Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

49 arany-, 28 ezüst- és 23 bronzérem (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.08.11 Frissítve: 2019.08.11 Maccabi

Sajtótájékoztatót tartott a budapesti Maccabi Európa Játékok szervezőbizottsága: Heisler András Mazsihisz-elnök, Jusztin Ádám Maccabi VAC-elnök és Deutsch Tamás, a Játékok védnöki testületének elnöke.

A sajtó munkatársait Dénes Tamás, a játékok házigazdája köszöntötte, aki kiemelte, hogy az elmúlt 10 napban minden idők legnagyobb multisport-rendezvényére került sor, amelyen 42 országból közel háromezren vettek részt.

Heisler András, a játékok felügyelőbizottságának elnöke kijelentette, hogy mind tele vannak élményekkel, fantasztikus sikernek értékelik az elmúlt tíz napot, amelyen páratlan hangulatban zajlottak a 2500 zsidó sportoló versenyei. Kiemelte továbbá, hogy rendkívüli fontosságúnak ítéli az eseményt a magyarországi zsidóság szempontjából, akiket így a sporton keresztül tudtak megszólítani, és közelíteni a hagyományokhoz. Ez azonban csak az első lépés, kormányzati támogatással hamarosan új zsidó sportközpont építése is elindul Budapesten.

Jusztin Ádám, a szervezőbizottság társelnöke számos Maccabi Játékokon részt vett már sportolóként és sportszervezőként is, de úgy véli, mindenben megfeleltek a kívánalmaknak, és nem maradt benne hiányérzet, a magyar csapat eredményére pedig kifejezetten büszke.

30 érmet jósoltam a magyar csapatnak, azonban az általuk elért eredmények messze túlmutatnak a várakozásokon: összesen 49 arany-, 28 ezüst- és 23 bronzérmet gyűjtöttek be.

A budapesti Maccabi Európa Játékok sikerességét kiemelendő, idézett egy magyar Maccabi sportolótól, Kaufer Tamástól kapott üzenetből is:

Életem meghatározó napjai voltak, felvállalhattam a zsidóságomat, felszabadító érzés volt.

Végül dr. Deutsch Tamás, a játékok védnöki testületének elnöke összegezte tapasztalatait, amellyel kapcsolatban azt mondta, bár tartja magát a mondás, hogy ha két zsidó összejön, három véleményen vannak, az elmúlt négy év alatt mégis sikerült olyan zsidó sporteseményt megszervezni, amelyben sok-sok lélekemelő pillanatot élhettek át, és nagyszerű eredményeket szerezhettek.

Meggyőződésem, hogy Magyarország, Budapest és a magyar zsidó közösség is sokat kapott, de mi is sokat tudtunk adni.

Az éremösszesítésben első az amerikai csapat, amely összesen 155 érmet szerzett: 75 aranyat, 43 ezüstöt és 37 bronzot. Mögöttük a házigazda magyar csapat végzett az éremtáblázat második helyén, 49 arany-, 28 ezüst- és 23 bronzéremmel. A harmadik a német delegáció lett, amely 41 arany-, 30 ezüst- és 30 bronzérmet nyert.

(Forrás: szombat.org)

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!