Atlétika
Magyari Zoltán

Vívás: „Úgy érzem, helyem van az élmezőnyben” – Somody Soma

Publikálva: 2024.10.16 Frissítve: 2024.10.16 Vívás – tőr/párbajtőr

Fiatal párbajtőrözőnk, Somody Soma remekül indította a szezont, szombaton rangos nemzetközi versenyt nyert Splitben. Somát a hétvége történéseiről és az idei céljairól faggattuk.

– Hogy alakult a a hétvégi szatellit verseny, mi volt az előzetes célkitűzés?
– Nem feltétlenül a győzelem volt célkeresztben, inkább azt szerettem volna felmérni, milyen formában vagyok, de természetesen nagyon örülök a sikernek. Nem indult jól a verseny, az első két asszómat elveszítettem, nem voltam ott fejben, ám ezt követően szép lassan egyre jobban kijött a lépés. Hoztam a csoportban a további meccseimet, majd a főtáblán a bolgár Rahim ellen egy tussal sikerült nyernem. Korábban már vívtam ellene, tudtam, nagyon kemény csata lesz, és örülök, hogy ezúttal én tudtam egy tussal győzni. Ezt követően Gorbacsuk ellen újabb kellemetlen asszót húztam be, 13-12-ről sikerült fordítanom és nyernem. Többször előfordult a nap során, hogy hátrányból tudtam felállni, ami nagy fegyvertény. Később 5-4-ről 15-6-ra nyertem az olasz Baroglio ellen, majd az ukrán Hojdát vertem 15-9-re. Aztán jött az elődöntő, a legnehezebb asszóm, ahol Altuninnal minden idegszálunkkal azon voltunk, hogy valahogy legyőzzük a másikat, de végül nekem sikerült felülkerekednem. Nagyon megterhelő volt, de ezután a fináléban a korábbi világbajnoki bronzérmes Szvicskar sem tudott megállítani, aminek szintén nagyon örülök, hiszen igazi nagyágyút legyőzve szereztem aranyérmet.

– Ezek szerint nem okozott gondot, hogy most már véglegesen átléptél a felnőttkorosztályba.
– Nem számítottam rá, hogy idén ilyen hamar sikerül jó eredményt elérnem a felnőttek között. Tavaly az U23-as európai körversenyt megnyertem, ahol voltak felnőtt indulók is, plusz világkupán voltam többször főtáblás, egyszer pedig a 32-be is bejutottam, tehát voltak arra utaló jelek, hogy meg fogom állni a helyem a legjobbak között is. Úgy tűnik, Split jó ómen számomra, mert már voltam itt korábban felnőtt válogatón második.

– Hogy sikerült a kezdeti botlások után összekapnod magad?
– Nagyon rossz érzés volt, hogy két vereséggel kezdtem, ráadásul olyanok ellen, akiket meg tudok verni. Tudtam, hogy ezután minimum két asszót kell hoznom: az elsőt nagy nehezen megnyertem 5-4-re, és szerencsére a további kettőt is behúztam. Ezt követően a 64 között számítottam rá, hogy nehéz meccs jön, de motivált voltam, mert győzelem esetén a következő körben a főtábla első kiemeltje várt rám, aki ellen mindenképp szerettem volna vívni. A Rahim elleni, 64 közötti meccs megnyerése után szabadultam fel igazán, onnantól kezdve tudtam variálni a támadásaimat, ott voltam fejben, és jól át tudtam gondolni, mit is kéne csinálni a páston, ami az eredményben is megmutatkozott.

– Milyen célokat tűztél ki a szezonra?
– A férfi párbajtőrben van a legnagyobb mezőny, nem lehet borítékolni az eredményeket még a magyar válogatókon sem. Az utóbbi másfél év versenyei nagyon jól sikerültek, sokszor győztem le válogatottakat is. Hétvégén jön az első ilyen, ezzel a szatellit versennyel úgy érzem, mentálisan megfelelő állapotba kerültem, és fontos, hogy nem verseny nélkül a lábamban állok a hétvégén rajthoz. Jó esélyem van arra, hogy odakerüljek a legjobbak közé, és indulhassak a világkupákon. Nagyon szeretném megnyomni ezt a felnőtt szezont, és szeretném bizonyítani az edzőknek és a szövetségi kapitánynak, hogy az élmezőnybe tartozom Magyarországon, és hogy a nemzetközi versenyeken is számolni kell, lehet velem. Igyekszem megjavítani a legjobb eredményemet a világkupán, és idén akár a tizenhat, vagy a nyolc közé jutást is elérni, mert erre már igazán felkapnák az emberek a fejüket. Sokat segíthet, hogy most már utánpótlásversenyeken nem kell indulnom, csak a felnőtt megméretésekre koncentrálhatok, tehát nem kell a kimerülés miatt aggódni.

– Mivel lennél elégedett a válogatón?
– Csapatban és egyéniben is éremért megyek. Többször bizonyítottam, hogy az erősebb mezőnyben is jó eredményekre vagyok képes, és ezt, remélem, most is meg tudom majd mutatni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!