Atlétika
Jankovics Dániel

Úszóverseny volt a Rudasban, írta a Nemzeti Sport 115 éve (GALÉRIA)

Publikálva: 2020.04.11 Frissítve: 2020.04.10 Úszás

Sportolóink kitettek magukért, több számban is első helyen végeztek. Lássuk, miként viszonyulnak az 1905-ben elért eredmények a mai magyar csúcsokhoz!

A Nemzeti Sport 1905. január 22-én számolt be a versenyről. A tudósításban megőriztük az eredeti szöveget, így a kor helyesírási szabályai szerint közüljük az írást.

E hó 15 én volt a harmadik téli úszóversenyünk. A „Balaton” Uszók Egyesülete rendezte egyedüli téli uszodánkban, a Rudas-fürdőben. A programm kétségkívül ügyesen volt összeállítva, több szám volt fenntartva oly úszóknak, kik első díjakat még nem nyertek. De viszont talán ennek a körülménynek is volt betudható legalább részben, hogy legismertebb úszónagyságaink sem szerepeltek az indulók sorában. A versenyen elért eredmények pedig általánosságban arra is mutatnak, hogy a tréning nem folytatódik valamint nagy állhatatossággal. Igaz, hogy kevés is a verseny és a mostani meg az előzők között meglehetős szünet volt. A rendező egyesületet magát azonban mindenesetre dicséret illeti azért, hogy az uszósportnak oly kevés számú versenyalkalmatosságait egy téli versennyel szaporította.

Alantiakban adjuk az eredményeket.

Megnyitóverseny, 100 m. (5 hossz.) Oly úszók részére, kik scratchversenyben első díjat még nem nyertek.

1. Schichtantz Imre (MTK) 1 p. 30 mp.., Bihari Henrik (BUE), Donáth Leo (FTC), Kazár Tivadar (MUE), Krausz Mihály (MTK) Donáth, aki biztos nyerőnek látszott, a negyedik hossz után tévedésből megállt s így esett el a győzelemtől. (A jelenleg, 2020 áprilisában érvényes magyar rekordot Németh Nándor (BVSC) tartja, 48.10 mp-es idővel. Kvangdzsuban (Dél-Korea), a világbajnokságon úszta, 2019. július 25-én. Hatodik helyen végzett. A szerk.)

Ifjúsági verseny, 60 m. (3 hossz.) Első csoport (16 éven aluliak)

1. Fauser Imre (BUE) 47.1 mp., 2. Noel Ödön (BUE)., 3. Steiner Dezső

Gyorsúszás, 80 m. (4 hossz)

1. Rády Andor (MTK) 1 p. 2 mp., Olasz Andor (MUE), Olasz Pál (BUE) feladta. Olasz Pál vezet és már biztos nyerőnek látszik, amikor a harmadik hossz után tévedésből feladja a versenyt. Ez Olasz Andort is megtéveszti, a ki lekésvén de uszását folytatva: Rády mögött másfél testhosszal lesz második.

Főverseny, 400 m. (20 hossz)

1. Hajós Henrik (MTK) 6 p. 02 mp., 2. Karakas Rezső (BUE). Bihari Henrik (BUE) Farsky Gyula (BUE) feladta. Hajós uszodahosszal nyert. Jó eredmény. (A jelenleg, 2020 áprilisában  érvényes magyar rekordot  Kis Gergő (Rája 94 UK) tartja, 3:45,68-as idővel. Rómában, a világbajnokságon úszta, 2009. július 26-án, a selejtezőben. A szerk.)

Plunging

1. Malárcsik József (BUE) 14 m. 95 cm., 2. Krausz Mihály (MTK) 14 m. 81 cm., 3. Schauffhauser Béla (MUE) 13 m. 24 cm., 4. Polinsky Gyula (BUE) 12 m. 50 cm.

A versenyt vizipóló-mérkőzés fejezte be, melyben a BUE csapat 5:1-re győzött a válogatott csapat ellen.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!