Kézilabda
Andróczki Flóra

„Hányszor lehet még eljátszani?”

Publikálva: 2020.09.29 Frissítve: 2020.09.29 Ritmikus gimnasztika

Klubunk ritmikus gimnasztika-szakosztályának elnökét, Deutsch-Lazsányi Erikát is érzékenyen érintette, hogy bár november végén megtartják a kijevi Eb-t, Pigniczki Fanni nem szerezhet azon olimpiai kvótát.

November végén megtartják Kijevben a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságot, azonban az ott született eredmények nem számítanak bele a tokiói olimpiára történő kvalifikációba – erről hozott határozatot hétfőn az Európai Tornaszövetség (UEG). A döntés legérzékenyebben klubunk kiválóságát, a hétvégén újabb magyar bajnoki címet szerző, ötkarikás kvótára esélyes Pigniczki Fannit érinti. Deutsch-Lazsányi Erika, egyesületünk szakosztályának, egyben a hazai szövetség technikai bizottságának elnöke felemás érzésekkel fogadta az újraszerkesztett forgatókönyvet.



– Mint sportvezető, meg tudom érteni a döntést, hiszen az, hogy esemény legyen, nagyon kell a versenyzők lelkének. Hogy közel egy év kihagyás után azonnal kvalifikációs verseny legyen, talán valóban nem reális elvárás. Fanni is tavaly októberben, az egyesületi világbajnokságon versenyzett legutóbb, és most hétvégén az országos bajnokságon. Viszont, mint Fanni felkészítője, már elgondolkodtat, hogy mégis mire számíthatunk? Edzettünk egyszer januártól addig, míg áprilisban egy hónappal a kezdés előtt kimondták, nincs kvalifikáció. A második félévben ismételten elkezdtünk keményen edzeni, az egész nyarat a tornateremben töltöttük, vártuk, hogy most lesz a nagy esemény, és újra törölték. Jelen állás szerint talán jövő áprilisban tartják meg. Hányszor lehet ezt még eljátszani a sportolókkal?

Deutsch-Lazsányi Erika szerint a döntés a versenyzők és edzők számára újabb ismeretlen helyzetet teremt. Ismételt kihívást jelent majd többek között a sportolók mentális karbantartása és a motiváció megőrzése is. Pigniczki Fanni az új szituáció ellenére természetesen ott lesz az Európa-bajnokságon, és igyekszik kiválóan teljesíteni, ám a kontinensverseny után nem dőlhet hátra, megint felkészülési időszak következik. Megint a kvalifikációra.



– Teljesen másképp készültünk volna, ha nem életünk Eb-jéről van szó, mert Európa-bajnokság minden évben van, olimpiai kvalifikáció Tokióra pedig csak egy. A versenyzők feltételei legutóbb a 2019-es világbajnokságon voltak egyenlőek, azóta nem, mert akiknek már van kvótája, nyugodtak lehetnek, esetleges hosszabb pihenőt, rehabilitációt követően már formát időzíthetnek az olimpiára. A többiek a kvalifikációval kapcsolatos hitegetések miatt folyamatosan edzésben tartják magukat, lényegében állandóan készülnek a semmire. És lehet, hogy ezek a versenyzők pont akkorra fognak elfáradni, amikorra a csúcsformájukba kellene kerüljenek. Ez főként annak tudatában nem korrekt, hogy az olimpiai kvalifikációs kiírás rendelkezik egy olyan ponttal, amely szabályozza, mit kell abban az esetben tenni, ha nem rendezhető meg a kvalifikáció. Ennek alapján Fanni ott lenne az olimpián. Nem értem, hogy egy világjárványon kívül minek kell még történnie ahhoz, hogy ezt a pontot alkalmazzák?

A kijevi Európa-bajnokságra a tervek szerint november 27. és 29. között a sor. A felnőttek mellett az egyéni juniorversenyzők is megméretik magukat a kontinensviadalon.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!