Ritmikus gimnasztika
Pigniczki Fanni

„Nagy lehetőséget jelenthet a plusz év”

Publikálva: 2020.05.22 Frissítve: 2020.05.22 Evezés

Az MTK Budapest evezőse, Krémer Eszter optimista a közelgő versenyekkel kapcsolatban, és reméli, az olimpia halasztásával megnőnek kvótaszerzési esélyei. Az elmúlt két hónapról és a közeljövő eseményeiről beszélgettünk vele.

– Hogy telt az elmúlt időszak számodra? Hogy tudtad formában tartani magad a kijárási korlátozás alatt?

– A többiekkel ellentétben én nem nagyon voltam az evezőstelepen, mert van idősebb családtagunk, akinek a testvéremmel együtt nyújtottam segítséget, és nem akartuk őt veszélyeztetni azzal, hogy elmászkálunk. Ennek fényében itthonról végeztem el a feladatokat, amiben a klub nagyon sokat segített, hiszen kaptam ergométert, és azon tudtam edzeni. A trénerünk így könnyebben tudta ellenőrizni a munkámat, hiszen el tudtam küldeni neki az ergométerről az adatokat. Picit ez megnyugtatott, és úgy gondolom, nem vesztettem sokat azzal, hogy nem szálltam vízre, persze nagyon hiányzott a közeg. Olyan szempontból szerencsém volt, hogy erre az időszakra esett a szakdolgozatírás is, tehát volt időm azzal is foglalkozni.

– Miről írod a szakdolgozatot?

– A BME-re járok, műszaki menedzser szakra. Nem mentem messze az evezéstől, ugyanis az egyik új-zélandi hajógyártó cég a fő témám, amelynek magyarok a tulajdonosai. Magyarországon még nem olyan népszerűek a hajóik, ezért afelé halad a kutatásom, hogy miként lehetnének itthon népszerűbbek.

– Hogy volt időd emellett edzeni?

– Nem jelentett gondot: örültem, hogy megvolt a napi rutin, így nem golyóztam be a kijárási korlátozás alatt. Igaz, picit olyan volt, mintha másodszor mentünk volna keresztül a téli időszakon. Idén lett volna a pótkvalifikáció az olimpiára, ami nem tudom, rám nézve pontosan mit jelentett volna, hiszen a válogatóversenyek előtt robbant ki a járvány. A plusz évnek köszönhetően megpróbáljuk pótolni a hiányosságokat, illetve fejleszteni az erőnlétet és az állóképességet.

– Ezek szerint a halasztás növelte a kijutási esélyeidet?

– Igen, segíthet. Számos sportoló véleményét olvastam ezzel kapcsolatban, és sokaknak már nem fér bele az egy év, de a hozzám hasonló, fiatalabb versenyzőknek javára válhat a döntés, hiszen már döngetnénk az ajtón, ám még talán nem teljesen értünk oda.

– Tanulmányoztad már az új versenynaptárt? Mik az idei terveid?

– Figyelemmel kísértem a hazai és a nemzetközi programot is, hogy tudjak kitűzni célokat magam elé. Július végén kezdődik az országos bajnokság, tehát az lesz az első fontosabb mérföldkő. Nem titok, szeretnék aranyérmet nyerni, de tudom, nehéz dolgom lesz, hiszen erős a mezőny. Márciusban Bertus Kitti legyőzött, de abban maradtunk, lesz még visszavágó, és szeretném kiegyenlíteni a számlát. Ezt követően októberben rendezik az Európa-bajnokságot, erre előtte lesz válogató is. Még nem tudom, milyen számban próbálkozom, de mindenképp szeretnék kijutni. Utána ősszel, hosszú távú hazai viadalt rendeznek, ami általában válogató szintű – ott egypárevezősben fogok szerepelni.

– Elég lesz ennyi idő a megfelelő felkészülésre?

– Igen, bár lehet túl optimista vagyok. Az edzőm talán jobban átlátja a dolgokat, és majd ő is elmondja a véleményét. A héten elkezdjük a vizes edzéseket, és meglátjuk, hol tartok pontosan.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!