Kézilabda
Szőke Szonja

„Minden úgy lesz, ahogyan lennie kell!”

Publikálva: 2020.10.05 Frissítve: 2020.10.05 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest jeles ritmikus gimasztikázója, Pigniczki Fanni nem számított arra a forgatókönyvre, amelyet az olimpiai kvalifikációval kapcsolatosan írtak újra, de igyekszik megint és megint erőt meríteni.

Az Európai Tornaszövetség (UEG) egy hete határozott úgy, hogy a megtartják a november végén Kijevben esedékes ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságot, azonban az ott született eredmények nem számítanak bele a tokiói olimpiára történő kvalifikációba. Ez hazánkban klubunk élversenyzőjét, az ötkarikás kvótára hajtó Pigniczki Fannit érinti a legérzékenyebben.

– Meglepően fogadtam a döntést, mert erre a variációra nem számítottam. Azt vártam, hogy vagy nem lesz Eb, vagy azt, hogy megrendezik a kvalifikációval együtt. De most azt gondolom, minden úgy lesz, ahogyan lennie kell! Talán valamennyivel felszabadultabb is lettem. Persze, komolyan veszem az Európa-bajnokságot, de lekerült rólam a kvótaszerzés terhe. A felkészülésem rendben ment, talán picit előrébb is járok néhány vetélytársamnál, Kijevben is jó formában leszek. Sajnos, azt már nem tudjuk meg, mi lenne a kvalifikáción, és az a bizonytalanság azért továbbra is bennem van, hogy elkezdtünk készülni, rengeteget edzettünk, aztán törölték a kvalifikációt, majd újra készültünk, újra törölték. Szóval várom, hogy mikor lesz kihirdetve a végső időpont. Ez kicsit szellemileg és fizikailag is kimerítő, de annak ellenére, hogy nehéz sportolóként kezelni ezt a helyzetet, el tudom fogadni.



Fanni márciusban Németországban járt egy kisebb megmérettetésen, legutóbbi nagyobb viadala a tavaly októberben, Japánban rendezett egyesületi világbajnokság volt. Ilyen hosszú szünet után versenyzett megint a szeptember végi országos bajnokságon, amelyen minden szerrel, így összetettben is újra az első helyen végzett.

– Izgultam, és szokatlan volt újra versenyezni. Örülök, hogy téthelyzetben azok a pontatlanságok és figyelmetlenségek is előjöttek, amelyek edzéseken nem szoktak megmutatkozni, úgyhogy még van mit javítani, és tanulni. Összességében nagyon jól éreztem magam, a szereplés plusz motivációt is adott. A karika-, labdagyakorlatomat lecseréltük, új zenét választottunk hozzájuk, teljesen új gyakorlatokkal indultam. A buzogány- és a szalaggyakorlatom zenéi maradtak, viszont sokat nehezítettünk rajtuk, így látványos az előrelépés a tavalyi évemhez képest, és bizakodva várom az Eb-t.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy az olimpiai kvalifikációs kiírás rendelkezik olyan ponttal, amely szabályozza, mi a teendő abban az esetben, ha semmilyen úton nem rendezhető meg a kvalifikáció. Ennek alkalmazása esetén Fanni ott lenne Tokióban.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!