Tenisz
Babos Tímea

Vívás - kard: Szatmári András a Szilágyi Áronnal való rivalizálásukról (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.08.24 Frissítve: 2022.08.24 Vívás – kard

A világbajnok kardozó, Szatmári András az InfoRádió kérésére összegezte idei teljesítményét. A sportoló már többször kikapott háromszoros olimpiai bajnok csapattársától, ugyanakkor a csapatversenyben továbbra is tudnak egymásért küzdeni.

– A végére az elmúlt szezon sikeresnek mondható. Nyilván vannak hiányérzetek bennem, mert egyéniben nem úgy sikerült az Európa-bajnokság és a világbajnokság, ahogy szerettem volna, vagy legalábbis lehetett volna jobb eredményt is kihozni magamból – nyilatkozta Szatmári András világ- és Európa-bajnok kardvívó.

– Most ez így sikerült, igazából már előre tekintek, nem akarok visszafelé nézni. A hibákat megpróbáljuk kijavítani majd az edzőmmel, és átbeszéljük, mit és hogyan csináljunk. Megpróbálnunk jövőre minél jobban felkészüli, hogy egy sikeresebb egyéni szereplés legyen – mondta a sportoló.

Szatmári András szerint „a csapat magáért beszél”, mert megint érmesek lettek egy európai- és világbajnokságon, ráadásul négy év után újra aranyat nyertek az Eb-n.

A világbajnokságon azonban a koreaiak ismét erősebbek voltak. – Nehezen találjuk meg az ellenszert ellenük. Bizakodom benne, hogy ez hamarosan meg fog történni és át tudunk törni egy gátat ellenük, de nem lesz egyszerű. Félve nézek ilyen szempontból előre, de nyilván mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy nyerjünk a világbajnokságon is.

A sportoló hozzátette: volt még két döntője egyéniben, amit jó eredménynek értékel, érmet azonban sajnos nem sikerült szereznie. – Igazából azt sem mondhatom, hogy egy világbajnokságon Szilágyi Árontól kikapni nagyon nagy csalódás, mert megnyerte aztán a versenyt. Ha valakitől a mezőnyben ki lehet kapni, az ő, de a formám alapján a világbajnokságon én jobbnak éreztem magamat. Sajnos abban az asszóban nem nekem jött ki a lépés, illetve ő sokkal jobban tudott koncentrálni, úgyhogy csak azt sajnálom, hogy ott nem sikerült győznöm."

A kardvívó abból a szempontból sikeresnek véli a szezont, hogy a világranglista 12. helyére felküzdötte magát, ezért jövőre kiemelt lesz a versenyeken.

Szerinte még feljebb kell küzdenie magát, és minél több önbizalmat kell szereznie a versenyeken is, biztosabb győzelmeket aratnia, hogy az esélyesebbek ellen is jól tudjon vívni.

Szatmári András kifejtette, mit gondol arról, hogy sokszor kell vívnia Szilágyi Áron ellen a versenyeken. – Idén nagyon sokat vívtunk egymás ellen, és nem is emlékszem, mikor volt ilyen utoljára, hogy nemzetközi versenyeken ennyit vívtunk volna. Engem minimálisan azért frusztrált. Az utóbbi időben nem nagyon sikerült megvernem. Többször volt 14-es vereségem, idén is – mondta.

A kardvívó szerint a győzelemhez át kell törni egy gátat, de pszichológussal dolgozik azon, hogy sikerüljön. Szerinte a következő időkben nem ez lesz a fő cél, ugyanis – nem Áront akarom elsősorban megverni, hanem mindenki mást is. Nyilván ebbe az Áron is beletartozik, de vissza akarok kerülni az élmezőnybe.

Az utóbbi pár évben több egyéni versenyen kellett vívnia a már háromszoros olimpiai bajnok ellen. A csapatversenyen a válogatottból egy ember van a páston, azonban mégiscsak egymásért is küzdenek. – Van már köztünk egy egészséges rivalizáció. Azt gondolom, ez csapatszinten még nem jelentkezik, tehát külön tudjuk választani felnőtt intelligens ember módjára: van az egyéni verseny, és amíg az le nem megy, az ember arra készül, utána már a csapatra fókuszálunk, és azon van a hangsúly – mondta.

Ráadásul a különféle nemzetközi versenyen az elmúlt öt-hat évben Szilágyi Áronnal szobatársak is voltak. – Előfordult nem egyszer, nem kétszer, hogy az egyéni versenyen az Eb-n vagy a vb-n összekerültünk, és rá két napra pedig egymás mellett küzdöttünk egymásért. Attól függetlenül, hogy csapatverseny van, azért mégis egyedül állunk a páston, tehát ott is valamilyen szinten külön kell megküzdenünk az ellenfelekkel. Persze tudunk egymásért küzdeni, és azt gondolom, ez így van jól, és ezt jól tudjuk kezelni – mondta Szatmári András.

Forrás: Infostart.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!