Tenisz
Fucsovics Márton

Vissza kell rázódni! (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.01.09 Frissítve: 2016.01.10 Kosárlabda női

A női kosarasok nagyot küzdöttek, nem csak bajai ellenfelük, a meccshiány is némi gondot okozott, de végül sikerült kicsikarni a Hepp Kupa döntőjébe kerülést.

A Hepp Kupa négyes döntőjének szombati játéknapján, az elődöntőket rendezték. Az MTK Budapest – mint az esemény házigazdája – a Bajai Női Kosárlabda Klubbal mérkőzött meg, a tét a döntőbe kerülés volt. Sztevan Csupics lányai, bár veretlenül zárták az alapszakasz első felét, közel egy hónapja nincs a lábukban tétmérkőzés, a téli kihagyásból fakadó ritmusvesztés óvatosságra intette a szerb trénert.

Mégis olyan kezdést produkált a fehérmezes hazai együttes, ami alapján kételynek nem igen volt helye. Bő három perc alatt sikerült 8-0-ás rohanást indítani, míg az első bajai mezőnykosárra közel öt percet kellett várni.

Az első intő jelek csak ezután érkeztek, még ha hátul jól is zárt a védelem, további három szerzett labdából, egyszer sem sikerült gyors kosarat szerezni. A gyilkos ösztön, a precíz befejezés hiányzott. A negyed második felére zónavédekezésre váltott a Baja, ami ismét meglepte a hazai együttest, nehezen sikerült rést találni az agresszív, kemény védelmen. Vendég tripla zárta az első negyedet, aminek köszönhetően nyolcpontos különbség alakult ki (20-12).

Ismét élénken kezdtek a lányok a második negyedben, először Nagy-Bujdosó Nóra faulttal együtt fejezett be közeli ziccert, majd Baksa Bettina hárompontos kosara adott újabb lendületet a csapatnak. A játékrész feléig mégis mindössze 9 hazai és 2 vendég pont esett, mindkét együttes sokat rontott mezőnyben, a védekezésre komolyabb hangsúlyt fektetve, minden párharcba agresszíven mentek bele a játékosok, ami sokat kivehetett belőlük. Hat kapott pont, egy negyed alatt kiváló, de a 24 százalékos mezőnymutató már kevésbé, főleg az első negyed 50 százaléka után. Féltávnál húszpontosra nőtt a differencia (39-19).

A megérdemelt pihenőt követően, a Csupics tanítványoknak sikerült megint erősen kezdeniük, három gyors kosár született három perc alatt, amihez ismét jól kommunikált, kemény védekezés párosult. Két bajai tripla miatt megtört a szép 11-0-ás futás, a vendégek alacsony szerkezetére reagálnia kellett az MTK Budapest szerb edzőjének. A festékben egyeduralkodónak számító Turóczi Niki helyére, a csapat új igazolása Ruttner Réka érkezett, aki első meccsén remekül szállt be, szerzett labdákkal, kiharcolt faultokkal, lepattanókkal segítette társait. Az egymás mozgását – kiváltképp zóna elleni támadásoknál – még szokó játékosok, támadásban kicsit elfáradtak, a két és fél percen át tartó pont nélküli játékot Ambrus Szandra törte meg, pontos távolival. A nem kimondottan szép játékot hozó harmadik negyedet mindössze egy ponttal nyerték Csupicsék, megőrizve a húsz pont körüli különbséget. (61-40)

Záróakkordjához érve, egyik fél sem puhult, a találkozó továbbra is kemény, erőszakos medrében csordogált, amiből 4-0-ás bajai széria alakult ki. Az aktív rotációval ügyesen bánt Sztevan Csupics, három magas emberét és bedobóit jó érzékkel variálta, végül a ritkábban pályára lépők is megkapták a maguk játékperceit. A győzelem ekkor már nem forgott veszélyben.

Végeredmény: MTK Budapest – Bajai NKK 75-54 (20-12, 19-7, 22-21, 14-14)

Páran kiemelkedő teljesítménnyel rukkoltak elő, Turóczi Niki 10 pontja mellé 13 lepattanót is gyűjtött, de Ambrus Szandra is kitűnt a keretből, 13 pont, 9 gólpassz és 6 kiharcolt fault jól jellemzi a kiscsatár szombati játékát. Nagy-Bujdosó Nóra ugyan legutóbb novemberben játszott tétmeccset kék-fehér színekben, mégis csapata legjobb dobója lett 19 ponttal. Nóri agilis játéka, a sérülései után egyre inkább visszatérni látszik, a 6 eladott labda viszont jelzi, hogy pontosítani kell még a játékon, ami csapat szinten, mindenkire igaz.

A kihagyás, ismét ritmusba lendülés fontos lesz az elkövetkezendő hetekben, jól jelzi az MTK Budapest fásultságát, hogy idén – még a csoport rivális Nyíregyháza és Vasas ellen is – mindig sikerült legalább 45 pontot dobni az első félidőben, a mostani 39 jelzésértékű.

A találkozó után Sztevan Csupics értékelte játékosai döntőbejutását:

– Sikerült döntőbe kerülnünk, ami egyáltalán nem volt könnyű. A bajai csapatot jól ismerem, dolgoztam is a Bajai NKK-nál, de mindössze három játékos maradt meg az akkori csapatból. Tudtuk, hogy negyven percen át küzdeni fognak, ahogy csak tudnak. Idén visszatérő problémánk, hogy már a meccsek első felében érezzük, hogy uraljuk a játékot, mondhatni megvan a mérkőzés, és kiengedünk. Most még egy hónap szünet is nehezítette a dolgunkat, holnapra fel kell szívnunk magunkat, és a legjobbunkat nyújtani.

Igazi döntő hangulat kerekedett a Városmajorban szombaton, a délutántól estig tartó mérkőzések iramára, lendületességére nem lehetett panasz, de még kevésbé a kilátogató szurkolókra. Dudák, dobok, hangos taps közepette ért véget a Hepp Kupa négyes döntőjének első napja. Vasárnap 16:30-kor a Szegedi KC, a Bajai NKK-val csap össze a bronzéremért, majd 19:00-tól Tatabányai KC – MTK Budapest döntő következik.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!