Tenisz
Piros Zsombor

„Nem teszünk terheket a sportolókra”

Publikálva: 2016.10.26 Frissítve: 2016.10.26 Karate

Linzben rendezik a karate világbajnokságot. Milyen esélyekkel indulnak az MTK Budapest sportolói? S. Kovács Ádámmal, az MTK Budapest karateszakosztályának elnök-igazgatójával beszélgettünk.

– Szerdán – október 26-án – kezdődik az ausztriai Linzben a karate világbajnokság, melyen négy MTK sportoló indul. Különös jelentősége van az eseménynek, hiszen ez az első olyan világverseny, melyen a sportolók annak tudatában indulnak, hogy 2020-ban az olimpián – bemutató jelleggel ugyan, de – szerepel a karate.

Sterck Laura és – a néhány napja az MTK Budapestbe igazolt – Koch Szabolcs képviseli Magyarországot katában, formagyakorlatban. Itt fontos tudni, hogy országonként egy férfi és egy női versenyző indulhat, és mindketten klubunk színeiben versenyeznek. Küzdelemben pedig Hárspataki Gábor és – a csapatversenyben – Tamás Ferdinánd áll tatamira a magyar válogatott tagjaként.

– Hárspataki korosztályos világ- és Európa-bajnok. Tamás Ferdinándnak, Sterck Laurának és Koch Szabolcsnak is vannak kiemelkedő eredményei. Helyezések tekintetében van velük szemben valamilyen elvárás?

– Négy, még 21. életévét be sem töltött versenyzőről beszélünk, így nem szeretnénk rájuk semmilyen terhet tenni azzal, hogy kitűzünk olyan célokat, melyek elérhetetlenek. Ugyanakkor nem az esélytelenek nyugalmával indulnak. Az is igaz viszont, hogy világbajnokságot kétévente rendeznek, és ide minden ország a legerősebb embereit hozza. Olyanokra lehet számítani, akik szezon közben kevesebb versenyre neveznek, mert a formájukat a világbajnokságra időzítik.

– Mivel lennél elégedett?

– Azzal, hogy ha a sportolóink legyőznének mindenkit, aki verhető. Ferdinánd más ügy, mert ő csak csapatban indul, tehát a megítélése nem csak tőle függ, hanem a társaitól is.

– Mit vársz Hárspataki Gábortól?

– Korosztályos világ- és Európa-bajnok, tehát bármi lehet, de azt tudni kell, hogy a felnőttek és az U21-esek között óriási szakadék tátong. A „senior” korosztályba bele kell erősödni, rengeteg versenyen kell jelen lenni, indulni, kikapni, nyerni. Ennek ellenére nem csodálkoznék, ha meglepetést okozna, bár az övé a legsűrűbb súlycsoport. Ennek ellenére most azt mondom, hogy benne van az is, hogy az első körben kiesik és az is, hogy világbajnok lesz.

Koch Szabi?

– Neki ez az első felnőtt világversenye, tőle azt várjuk, hogy érezze jól magát.

– Sterck Laura?

– Laura olyan formát mutatott ebben a szezonban, mint még életében soha. Korosztályában Európa-bajnokságon, világbajnokságon nem volt érmes, most azonban aranyakat és helyezéseket hozott világkupákról, bizonyítva, hogy az elitben a helye.

A világversenyen induló négy sportoló közül, Sterck Laura, Hárspataki Gábor és Tamás Ferdinánd a Brüll Alfréd Akadémia tagja.

A világbajnokságról folyamatosan beszámolunk honlapunkon.

Az esemény honlapja ITT.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!