját kihasználó pozíciójátékra, és már harmadik értékes győzelmét aratta.  Juhász Ágoston nagyszerűen játszott, sötéttel is hamar átvette a kezdeményezést, és sima győzelmet aratott. Szabolcsi János némi taktikai csetepaté után jobbnak látta elfogadni a remiajánlatot. Fodor Balázs feldühödött azon, hogy ifjú ellenfele világossal csak remire tört, és sajnos a higgadtság elvesztésének vereség lett a következménye. Bemutatkozott csapatunkban a fiatal, tehetséges kirgiz Szultan Csubakov, aki remekül felkészült a nyitásra, és kiválóan vezetett játszmában győzött. Kovácsy Barna sötéttel szétkombinálta ellenfelét. Szente-Varga Fruzsina ma szigorú volt, nem engedte ki az előnyt, és biztosan nyert. Kálóczi Kristóf és Waldmann Iván próbálkozott, de csak döntetlenre futotta. Neszményi Zoltán lassan, de biztosan őrölte fel tehetséges ifjú ellenfele ellenállását. Kemény Vagyim tanári, sőt sakkrovatvezetői módon nyert.

MTK Budapest IV. -HÜSI II.  2,5-9,5

Kovács Róbert tisztet áldozott, de ez sajnos nem járt a kívánt eredménnyel. Fodor Kornél jobban állt, elkerülte a lépésismétlést, de aztán súlyos elnézéssel vesztett. MIchael Yip  nem jutott kellő ellenjátékhoz, a végjáték pedig nem volt tartható. Gehér László támadott, de időzavarban tisztet nézett el. Szalay-Őcsák Bánk nagy türelemmel remizte ki kissé hátrányosabb állását. Koltai Dóra többször is gyalogot nézett el, fenyegetést pedig nem tudott összehozni. Barsi Botond vad és hullámzó partit játszott, hol veszve látszott lenni, hol a győzelemben reménykedtünk, a végén aztán remi lett. Mátyássy Lázár kedvezőbb végjátékát fokozatosan rontotta vesztésre. Kardos Levente se állt rosszul, csak aztán szokott módon jött az időzavar. Géczi-Zajzon Kristóf ezeket a balszerencséket megelőzendő inkább remire adta állását. Broderick Tamás nagyon passzívan jött ki a nyitásból, nem lehetett ennek más vége, mint a vereség. Bokorovics Bertalan ismét bizonyította, hogy értékszámánál sokkal jobban sakkozik.

MTK Budapest V.–Pénzügyőr IV.  5,5-6,5

Itt aztán egy kivételével minden táblán magasabb élős volt az ellenfél, úgyhogy boldogok lehetünk ezzel a végeredménnyel. Haszon Kamilla nagy küzdelemben és kissé gyanús megnyitás után remizett FIDE-mester ellenfelével! Lakatos Tamás nagy lendülettel támadott, és elég hamar nyert. Forgács András mindent megtett a győzelem érdekében, de az elvileg jobb végjáték csak remi volt. Pirity Tamás eljött játszani, és értékes döntetlent hozott. Gergely Daninak ezúttal túl erős volt az ellenfél, már a nyitásban hátrányba került. Tóth Lili szívósan küzdött, de nagyon rossz volt a futója. Gervai István a szokott őrületes partit játszotta, de ezúttal ő került ki győztesen a hatalmas bonyodalmakból. Ian Tyrrel Kerry olyan gyorsan győzött, hogy meg sem tudtam nézni állását. Sóti Szabolcs nagyon értékes győzelemmel mutatkozott be az MTK Budapest felnőtt csapatában. Koltai Anna először remek ötlettel kihozta az elméleti remit, aztán egy felületes királylépéssel elvesztette. Horváth András derekasan küzdött erősebb ellenfele ellen. Kiss Inez már a nyitásban gyalogot nézett el, és utána már hiába próbált meg mindent, nem tudta megfordítani.

A következő budapesti meccs csak öt hét múlva, november 24-én lesz, addig az országos ifjúsági csapatbajnokság és két NB-s forduló a műsor.

 

            

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!