Atlétika
Jankovics Dániel

Új mumus a láthatáron?

Publikálva: 2016.03.01 Frissítve: 2016.03.01

Legyen szó labdarúgásról, kézi-, vagy röplabdáról, a Békéscsabát még egyszer sem sikerült legyőzni a 2015/2016-os szezonban.

Békéscsaba, régebbi nevén Csaba, vagy Nagy-Csaba, majd Békés-Csaba (szlovákul: Békešská Čaba, németül: Tschabe, románul: Bichișciaba), megyeszékhely, megyei jogú város, Békés megye gazdasági-földrajzi központja és székhelye. Mérete alapján Magyarországon középvárosnak, európai szinten kisvárosnak tekinthető. A Békéscsabai járás és a Viharsarok központja, hazánk 12. legnépesebb városa. Első írásos említése 1332-ből származik. A török időkben elpusztult, így teljesen újra kellett telepíteni. Az egykoron „Európa legnagyobb falujának” nevezett város mára rendezett, városias külsejű településsé vált. A város méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről, például a hungarikumnak számító csabai kolbászról és az erre alapozott fesztiválról. Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválját is.

Békéscsabának ezen felül van NB I-es labdarúgó- (Békéscsaba 1912 Előre), kézilabda- (EUbility Group-Békéscsaba ENKSE), illetve röplabdacsapata is (LINAMAR-Békéscsabai RSE). A labdarúgók az OTP Bank liga utolsó helyén állnak, a kézilabdások tizedikek a tizenkét csapatos K&H ligában, míg a röplabdások veretlenül vezetik az NB I-et.

Természetesen az MTK Budapest is érdekelt mindhárom labdasport versenyfutásban: Teodoru Vaszilisz fiai a hetedikek, Golovin Vlagyimir lányai a kilencedikek, míg Hollósy László tanítványai az ötödikek pillanatnyilag. Egy közös van a három fenti csapatban: egyikük sem tudta legyőzni a 2015/2016-os bajnoki szezonban (illetve a Magyar Kupában) a Békéscsabát.

A három sportágban eddig hét alkalommal mérte össze az erejét a két klub: 3 békéscsabai siker, és 4 döntetlen a mérleg. Az első találkozót még 2015. október 3-án, az OTP Bank ligában rendezték. Ekkor, bár Torghelle Sándor góljával a fővárosiak szerezték meg a vezetést a Kórház utcában, a hosszabbításban Punosevac egyenlíteni tudott.

Másnap Golovin Vlagyimir együttese lépett pályára, az ország tizenkettedik legnépesebb városában, de a lila-fehérek döntetlenre hozták a meccset.

Október végén, a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első meccsét rendezték a Viharsarokban, gól ezúttal nem született, viszont egy rossz ütemű becsúszást követően hosszú időre elvesztettük Hrepka Ádámot. Sajnos a visszavágó sem tartogatott több örömet a fővárosiak számára, mivel Szlavko Damjanovics hajrában szerzett találatával a Békéscsaba vívta ki a továbbjutást.

2015. december 13-án az MTK Budapest röplabdacsapata látogatott a békéscsabai Városi Sportcsarnokba. A házigazda LINAMAR-Békéscsabai RSE ekkor veretlen volt, és pontot is csak a Vasas-Óbuda tudott szerezni ellenük. Hollósy László lányai végül hősies küzdelemben alulmaradtak Szasa Nedeljkovicsékkal szemben, de nyertek két szettet, és így – második csapatként a szezonban – ponttal távoztak a lila-fehérek otthonából.

2016 első MTK Budapest – Békéscsaba párharcára február 20-án, a K&H liga keretein belül, az Elektromos Sportcsarnokban került sor. Bár a kék-fehéreknek hatalmas szükségük lett volna mindkét pontra, az immár Szabó Károly által vezetett vendégek – némi meglepetésre – győzni tudtak a fővárosban.

Egy héttel később az OTP Bank ligában rendeztek MTK Budapest – Békéscsabai 1912 Előre mérkőzést. Sajnos ezen a találkozón sem született gól, és így az első fővárosi győzelem is tovább várat magára.

Meddig kell még várni az első MTK Budapest győzelemre a Békéscsaba ellen? A következő találkozót március 5-én rendezik a női röplabda NB I-ben. Bár a papírforma szerint talán ebben a bajnokságban a legkisebb a kék-fehér siker esélye, mégis érdemes lesz kilátogatni szombaton a Városmajorba: egyrészt Közép-Európa egyik legjobb csapata látogat Hollósy Lászlóék otthonába, másrészt – figyelembe véve a kék-fehérek közelmúltbeli formajavulását – könnyen borulhat a papírforma.

A labdarúgók április 6-án játsszák harmadik bajnokijukat a Békéscsabai 1912 Előre ellen, de könnyen elképzelhető, hogy az MTK Budapest kézilabda- és röplabdacsapata is találkozik még a lila-fehérekkel a rájátszásban.

2015. október 3. Békéscsabai 1912 Előre – MTK Budapest 1-1 (0-0) OTP Bank Liga
2015. október 4. EUbility Group-Békéscsaba ENKSE – MTK Budapest 26-26 (14-13) K&H Liga
2015. október 27. Békéscsabai 1912 Előre – MTK 0-0 Magyar Kupa
2015. november 17. MTK Budapest – Békéscsabai 1912 Előre 0-1 (0-0) Magyar Kupa
2015. december 13. LINAMAR-Békéscsabai RSE – MTK Budapest 3-2 (–17, –14, 22, 20, –8) női röplabda NB I
2016. február 20. MTK Budapest – EUbility Group-Békéscsaba ENKSE 29-32 (13-13) K&H Liga
2016. február 27. MTK Budapest – Békéscsabai 1912 Előre 0-0 OTP Bank Liga

2016. március 5. 17:00 MTK Budapest – LINAMAR-Békéscsabai RSE
2016. április 6. MTK Budapest – Békéscsabai 1912 Előre


(forrás: Wikipédia)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!