Tenisz
Babos Tímea

„Izgatottan várom a szezont!”

Publikálva: 2020.07.11 Frissítve: 2020.07.10 Röplabda

Pető Rita személyében sokoldalú szakemberrel bővül röplabdacsapatunk szakmai stábja.

– A tervek szerint kettős szerepkört fogsz betölteni klubunknál. Mik ezek?

Egyrészt az U11-es csapatnak leszek az edzője, másrészt pedig a felnőtteknél is besegítek, mint erőnléti edző. Izgatottan várom a szezont, érdekes kihívás lesz, hogy a legfiatalabb és a legidősebb korosztállyal is dolgozhatok.

– Te is most szereztél röplabda szakedzői diplomát a Testnevelési Egyetemen. Honnan a kötődés a sportághoz?

Még általános iskola ötödik osztályában a legjobb barátnőm szertornázott, ezért kitaláltam én is, hogy ezt a sportágat választom. A testnevelés tanárom azonban kijelentette, hogy szó sem lehet róla, és – látva a magasságomat és a labdaérzékemet – röplabdázni küldött. Eleinte nem tudtam mire vélni a dolgot, de idővel beleszerettem a röplabdába, imádtam az edzőmet, a csapatomat, versenyekre járni. Az egyik ilyen tornán kerültem a BSE látókörében, de sajnos – rajtam kívül álló okok miatt – végül nem tudtam ott folytatni. Ettől függetlenül mindig a Testnevelési Egyetemre szerettem volna járni, de eleinte ez sem válhatott valóra, aztán 2017-ben végre beiratkoztam a szakedzői képzésre, amit most sikerrel el is végeztem.

– Milyen edzőnek tartod magad?

A gyerekekkel egészen másként kell bánni, mint a felnőttekkel – utóbbiakkal sokat dolgozom személyi edzőként. Persze a röplabda kapcsán már korábban is foglalkoztam gyerekekkel, jó pedagógia érzékem van, könnyen megtalálom a közös hangot velük. Szükség esetén szigorú is tudok lenni, de az elsődleges szempont a sikeres együttműködés.

– Mi a legnagyobb különbség a személyi edző, és a röplabdacsapat erőnléti edzőjének munkája között?

A legfontosabb, hogy a játékosoknak ez a megélhetése, ez az álmuk, a céljuk. Akik személyi edzésre jönnek, ők néha épp csak fogyni akarnak pár kilót, míg a profi sportolóknak ez az élete. Szakmai szempontból minden alany más, mindenki személyre szabott programot kap, és ez a röplabdacsapatnál sincs másként. Az elsődleges célom, hogy a lányok elsajátítsák a megfelelő mozgásmintákat, és ezt követően tudják jól elvégezni az alapgyakorlatokat. Ha ez megvan, utána meg tudjuk nézni, hogy kinek, milyen további hiányosságai vannak, amin javítanunk kell.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!