Kézilabda
Porobic Zoé

„A felnőtt csapatban akarok játszani!"

Publikálva: 2016.12.27 Frissítve: 2016.12.27 Kosárlabda női

Interjú utánpótlás-válogatott kosárlabdázónkkal, aki előtt ígéretes pálya áll.

Az ünnepek előtt, a magyar U16-os kosárlabda-válogatottból hazatérve adott interjút Dénes Dia, az MTK Budapest női kosárlabda-szakosztályának utánpótláskorú reménysége, aki mesélt legfrissebb élményeiről, kosaras karrierjének kezdetéről, illetve arról is, hová szeretne eljutni.

Nincs öt éve, hogy először kosárlabdát fogott kezébe, jó barátnői, Dúl Terka és Dúl Panka edzője, Viszota Krisztina beszélte rá, hogy remek alkatát kamatoztassa a pályán. A most 182 centiméter magas Dia gyorsan megszerette a játékot, az első korosztályos válogatottsága, egyben a nagy áttörés 2016 nyarán jött az U14-es Slovenia Ball, ahonnan rögtön győztes magyar csapat tagjaként tért haza.

A 2002-es születésű center december elején a Budapest válogatottban is szerepelt. A Basketgirls Superchallenge névre keresztelt, hazai rendezésű nemzetközi tornán második lett a főváros legjobbjaival. Karácsony előtt ismét a magyar válogatott mezét vehette fel, ezúttal viszont már a 16 év alatti korosztályban számítottak Diára, aki Romániában a Balkán kupán járt, melyről kisebb élménybeszámolót is tartott, kitérve korábbi válogatott tapasztalataira is.

— Nagyon örülök, hogy behívtak idén a válogatottakba, hatalmas élmény volt mindegyik torna. Sokat tanulok minden válogatott szerepléskor és bár izgulok is minden meccsen, hogy miként játszom, de egyúttal nagyon jól is éreztem magam. A Budapest válogatott azért más volt, többet játszottam, több pontot dobtam, de jó érzés volt legútóbb már repülni is nemzetközi tornára, és a magyar válogatottban is szerepelni.

Dia egyre komfortosabban mozog a klub-, válogatott kosárlabda világában, külön dícsérte a csapattársaival kialakult barátnő-csapattárs kapcsolatot.

— Sok csapatból érkezünk a válogatottba, viszont az elmúlt egy-két évben már összetartásokról jól ismerjük egymást 8-10 lánnyal, akikkel segítjük egymást és ez a pályán is meglátszik. Ez a meccsek nagy részén meg is látszik, általában az utolsó negyedekben, döntő helyzetekben tudunk támaszkodni egymásra.

A serdülő és kadet korosztályban is kosarazó játékos remekül érzi magát klubjában, a sorozatos válogatott megkeresések mellett, fejlődését saját játékán, egyénileg is tapasztalja.

— Védekezésben a posztom, magasságom miatt fontos, hogy mindig tanuljak, fejlődjek. A dobásom máris sokat javult az elmúlt évben, de a helyezkedésem, ahogy pozíciót fogok is jobb. Leginkább önbizalmat szeretnék a pályán szerezni, mivel a csapatban fontos, hogy mindig ponterősen játsszak, sokat kell vállalnom, viszont gyakran tartok azért attól, hogy mi lesz ha dobást rontok.

Dia idén már a kadet korosztályban is helyet kap Radovan Vukovics csapatában, ahol elmondása szerint már nem kizárólag center poszton számítanak rá, bátrabban indul el egymaga is a labdával, önbizalmat tehát bőven van lehetősége magára szedni.

— Idén felvételizek középiskolába, szerencsére egyelőre nem érzem úgy, hogy ne tudnék heti öt edzés, plusz hétvégi meccs mellett tanulni. Jók a jegyeim, össze tudom egyeztetni a tanulást és a kosárlabdázást – mondja Dia, akit családja teljes mellszélességgel segít, olyan iskolát választanak, ahol a versenyszintű kosarazást nem csak tolerálják, de támogatják is.

— Az MTK Budapest felnőtt csapatában akarok játszani, remélem pár éven belül már elég tudást, tapasztalatot szerzek, hogy az NB I-es együttes U20-as játékosa lehessek – zárta beszélgetésünket Dénes Dia, aki előtt minden bizonnyal szép jövő áll, fiatalon nagyszerű eredményeket tudhat magáénak. Karrierje kezdetén megkapja az álmai eléréséhez nélkülözhetetlen támogatást, de kitartó munkával még merészebb vágyai is lehetnek.

/ fényképek: Alina Cojocaru Photography /

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!