Kézilabda
Fekete Bozsana

Weisz Richárd a birkózó hírességek csarnokában

Publikálva: 2022.12.18 Frissítve: 2022.12.14 MTK Budapest

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezett birkózókarácsonyon ünnepélyes keretek között beiktatták a sportág hazai Hírességek csarnokába az idén és tavaly választott tagokat.

A magyar szövetség (MBSZ) alapításának tavalyi centenáriumán döntött arról, hogy létrehozza az önálló Magyar Birkózó Hírességek Csarnokát. Szintén ekkor határozott az MBSZ arról is, hogy az első évfolyamban a nemzetközi Hall of Fame-be már bekerült sportemberek szerepelnek. Így Polyák Imre (2003-ban lett a nemzetközi HOF tagja), Kozma István (2007), Kocsis Ferenc (2013), Varga János (2016), Keresztes Lajos (2018) és Kovács István (2018) sportolói, Hegedüs Csaba (2005) mint a birkózás legendája, Kruj Iván (2009) versenybírói és Gáspár Tamás (2013) sportvezetői kategóriában lett tag.

Idén a világbajnok Sastin Marianna, az olimpiai aranyérmes Sike András és a magyar birkózósport első olimpiai elsőségét elérő, korábban az MTK sportolója, Weisz Richárd (1945 elején az ő lakásában alapították újra az MTK-t.) került be sportolói kategóriában, két mesteredző, Szőnyi János és Klinga László az edzői, míg az aranysíppal kitüntetett Hessky Pál bírói kategóriában lett tag.

Mivel a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt az ünnepélyes beiktatásra is szánt hagyományos birkózókarácsony, ezért a kedden rendezett ünnepségen iktatták be a hírességeket.

Az évzáró ünnepségen, melyen Schmidt Gábor, a sportigazgatási- és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, Berényi Péter, a Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) vezérigazgatója, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója, illetve házgazdaként Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, valamint Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója is jelen volt, az elmúlt két év legjobbjait is díjazták. Tavaly az Év birkózója Lőrincz Tamás (kötöttfogás), Muszukajev Iszmail (szabadfogás) és Sastin Marianna (nők) volt, idén pedig Fritsch Róbert (kötött), Muszukajev (szabad) és Nagy Bernadett (nők) érdemelte ki ezt az elismerést.

Forrás: MTI, Magyar Birkózók Szövetsége

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!