Karate
Hárspataki Gábor

„Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a klubokkal”

Publikálva: 2020.05.01 Frissítve: 2020.05.01 Evezés

A koronavírus-járvány az élet valamennyi területére hatással van, ezalól az evezés sem kivétel. A hazai szövetség intézkedéseiről, a kluboknál kialakult helyzetről és a lehetséges forgatókönyvekről Pignitzky Borbála, a szövetség főtitkára adott interjút.

– Hogyan értékelnéd a Magyar Evezős Szövetség rendkívüli helyzetre adott válaszait? Kik közreműködtek, közreműködnek ebben?

– A MESZ elnökségével és az edzőbizottság tagjaival hetente tartunk külön-külön videokonferenciás egyeztetéseket, melyhez minden alkalommal csatlakoznak a szövetségi kapitányok is. Miután téma, feladat és sajnos probléma is akad bőven – ráadásul a jelenlegi bizonytalan helyzetben ezek gyakran egymásnak ellentmondóan változnak egyik hétről a másikra – az egyeztetések szinte kivétel nélkül minden héten órákat vesznek igénybe. Fontosnak és hasznosnak tartom ezeket a konferenciákat, ahol a napi feladatok és kérdések mellett az evezős sportágat érintő közép és hosszú távú stratégiai célok megvalósításának operatív lépéseivel is foglalkozunk.

– Mennyire kerültek nehéz helyzetbe a klubok? Mi okozza számukra a legnagyobb nehézséget? Hogyan tud ebben segíteni a szövetség?

– Az egyesületek képviselőivel folyamatos a kapcsolattartás, így megfelelő rálátásunk van a felmerülő problémákra. Jelenleg a legnagyobb aggodalmat az edzések szüneteltetéséből fakadó tagdíj vagy telephasználat díj elmaradásából adódó bevételkiesés okozza. Ezen kívül sajnos az önkormányzati támogatások csökkenésével is számolnak néhány helyen a klubvezetők. A Magyar Evezős Szövetség elnöksége megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy az egyesületek kieső bevételeit valamilyen szinten pótolni tudja.

– Mennyire működnek, működhetnek a klubok, zajlanak vízi és egyéni edzések?

– Egyes csapatok az iskolai bezárásokkal egyidőben teljes mértékben lezárták telepeket, de a legtöbb helyen az önálló, saját eszközzel vagy kizárólagos eszközhasználattal rendelkező 17-18 évnél idősebb evezősök folyamatosan vízre szállnak. A csoportos foglalkozásokat még tiltja a kormányrendelet, így az edzések csak és kizárólag egypárevezősben folyhatnak. A telepek közös helyiségeit sehol nem lehet használni. A klubok az ergométereiket kiosztották, így az otthoni edzés is megoldható a legeredményesebb sportolók számára.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: hunrowing.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!