Atlétika
Nagy Marcell

„Becsülendő Japán elkötelezettsége”

Publikálva: 2020.04.09 Frissítve: 2020.04.09 Úszás

A Nemzetközi Úszószövetség elnöke, a 84 éves Julio Maglione a Nemzetközi Sportújságíró-szövetségnek (AIPS) adott interjút az olimpia elhalasztásáról, a nemzetközi versenynaptárról, valamint arról, miént folytatódik a sportélet a koronavírus-járvány végeztével.

– Korábban azt mondta, egyetért az olimpiai játékok elhalasztásával, és azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bölcsen, nem kapkodva hozta meg döntését. Okozott némi aggodalmat a Nemzetközi Úszószövetségnek, hogy mi lesz az ötkarikás játékok végső dátuma?

– Először is szeretném leszögezni, hogy mindig tiszteletben tartjuk és támogatjuk Thomas Bach véleményét, nézőpontját. Igazi vezérként viselkedett. Kikérte mindenki véleményét, ha kellett, delegálta a feladatokat, és amikor eljött az idő, nagyszerű vezetőként vállalta a rá háruló felelősséget és megegyezett a japán kormánnyal. Utóbbi elkötelezettsége – a halasztás ellenére – kivételes ebben a példátlan helyzetben. Az új dátum olyan szempontból kihívás, hogy az egész versenynaptárt újra kell gondolnunk. Minden dátumot meg kell vizsgálnunk, és döntést hozni a megrendezésükről, miután konzultáltunk a szervezőkkel, a sportolókkal és a szponzorokkal.

– A sportolók 43 százaléka még nem kvalifikálta magát az olimpiára. Lesz idő hatékonyan megszervezni az új időpontig a selejtezőversenyeket?

– Igen, hiszen majd egy évünk van új időpontot találni a megmérettetéseknek, ezért biztosak vagyunk benne, hogy meg tudjuk rendezni az olimpiai kvalifikációs versenyeket. Persze észben kell tartani, hogy jelenleg nem tudni, mikor kezdhetjük újra a sporttevékenységeket, mikor válik kezelhetővé a járvány. Nem vállalhatunk kockázatot: védenünk kell a sportolók, edzők, a létesítményekben dolgozók egészségét.

– Milyen hatással lesz a járvány a sportra?

– Nem tudom, senki nem tudja, de nem tetszik, ami történik. Nemcsak arra figyelünk, milyen befolyással van a sportra, hanem arra is, milyen hatással van az egész társadalomra. Ugyan a jelenlegi helyzet rendkívül fájdalmas, optimista vagyok, hogy találunk megoldást. A sportolók és a sportvilág kész arra, hogy felelősségteljesen, észszerűen cselekedjen, és kövesse az előirt rendeleteket. Fontos része vagyunk a társadalomnak és bízom benne, hogy a sportok segítséget jelenthetnek abban, hogy mihamarabb visszatérjünk a rendes kerékvágásba.

Forrás: aipsmedia.com

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!