Atlétika
Moravcsik Angéla

Vass csak az utánpótlásra figyel

Publikálva: 2014.12.12 Frissítve: 2014.12.22 Labdarúgás

Vass Ádám és Patrik után, immáron Vass László is az MTK-t erősíti. A „scout”, vagyis játékosmegfigyelő posztra érkezett szakember tiszteli Garami Józsefet és örül, hogy újra László Csabával dolgozhat.

Mosolyogva érkezik a megbeszélt időpontban, készséges, mint mindig. Ő az MTK Budapest új munkatársa, akitől azt várják, hogy tehetséges fiatalokat fedezzen fel.

– Hogy került képbe az MTK-ban, illetve önnél a klub?

– Az élet a legnagyobb rendező – kezdi a rutinos szakember. – Utolsó állomáshelyemen, Siófokon változások történtek, felmondtak a vezetőedzőnek és ez elindította a folyamatot, így – ahogy mondani szokás – szabadon igazolhatóvá váltam. Ekkor keresett meg László Csaba, az MTK Budapest játékosmegfigyelő-rendszerének igazgatója és felvázolta, hogy milyen a kék-fehér labdarúgók jövőképe. A koncepció megtetszett, és miután az elnök-vezérigazgató úrral is egyeztettem, igent mondtam.

– Mi a feladata?

– Scout, vagyis Játékosmegfigyelő vagyok az utánpótlásban. Fontos feladatom, hogy a korosztályos csapatok közötti kapcsolattartás, átjárhatóság tökéletes legyen, így egyfajta „supervisor”, vagy tréfásan „közös nevező kialakító” is leszek.

– Néhány mérkőzésen látta már az MTK fiataljait, így az MVM Paks elleni Ligakupa-mérkőzésen is, ahol zömmel az utánpótlás szerepelt. Milyenek az első benyomások?

– Jók a tapasztalataim. Nekünk, akik az utánpótlással foglalkozunk, az a dolgunk, hogy kiaknázzunk minden olyan lehetőséget, melyek előreviszik, még eredményesebbé teszik az első csapatot. Itt komoly stratégiai szempontok is szerepet játszhatnak. Fontos tudni, jól megítélni, menedzselni, hogy a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiáról kikerülő gyerekeknek mi a legjobb. Például szóba jöhet az U21-es csapat, akár a felnőtt, de felmerülhet a kölcsönadás is, ha az a legmegfelelőbb, a fejlődése szempontjából. Itt lép be az a komoly szakmai tudás, tőke, ami felhalmozódott az MTK edzőinél, és itt minden korosztály szakmai vezetőjét megemlíthetem.

Vass László elmondja, hogy sok klub elköveti azt a hibát, hogy nem figyeli azokat a játékosokat, akiket kölcsönad és ez olyan probléma, melyre az MTK Budapest alaposan ügyel.

Vass csak az utánpótlásra figyel

– Garami Józseffel eddig ellenfélként meccselt, most pedig azonos szekeret tolnak. Mennyiben változik a viszony?

– Nagy tisztelője voltam mindig a Mesternek, és ez csak erősödni fog, hiszen, ha áttételesen is, de az utánpótlás kapcsán a keze alá dolgozhatok.

– Mennyiben befolyásolta a döntését, hogy korábban már dolgozott László Csabával?

– Nagyban. Amikor közös céljaink voltak, azonos klub alkalmazásában álltunk, kiválóan működtünk együtt, és remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy ez most is így lesz.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!