Atlétika
Krizsán Xénia

„Az atlétika volt az első” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.12.23 Frissítve: 2020.12.23 Atlétika

Az MTK Budapest többpróbázója, Krizsán Xénia a Magyar Atlétikai Szövetség honlapjának adott interjút.

– Milyen sportágakkal kezdtél korábban? Miért pont az atlétikát választottad?

Igazából nem volt semmilyen más sport az életemben. Az atlétika volt az első, hiszen szüleim és nővérem is atletizáltak. Sokszor vittek családi futóversenyekre Veresegyházára, ahonnan gyakran éremmel tértünk haza.

– Miért a többpróbára esett a választásod? Mi teszi különlegessé?

Minden fiatal atléta kipróbálja a sport alapvető versenyszámait: a dobásokat, ugrásokat, futásokat is. Ez nálam is így volt. Sokszínűen készültem az általános iskolai éveimben, és mindig többpróbában indultam. Bár sokszor jártunk mezei futásokra is, a pályaversenyek mindig sokkal izgalmasabbak voltak számomra. Amikor gimnáziumba kerültem, Budapesten folytattam az edzéseket, így kerültem Bakai Józsi bácsihoz, aki mindent megtanított a hétpróba alapjairól. Az általa irányított edzések hatására pedig folyamatosan jöttek a sikerek évről évre. Az különleges a hétpróbában, hogy nagyon sokszínű. A felkészülés sem unalmas még a téli alapozó időszakban sem. Kell hozzá minden: gyorsaság, erő, állóképesség, melyek fejlődéséhez sokrétű munkafolyamat szükséges.

– Melyik a legerősebb és melyik a leggyengébb számod a hétpróbában? Van esetleg kedvenced?

A legerősebb a gátfutásom, a gerelyhajításom és a 800 méterem. A legkevesebb pontot hozó versenyszámom pedig a súlylökés. Kedvenc egyáltalán nincs. Nagyon szeretek technikázni, a futások kicsit monotonabbak, talán így tudnék különbséget tenni köztük – legalábbis a felkészülés és az edzések során. A 800 méter a mumus, mert erre a legnehezebb felkészülni.

– Hogyan alakulnak a főbb versenyeid a következő évben?

Remélhetőleg az első nagy viadal a fedettpályás Európa-bajnokság lesz. A szabadtéri versenyek sora a szokásos, Götzisben rendezett megmérettetéssel kezdődik, majd jön az olimpia.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: atletika.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!