Kézilabda
Török Lilly

Vívás: „Már látom magam előtt a célokat” – Szatmári András

Publikálva: 2022.05.04 Frissítve: 2022.05.04 Vívás – kard

Klubunk olimpiai bronzérmes kardvívójával, Szatmári Andrással beszélgettünk a hétvégi Magyar Kupáról, a közelgő világkupaversenyekről, valamint kedvenc labdarúgócsapata történelmi szezonjáról.

Szatmári András a hétvégén ezüstérmet szerzett a kardvívók Magyar Kupa-versenyén, miután a fináléban 15-13-as vereséget szenvedett Iliász Nikolásztól. Szatyi elmondta, az ezüstérem ellenére volt benne hiányérzet.

– Nem voltam elégedett a teljesítményemmel, hiszen nyerni mentem a hétvégén, ami nem sikerült, hiába voltam felkészülve a viadalra. Tegnap beszéltem az edzőmmel, Gárdos Gáborral, aki azt látta, nem voltam eléggé motivált. Ugyan másak a hazai versenyek, mint a világkupák, egyáltalán nem éreztem azt belülről, hogy ne lettem volna eléggé eltökélt. A verseny végén Gábor és én is csalódott voltam, hiszen jobb lett volna egyéni győzelem után indulni a hétvégi, madridi világkupán.

A kupadöntőig vezető úton szinte megszorongatni sem tudták klubunk kiválóságát, aki kiemelte, hogy a finálé előtt nyújtott vívásával már jobban ki volt békülve.

– A nyolc között nyújtott teljesítményemmel elégedett voltam: sikerült a csapattársamat, Péch Miklóst is megvernem, ami mindig nehéz, hiszen ismerjük egymás minden mozdulatát. Ezt követően válogatottbéli társamat, Gémesi Csanádot is magabiztosan győztem le, ami pozitívum, de azért vívhattam volna jobban ezeken az asszókon. Nem akarom leírni magam és túl negatívan nyilatkozni, az elődöntő és a negyeddöntő rendben volt, ám a hétvége lehetett volna jobb, hiszen aranyéremért mentem.

A 29 éves sportoló azt is elárulta, mit lehetett volna változtatni az utolsó mérkőzésen, és hogy mire lehet képes a soron következő nemzetközi megméretésen.

– Talán a koncentráció csúszott el picit. Nem voltak elég precízek a mozdulataim: pontosabb vágások, elővágások, cselek kellettek volna. Ezeket igyekszem kijavítani a madridi világkupára, ahol szeretnék legalább a nyolcba kerülni, vagy akár felállni a dobogóra. A lényeg az, hogy jól vívjak, és ha úgy teljesítek, ahogy tudok, akkor szép eredménnyel zárhatok. Ezen leszek, erre készülök, bízom magamban. A hétvége azt is megmutatta, hogy erős a magyar válogatott, ezért bízom benne, hogy eredményesek leszünk csapatban is. Jó lenne, ha az Európa-bajnokság és a világbajnokság előtt feljebb kúsznánk a világranglistán.

Andris 2021 nyarán élete első olimpiáján vett részt, ahol csapatban máris felállhatott a dobogó harmadik fokára. Arról is faggattuk, mennyire volt nehéz újra csúcsformába lendülni az ötkarikás játékokat követően.

– Először tapasztaltam meg ezt, hiszen ez volt az első olimpiám. Nem könnyű, az első néhány hónap volt a legnagyobb kihívás, de ahogy látom, hogy közelednek a világversenyek, kezdek átlendülni a holtpontokon. Ezek a viadalok mind lépcsőfokok a párizsi olimpia felé, ahol szeretnék újra jó eredményt elérni, és rengeteget dolgozunk ezért. Azért sem volt egyszerű ez az esztendő, mert még most is sok nemzetközi verseny maradt el, így némileg hiányzik a versenyrutin. A következő néhány hét sűrű lesz, ami segít, hiszen látom magam előtt a célokat, és örülök, hogy végre rendszeresen versenyezhetünk.

Vívónk zárásként szeretett labdarúgócsapata, a Liverpool szerepléséről is beszélt, hiszen Jürgen Klopp együttese akár négy trófeát is begyűjthet a szezon végén, amire még nem volt példa az európai topfutballban.

– Bízom benne, hogy sikerülhet begyűjteni mind a négy serleget, gyönyörű zárása lenne a szezonnak. A ligakupa már megvan, az FA-kupában döntőt játszhat az együttes, a Bajnokok Ligájában is sikerült eljutni a fináléig, a bajnokságban pedig egy pont a hátrány a Manchester City ellen. Talán utóbbi lesz a legnehezebb, de remélem, botlanak, hiszen a Liverpool ezzel megszerezhetné a huszadik bajnoki címét, amivel felzárkózna a Manchester United mellé. Talán az FA-kupánál a Bajnokok Ligája és a bajnokság nagyobb jelentőségű, ezért remélem, hogy ezek egyikét legalább sikerül behúzni, ezzel is borsot törve a City orra alá.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!